Τοπικά

Επιβαρύνονται με αυξήσεις στις πρώτες ύλες οι αρτοποιοί σε μια εποχή που η κατανάλωση έχει μειωθεί 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους αρτοποιούς λόγω της αύξησης του κόστους μέχρι και 8% για την αγορά των πρώτων υλών, όπως στο αλεύρι, στο λάδι, το σουσάμι, ακόμη και τη μαγιά, με αποτέλεσμα να είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το αν αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί και στους καταναλωτές.

Εξάλλου, αυτή η αύξηση παρατηρείται και σε μια περίοδο που η κατανάλωση έχει μειωθεί και οι αρτοποιοί έχουν να αντιμετωπίσουν διπλό πρόβλημα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το 2020 έκλεισαν επτά αρτοποιεία στη Μαγνησία, μεταξύ άλλων και ως απόρροια της πανδημίας και των αρνητικών δεδομένων που προκάλεσε.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας δήλωσε πως «τον τελευταίο μήνα έχουμε αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, όπως στο αλεύρι, στο σουσάμι, το λάδι, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο για όλα τα είδη μεταξύ 5-8%. Είναι μεγάλο το ποσοστό αύξησης και θέλουμε να δούμε, πώς θα ανταποκριθούν οι συνάδελφοι, αν θα μπορέσουν να την απορροφήσουν, κάτι που δεν είναι εύκολο, αφού και η κατανάλωση μέσα στην πανδημία έχει μειωθεί, ή αν θα τη μετακυλήσουν κάπου αλλού».


Ο ίδιος διευκρίνισε πως «η αύξηση της τιμής στο σουσάμι άγγιξε τον Δεκέμβριο το 25%, ακολούθησε το λάδι, τώρα βλέπουμε αύξηση στο αλεύρι, ενώ προφανώς και στη μαγιά θα έχουμε άνοδο των τιμών. Στο λάδι αλλά και στο αλεύρι, η αύξηση κυμαίνεται γύρω στο 5-6%».

Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτή η αύξηση στις πρώτες ύλες σε ένα βαθμό ήταν και αναμενόμενη λόγω διαφόρων παραγόντων. Επίσης για το αλεύρι που είναι χρηματιστηριακό προϊόν, επιδρούν και διεθνείς παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη απορρόφηση που υπάρχει στην Κίνα, αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες σε σιτοβολώνες στη Γαλλία και τον Καναδά που επέδρασαν στη μείωση της παραγωγής. Πάντως θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων μπορεί να δημιουργήσει μια νέα πηγή αγοραστικής κίνησης στα αρτοποιεία, καθώς μικροί και μεγάλοι κινούνται στους δρόμους και αγοράζουν εδέσματα.
«Για εμάς είναι μια θετική εξέλιξη η επαναλειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχει μια καλύτερη διάθεση στον κόσμο και σε εμάς, καθώς βλέπουμε να επιστρέφουν οι καταναλωτές στον φούρνο της γειτονιάς και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Οι μικροί μαθητές έρχονται με χαρά στους φούρνους για να αγοράσουν το κουλούρι, το γάλα και ό,τι άλλο επιθυμούν».

Αναφερόμενος ο κ. Τσουράπας στο κλείσιμο των αρτοποιών την περασμένη χρονιά, ανέφερε πως «έφτασαν τελικά τα επτά τα αρτοποιεία που έκλεισαν, κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί μέσα σε μια χρονιά, ενώ και το 2021 δεν προμηνύεται καλύτερο με βάση τα μηνύματα που έχουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το