Τοπικά

Επιτροπή Σταγιατών: Πουλάνε την πηγή της Κρύας Βρύσης

Σύμφωνα με την Επιτροπή κατοίκων των Σταγιατών και τις καταγγελίες της,  “πρώτη φορά, μετά από 11 χρόνια σιωπής ή και παραπληροφόρησης, γνωστοποιείται μέσω του Ελληνικού Κοινοβούλιου ότι το νερό της Κρύας Βρύσης πρόκειται να εμφιαλωθεί» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι των Σταγιατών, μέσω της «Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό», που έχουν δημιουργήσει.
Όπως αναφέρεται, «στην παράγραφο 13 αναφέρει: Η Δυνατότητα των ΔΕΥΑ όλης της χώρας να προχωρήσουν σε εμφιάλωση νερού, προβλέπεται από τον ιδρυτικό τους νόμο (1069/80). Επιβεβαιώνονται έτσι όσα υποστηρίζαμε ως χωριό και ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Μπαίνουμε λοιπόν και επίσημα στην εποχή της λεηλασίας του νερού στην περιοχή μας, γεγονός που σηματοδοτεί την ένταση του αγώνας μας για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του.
Με την αποκάλυψη της πρόθεσης για εμπορευματοποίηση της Κρύας Βρύσης, καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα με τα οποία ο δήμαρχος δικαιολόγησε την αποκοπή της πηγής από το δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Δεν είναι η άρνηση των κατοίκων να πίνουν το νερό της πηγής τους χλωριωμένο, ούτε οι «δολιοφθορές» και τα έξοδα λειτουργίας του αντλιοστασίου του χωριού οι αιτίες που επέβαλλαν την αποκοπή. Ούτε φυσικά το ενδιαφέρον του δημάρχου για την ύδρευση του Βόλου. Η μόνη και βασική αιτία είναι το πάθος των επενδυτών για εκμετάλλευση των πηγαίων νερών του Πηλίου, αρχής γενομένης από την Κρύα Βρύση. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ το είπε καθαρά στη συνέντευξη τύπου στις 23 Ιανουαρίου ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ : “Εγώ βλέπω επιχειρηματικά τη ΔΕΥΑΜΒ και θέλω να βγάλει κέρδος. Γιατί λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου, και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα και να καταφέρουμε να κάνουμε την εταιρεία ακόμα πιο κερδοφόρα;” Μετά από δυόμιση μήνες έγινε η υφαρπαγή της Κρύας Βρύσης, της πιο κοντινής στο Βόλο πηγής.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και κάποια άλλα σημεία της απάντησης του δημάρχου. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο υποστηρίζει ότι «ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού είναι η «απαίτηση» ορισμένων κατοίκων των Σταγιατών ότι το νερό της τάδε πηγής είναι αποκλειστικά δικό τους». Εν ολίγοις, οι κάτοικοι των Σταγιατών εξισώνονται με τους επενδυτές . Κατά τον δήμαρχο η δίψα για νερό εξισώνεται με τη δίψα για κέρδος και χρήμα.
Στις απαντήσεις του γίνεται λόγος για την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Δ.Δ.Υ.Κ.Μ.) που υποχρεώνει με έγγραφό της την ΔΕΥΑΜΒ να προβεί σε απολύμανση. Αυτή η Υπηρεσία ωστόσο, με το έγγραφό της αρ.7025 (12/10/2017) υποχρεώνει την ΔΕΥΑΜΒ στη λήψη 12 τουλάχιστον άμεσων μέτρων και ενεργειών για την προστασία της πηγής, των δεξαμενών και των δικτύων. Κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκαν πέραν της χλωρίωσης, γεγονός που φανερώνει την αδιαφορία της ΔΕΥΑΜΒ για την υγεία μας. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια με την Δ.Δ.Υ.Κ.Μ. να σιωπά προκλητικά και να επιτρέπει στην ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί παράνομα με την μέθοδο «χλωριώνω και εξαφανίζομαι». Επιπλέον, στην παράγραφο 4, η Υπηρεσία ζητά από την ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσει πινακίδες στις δημόσιες βρύσες με την ένδειξη ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Αναζητούμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων που επιβάλλουν μια τέτοια ενέργεια και δεν τα βρίσκουμε. Οι δικές μας αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο, αντίθετα, πιστοποιούν ότι το νερό των δημόσιων βρυσών είναι καθαρό.
Τέλος τα αναφερόμενα σχετικά με το ενδιαφέρον της ΔΕΥΑΜΒ για παροχή ασφαλούς νερού στους πολίτες του Βόλου, δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τα προβλήματα με τις διαρροές, τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης είναι τεράστια, χρόνια και επικίνδυνα. Ο δήμος Βόλου άλλωστε είναι από τους δεινούς καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού. Γιατί άραγε;
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να πετάξουν τη μάσκα του προστάτη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Τώρα μιλούν ανοικτά για εκμετάλλευση όλων των πηγών του Πηλίου και απειλούν έτσι τα χωριά με αφανισμό. Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, όπως την παραπληροφόρηση και στροφή της κοινής γνώμης ενάντια στα χωριά ή την υπόσχεση ότι ο Βόλος θα πίνει νερό πηγαίο σε λίγα χρόνια, όταν μετά από 6 χρόνια διαχείρισης , αυτή η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της λυσσαλέας προσπάθειας να εμπορευματοποιήσει το νερό, να πτωχεύσει την ΔΕΥΑΜΒ και να την περάσει στους ιδιώτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το