Τοπικά

Εποικισμός της Σελήνης την επόμενη δεκαετία – Ομιλία του αστροφυσικού Δ. Σιμόπουλου στον Βόλο

Την επόμενη δεκαετία θα είναι δυνατός ο εποικισμός της Σελήνης, ενώ για τον Άρη εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί στα τέλη του 21ου αιώνα με αρχές του 22ου αιώνα, τόνισε χθες από τον Βόλο ο διακεκριμένος αστροφυσικός κ. Διονύσης Σιμόπουλος.

Ο κ. Σιμόπουλος παρουσίασε στο ξενοδοχείο Παρκ το νέο του βιβλίο με τίτλο «Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος», στο οποίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν και αφηγείται τη μαγική ιστορία της ζωής των άστρων από τη γέννηση ώς την καταστροφή τους, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ώς το ανθρώπινο είδος.
Ο ίδιος αναφερόμενος στο ταξίδι του ανθρώπου στο Διάστημα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει, είπε πως «θα χρειαστούν 70-80 χρόνια για να μπορεί να προσεγγίζει ο άνθρωπος με διαστημόπλοια τον Άρη, γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί ορισμένα τεχνολογικά προβλήματα, εκτός και αν θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους στον θάνατό τους. Ειδικότερα, ελπίζω στα επόμενα 70-80 να έχουν βρεθεί τα υλικά που θα φτιάχνονται διαστημόπλοια για να προστατεύουν τους αστροναύτες. Το άσχημο είναι πως ο Ήλιος εκπέμπει φορτισμένα σωματίδια που λειτουργούν σαν σφαίρες και διαπερνούν τα εξωτερικά στρώματα του διαστημόπλοιου. Τα πράγματα θα βελτιωθούν, όταν τα διαστημόπλοια θα φτιάχνονται από ασφαλή υλικά. Επομένως για αποικισμό μιλάμε στο τέλος του 21ου αιώνα και στις αρχές του 22ου αιώνα. Αλλά και πάλι εκεί θα μπορούσε να κατασκευαστεί αρχικά μόνο μια εγκατάσταση».

Αναφορικά με τη Σελήνη ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε πως «ο εποικισμός της μπορεί να γίνει αύριο. Από τον συναγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα, καθώς απαιτούνται και πολλά χρήματα για να διατεθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα. Πάντως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα είναι δυνατός ο εποικισμός της Σελήνης, δηλαδή για εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη, κάτω από το έδαφος, για να προστατεύονται οι άνθρωποι από τις «σφαίρες» του Ήλιου».
Αναφορικά με την αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για το διάστημα τα τελευταία 20-30 χρόνια δήλωσε πως «έχουμε το πλεονέκτημα εμείς οι αστροφυσικοί να παρουσιάζουμε φωτογραφίες από το διάστημα που συναρπάζουν και γοητεύουν τους ανθρώπους και οι οποίοι αναρωτιούνται, πού πάμε, ποιοι είμαστε».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί συμπολίτες που θέλησαν να ακούσουν από τον πολύ γνωστό και δημοφιλή αστροφυσικό για τις εξελίξεις στο διάστημα και το σύμπαν. Ο Σιμόπουλος περιοδεύει αυτές τις ημέρες στην Κεντρική Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το