Τοπικά

Επτά εμβόλια στη Γ’ φάση των δοκιμών – Αναγκαίος ο εμβολιασμός τονίζει η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου

Την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού υπογραμμίζει η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ελένη Γιαμαρέλλου, ενώ τονίζει ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως η σωστή χρήση της μάσκας και η υγιεινή των χεριών.

Τα νέα αναφορικά με την κυκλοφορία εμβολίων στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι αισιόδοξα, καθώς ήδη επτά εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. «Δεν ξέρουμε αν ο ιός θα μείνει με τη μορφή της γρίπης ή αν θα εξαφανιστεί», δήλωσε η λοιμωξιολόγος στη «Θ», σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν, κάνουν λόγο για εμβολιασμό τους επόμενους μήνες. Σε πρώτη φάση αναμένεται να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Σημειώνεται ότι στην τρίτη φάση βρίσκονται επτά εμβόλια, μεταξύ αυτών και της AstraZeneca, στη φάση δύο βρίσκονται άλλα 14 εμβόλια, ενώ άλλα 23 βρίσκονται στην πρώτη φάση των δοκιμών. Την ίδια στιγμή άλλα 130 εμβόλια βρίσκονται σε πειραματική φάση ακόμη. Αυτό που εμπνέει ανησυχία, είναι ωστόσο οι αρνητές της ύπαρξης του κορωνοϊού και κατ΄ επέκταση και του εμβολίου. «Ο ιός δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά και τους άλλους ανθρώπους. Έχει πεθάνει τόσος κόσμος. Πού είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη αυτών, που διαμαρτύρονται για το καλό της ανθρωπότητας», διερωτήθηκε η κ. Γιαμαρέλλου. Τόνισε επίσης ότι οι «αρνητές» πρέπει να καταλάβουν, ότι η ανθρωπότητα έχει σωθεί από τα εμβόλια. «Αν δεν έχει έρθει το δεύτερο κύμα, πρέπει να το γλυτώσουμε με το εμβόλιο. Δεν πρέπει να παίζουμε με τη ζωή του άλλου», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα αναφερόμενη στο εμβόλιο για την ιλαρά, σημείωσε ότι αυτοί που δεν το έκαναν-και που ανήκαν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα- νόσησαν, μελετήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν ανοσοκαταστολή. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν δούλευε, ενώ έχασαν και την ωφέλεια των άλλων εμβολίων, που είχαν κάνει. «Όλοι έχουμε ανησυχία. Οι λοιμωξιολόγοι ακόμη περισσότερο, καθώς βλέπουμε ότι σταθερά βρισκόμαστε πάνω από 300 κρούσματα ημερησίως. Φταίει ότι γύρισαν αρκετοί από διακοπές, από συρροές και δομές. Δεν χρειάζεται όμως να κάνουμε άσχημες προγνώσεις», υπογράμμισε η κ. Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας ότι αυτό που ανησυχεί, κυρίως στην Αττική, είναι το γεγονός, ότι πάνω από τα μισά κρούσματα είναι ορφανά και δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση. «Φοβόμαστε και η εντύπωση είναι ότι έχουμε μπει στο δεύτερο κύμα.

Η αντοχή των ΜΕΘ
Το θέμα είναι αν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με τα πιο αυστηρά μέτρα και αφού προσέξει ο καθένας μας ακόμη περισσότερο, καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα. Αυτό θα είναι παρήγορο». «Στο πρώτο κύμα δεν είχαμε φτάσει τα 300 κρούσματα την ημέρα. Η αγωνία αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει με τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Έχουμε καλύψει το 75% των κρεβατιών στις ΜΕΘ για την Αττική. Βέβαια μπορούν να δοθούν και άλλα κρεβάτια. Υπάρχουν άλλα 200, τα οποία μπορούν να οριοθετηθούν και να οριστεί ότι ένα νοσοκομείο θα πάρει ασθενείς, που έχουν ανάγκη ΜΕΘ. Δεν έχουμε εξαντλήσει τις ΜΕΘ». Η κ. Γιαμαρέλου επισήμανε ότι δεν πρέπει να γινόμαστε προφήτες κακών, αλλά το παραπάνω ζήτημα απασχολεί. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, ότι όλη η Ελλάδα θα πέσει σε lockdown και να κοιτάμε τον εαυτό μας. Οι άνω των 65 ετών πρέπει να είναι αυστηροί. Ας μη βγουν έξω για λίγο καιρό και να φορούν συνεχώς μάσκα. Αν έχουν εγγόνια, που πηγαίνουν στο σχολείο, ας μην έρχονται σε επαφή μαζί τους, ή αν έρχονται, να φορούν μάσκα και αυτοί και το παιδί. Τα παιδιά δεν νοσούν βαριά και τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά. Τα βαριά περιστατικά στις ΜΕΘ όμως είναι άτομα μεγάλης ηλικίας». Επεσήμανε ακόμη πώς πρέπει να φοράμε σωστά τη μάσκα και όχι κάτω από τη μύτη, όπως κάνουν πολλοί. «Όταν μιλάμε, δεν πρέπει να βγάλουμε τη μάσκα και πρέπει να κρατάμε αποστάσεις. Είναι και τα δύο εξίσου απαραίτητα». Όπως πρόσθεσε, υπάρχει παρερμηνεία αναφορικά με τις αποστάσεις. «Οι αποστάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, αλλά υπάρχουν πολίτες, που θεωρούν, ότι όταν έχουν απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο δεν χρειάζονται μάσκα. Είναι λάθος. Όταν βήξουμε, φτερνιστούμε ή αν μιλάμε δυνατά, βγάζουμε πληθώρα σταγονιδίων. Υπάρχουν σταγονίδια, που είναι πιο βαριά και πέφτουν κάτω, αλλά και σταγονίδια που είναι μικρά, μένουν αιωρούμενα για ώρες και μπορούν να φτάσουν σε απόσταση οχτώ με εννέα μέτρων. «Για αυτό έκλεισαν τα κλειστά κέντρα, καθώς δεν μπορεί να γίνει καλός αερισμός», σημείωσε. Ιδιαιτέρως απαραίτητη χαρακτήρισε όμως και την υγιεινή των χεριών. «Συχνά πρέπει να σαπουνίζουμε τα χέρια μας τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Όλοι ερχόμαστε σε επαφή με επιφάνειες. Ο ιός μπορεί να μείνει ώρες σε αυτές. Για αυτό πρέπει να βάζουμε και αντισηπτικό με τις ίδιες κινήσεις, που πλένουμε τα χέρια μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το