Τοπικά

Επιτροπή Δημοτών: Παράνομη η απόφαση της δημοτικής αρχής για απαγόρευση φωτογράφησης ζώων στο καταφύγιο

Η δημοτική αρχή του Βόλου δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα και τους Νόμους τονίζει η Επιτροπή Δημοτών για την ανακοίνωση απαγόρευσης φωτογράφησης των ζώων στο καταφύγιο αδεσπότων και επισημαίνει πως ο δήμος Βόλου φοβάται γι’ αυτό δεν θέλει να πλησιάζει κανείς στο καταφύγιο. Η απόφαση της δημοτικής αρχής είναι παράνομη σύμφωνα με τους Νόμους και το Σύνταγμα και παρατίθεται η πρόσφατη νομολογία από τον Συνήγορο του Πολίτη που αναφέρει:

Φυσικά, πάνω από κάθε νόμο και απαγόρευση, υπάρχει το Σύνταγμα της Ελλάδας του οποίου το άρθρο 5Α γράφει επί λέξη:
“1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.”

Υπάρχει επίσης και σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, από 23.12.2005, η οποία είχε εκδοθεί εξ’ αιτίας της απαγόρευσης της φωτογράφησης σε όλες τις περιοχές του δικτύου του ΟΣΕ κατά το διάστημα από 26.7.2004 έως και 5.10.2004.

Σε πόρισμά της (Δεκέμβριος 2005), η Αρχή επισήμανε ότι η πρακτική απαγορεύσεων δεν διαθέτει νόμιμο έρεισμα, καθ’ όσον το βασιλικό διάταγμα του 1884, το οποίο επικαλείται ο ΟΣΕ, απαγόρευε την υλική επέμβαση και όχι την απλή θέαση ή απεικόνιση. Άλλωστε, η φωτογράφηση ανοικτών ή υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, ενώ διαδικασία αδειοδότησης είναι δυνατό να προβλεφθεί μόνο για εγκαταστάσεις κλειστές ή μη προσιτές στο κοινό. Το αντίθετο θα αποτελούσε δυσανάλογο
περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Τρία χρόνια αργότερα, μετά από νεώτερα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη
και του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, ο ΟΣΕ αποδέχεται πλήρως τις εισηγήσεις εκείνου του πορίσματος, διαπιστώνει ότι «δεν υφίσταται
νομοθετικό πλαίσιο που ν’ απαγορεύει την φωτογράφηση του τροχαίου υλικού» και δεσμεύεται ότι εφεξής «διατηρεί το δικαίωμα χορήγησης σχετικής άδειας [μόνο] για τη φωτογράφηση εγκαταστάσεων όπου η είσοδος του κοινού δεν είναι δυνατή»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το