Τοπικά

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: Έκθετος ο Αγοραστός στα μάτια του Βολιώτικου λαού

Η απάντηση της καθηγήτριας του ΑΠΘ Αικατερίνης Σαμαρά ότι «για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος από τη δυσοσμία πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουμε τη χημική σύστασή της, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με ενόργανες μεθόδους χημικής ανάλυσης, όπως η αέρια χρωματογραφία», εκθέτει τον Κώστα Αγοραστό, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, που κατηγορούν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για “πολιτική αναλγησία”.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι:

Ο κύριος Αγοραστός εκτέθηκε για άλλη μια φορά στα μάτια του Βολιώτικου λαού και πιάστηκε να προσπαθεί να μας καθησυχάσει για τη βιομηχανία που θα μας κατακλύσει με διοξίνες και βαρέα μέταλλα.
Πριν δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Βόλο σύσκεψη του κλιμακίου ελέγχου περιβάλλοντος Μαγνησίας με τους υπεύθυνους επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου. Παρών ήταν ο κύριος Αγοραστός όπως και η κα Κολυνδρινη, ενώ το ΑΠΘ εκπροσώπησε η κα Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ρύπανσης Περιβάλλοντος.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κος Αγοραστός δήλωσε ότι η κα Σαμαρά τον διαβεβαίωσε πως η δυσοσμία που επικρατεί στο Βόλο είναι ακίνδυνη και οι Βολιώτες μπορούν να αναπνέουν άφοβα και να μη φοβούνται το φαινόμενο αυτό.
Η Επιτροπή Πολιτών αμφισβήτησε την αλήθεια των δηλώσεων του Περιφερειάρχη και με επιστολή προς την κα Σαμαρά ζήτησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εκείνες τις δηλώσεις. Η απάντηση της δεν άργησε να έρθει.” δεν μπορώ και δεν θα ήταν επιστημονικά ορθό να εκφέρω άποψη χωρίς να γνωρίζω την χημική της ταυτότητα” αναφέρει με τόση σαφήνεια, που δημιουργούνται ερωτηματικά για τις προθέσεις του Περιφερειάρχη.
Επιπλέον δεν ανέθεσε στο Α.Π.Θ. έρευνα για τη ρύπανση που έχει προκληθεί γύρω από την ΑΓΕΤ στα εδάφη ούτε για διοξίνες και φουράνια που είναι η ουσία της ρύπανσης.
Ποιον καλύπτει; Πόσο αδιάφορο του είναι αν οι Βολιώτες αναπνέουν δηλητήρια; Πόση πολιτική αναλγησία θα ξεράσει ακόμη κρυπτόμενος πίσω από τη σπασμένη πόρτα που έπεσε στην πορεία του κινήματος των ενεργών πολιτών του Βόλου;
Δεν περιμένουμε πλέον απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Μετά τη συσπείρωση των Επιστημονικών Φορέων της πόλης μας τα είδαμε όλα. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος να μας “καθησυχάζει” αντιγράφοντας τον κύριο Αγοραστό, αλλά και να μας απειλεί στην περίπτωση που θα εγκαταστήσουμε ανεξάρτητο δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης και την ΑΓΕΤ να καταφεύγει σε μηνύσεις και αγωγές προκειμένου να τρομοκρατήσουν το κίνημά μας.
Μια απάντηση τους δίνουμε: “Θα αγωνιστούμε ενωμένοι με όλα τα μέσα για να διασφαλίσουμε υγιές περιβάλλον στα παιδιά μας.» Απέναντι μας βρίσκεται η πολυεθνική Lafarge-Holcim και τα δεκανίκια της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Βόλου, καθώς και σε μικρή μερίδα των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης που συστηματικά αποσιωπούν ή αλλοιώνουν τις θέσεις μας (TRT, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ).
Μαζί μας οι πολίτες που δεν έχουν κανένα συμφέρον από την καύση σκουπιδιών. Συνεχίζουμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το