Τοπικά

Επιτροπή Αγώνα: Οι θάνατοι στο νοσοκομείο επιτάσσουν άμεση παρέμβαση για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο

Εξηγήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το σοβαρό πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο, ζητεί η Επιτροπή Αγών Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, επισημαίνοντας ότι η επιδείνωση της κατάστασης στο νοσοκομείο αναφορικά με τους θανάτους επιτάσσει μια σοβαρή και άμεση αντιμετώπιση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή επικαλείται τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Γουργουλιάνη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι Ο κ. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαίωσε ότι η έκθεση σε αέρα όπου υπάρχουν υπερβάσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες, αρκεί για να προκληθούν βλάβες στην υγεία.

Η Επιτροπή ζητεί από το Υπουργείο να απαντήσει για τις ενέργειές του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ήταν υποχρεωμένη να έχει εγκαταστήσει δίκτυο μετρητών και να μετρά 8 ρύπους σύμφωνα με την νομοθεσία, ενώ έχει μόνο έναν μετρητή που μετρά μόνο 2 ρύπους και ο οποίος υπολειτουργεί, εφόσον σε πολλά περιστατικά ρύπανσης είτε σταματά για να αλλάξει χαρτί, είτε πέφτει η τάση σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις. Επίσης, ζητεί να πληροφορηθεί ποιες είναι οι ενέργειές του υπουργείου προς τη βιομηχανία για το περιβαλλοντικό συμβάν και για το γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής της δεν το αποτύπωσε.

Ολόκληρη η επιστολή η οποία κοινοποιείται στον Συνήγορο του Πολίτη και συνοδεύεται από πίνακες με τις τιμές της αέριας ρύπανσης στον Βόλο, αλλά και από τις επιστολές της Επιτροπής προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ως εξής:

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και καταδεικνύει ότι τις μισές ημέρες του χρόνου η ρύπανση στον Βόλο από μικροσωματίδια PM2,5 ξεπερνούν κατά 20% το ετήσιο επιτρεπτό όριο κατά την ελληνική νομοθεσία και κατά 200% κατά τα ισχύοντα όρια του Π.Ο.Υ. με συνέπεια οι εισαγωγές στο Νοσοκομείου να αυξάνονται κατά 32% στην παιδιατρική κλινική και 25% στην παθολογική κλινική (https://bit.ly/39ezm1J/). Πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό συσχετίζει άμεσα την χρόνια ρύπανση ενός τόπου με τον Covid-19 αποτυπωμένη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε ένα γράφημα (Επισυναπτόμενο 4) (εδώ η έρευνα https://bit.ly/2KymTM9). Στον Βόλο οι υπερβάσεις των μικροσωματιδίων που μετριούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον ένα και μοναδικό μετρητή, ο οποίος δεν καλύπτει όλην την πόλη και μετρά μόνο 2 από τους 8 ρύπους που επιβάλλει η Ε.Ε έδειξαν για μία εβδομάδα συνεχόμενες υπερβάσεις είτε των PM 2.5 είτε των PM 10 (https://bit.ly/3lSD0ll, https://bit.ly/3l9F47c και επισυναπτόμενο 5)

Τα τραγικά αποτελέσματα μιας άλλης επίσης πρόσφατης μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατατάσσει τον Βόλο σε πρωταθλήτρια στα εγκεφαλικά και διάφορες μορφές καρκίνου (https://bit.ly/37gjucy).
Σχετικά με το επεισόδιο ρύπανσης που συνέλαβε ο φακός του ΜΕΤΕΟ και αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει και η ίδια η εταιρεία στις 28 Μαρτίου 2020, εκτός από τις υπερβολικές υπερβάσεις κατά τις 26 και 27 Μαρτίου 2020 των μικροσωματιδίων PM 2.5, όπως αποτυπώθηκαν στη γνωστή διεθνή πλατφόρμα μέτρησης της ποιότητας του αέρα,www.waqi.info. Παρόλα αυτά το online σύστημα της εταιρείας δεν αποτύπωσε το γεγονός (Επισυναπτόμενο 6)
Συγκεκριμένα, (Επισυναπτόμενα 7α,7β,7γ: Screenshots μετρήσεων και στιγμιότυπο ΜΕΤΕΟ), οι ενδείξεις AQI για τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 – τα πιο επίκινδυνα σωματίδια για την υγεία μας- κυμάνθηκαν από 463 έως 568. Και ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+) που σημαίνει Επικίνδυνος για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα!!
Επίσης, στις 18 Απριλίου και εν μέσω καραντίνας οι τιμές στην πλατφόρμα waqi.info έδειξαν πολύ υψηλά όταν την ίδια μέρα ο μετρητής της Περιφέρειας δεν έδειχνε κανένα δεδομένο (Επισυναπτόμενα 8α,8β)

Η επιδείνωση της κατάστασης στο νοσοκομείο αναφορικά με τους θανάτους (https://bit.ly/2UNVXcS) επιτάσσει μια σοβαρή και άμεση αντιμετώπιση εκ μέρους σας.
Ο κ. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαίωσε ότι η έκθεση σε αέρα που υπάρχουν υπερβάσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες αρκεί για να προκληθούν βλάβες στην υγεία.

Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα εξής :

1. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ήταν υποχρεωμένη να έχει εγκαταστήσει δίκτυο μετρητών και να μετρά 8 ρύπους σύμφωνα με την νομοθεσία, ενώ έχει μόνο έναν μετρητή που μετρά μόνο 2 ρύπους και ο οποίος υπολειτουργεί, εφόσον σε πολλά περιστατικά ρύπανσης είτε σταματά για να αλλάξει χαρτί, είτε πέφτει η τάση σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

2. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανεπαρκή της στάση προς την εταιρεία αναφορικά με το περιβαλλοντικό συμβάν;

3. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προς τη βιομηχανία για το περιβαλλοντικό συμβάν και για το γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής της δεν το αποτύπωσε;
Αναμένοντας τις απαντήσεις σας,

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το