Τοπικά

Επιτροπή Αγώνα: Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών το Σάββατο 29 Μαΐου

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ καλεί την τοπική κοινωνία να αντιδράσει στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ που δίνει το δικαίωμα στην τσιμεντοβιομηχανία να καίει και βιομηχανικά απόβλητα, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση κατά της καύσης σκουπιδιών, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου, με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Βόλου στις 12μμ.
Την επόμενη μέρα, την Δευτέρα 31/5/2021, στις ώρα 8μμ προτείνεται συνάντηση στο ανοιχτό υπαίθριο θεατράκι μπροστά στο Δημ. Ωδείο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή:

Τις ημέρες του Πάσχα το ΥΠΕΝ έριξε νέα βόμβα στον Βόλο μετά από σχετική αίτηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής: Η τροποποίηση της ΑΕΠΟ που δίνει το δικαίωμα στην τσιμεντοβιομηχανία να καίει και βιομηχανικά απόβλητα, να φέρνει έως και 5 πλοία το μήνα αντί για ένα κάθε 20 μέρες (αύξηση 350% το χρόνο) και να καίει 30 τόνους ανά ώρα αντί για 15 τόνους στον ένα κλίβανο που λειτουργεί (αύξηση 100%).
Εννέα μήνες πριν, πάλι το ΥΠΕΝ είχε αιφνιδιάσει την τοπική μας κοινωνία δίνοντας την άδεια στην ΑΓΕΤ να κάψει – εντός αστικού ιστού- 5000 τόνους ενός μη αδειοδοτημένου απόβλητου ( CLO,ΕΚΑ 190305) για τρεις μήνες, προκειμένου από το πείραμα αυτό να διαπιστωθεί με μετρήσεις η ενδεχόμενη “κατάλληλότητά” του.
Τότε ως Επιτροπή είχαμε καλέσει τόσο τα όμορα κινήματα όσο και τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας- Ιατρικό Σύλλογο, Φαρμακευτικό Σύλλογο, Οδοντιατρικό Σύλλογο, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Δικηγορικό Σύλλογο, ΤΕΕ, Γεωπονικό Σύλλογο, Εργατικό Κέντρο Βόλου, Εμπορικό Σύλλογο, Σύλλογο Καρκινοπαθών, Σύλλογο Φλόγα και την Π.Π.Μ – σε μια κοινή συνάντηση προκειμένου να προσφύγουμε συλλογικά για την ακύρωση της κατάπτυστης απόφασης.
Τότε οι επιστημονικοί φορείς αντέδρασαν συνολικά μαζί με τους πολίτες και η απόφαση ακυρώθηκε για τον Βόλο, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη για το Μυλάκι Εύβοιας.

Αυτή τη φορά προκύπτει κάτι πολύ πιο δραματικό. Η ΑΓΕΤ θα καίει νόμιμα και βιομηχανικά εκτός από αστικά απόβλητα και σε διπλάσιες ποσότητες. Ο ίδιος ο Υπ. Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν γίνονται περιβαλλοντικοί έλεγχοι και θα δοθεί ο ρόλος σε ιδιώτες για να τον επιτελέσουν.
• Έχουν καταλάβει οι Βολιώτες/ισσες ότι μέσα στον αστικό ιστό, του “Μονακό”, θα καίγονται τα σκουπίδια της Ευρώπης, όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης;;
• Θεωρείται σύννομη και αμελητέα η αλλαγή και επέκταση λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας με την πρόσφατη αύξηση της ενεργειακής ιδιοκατανάλωσης και επέκτασή της και δραστηριοποίησή της στην ενεργειακή αγορά;
• Είναι νόμιμη η τροποποίηση της παλιάς ΑΕΠΟ για νέες δραστηριότητες και αύξηση της δυναμικότητας;

Επιπρόσθετα, μαθαίνουμε ότι υπάρχει έντονη πίεση προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας να μετατραπεί η αρχική αρνητική γνωμοδότηση σε θετική και η Geocycle hellas να μπορεί να ανακυκλώνει απόβλητα από εσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις μέσα στο παλιό λατομείο της ΑΓΕΤ, καταστρατηγώντας τον σχετικό νόμο ( Ν. 4710/2020, άρθρο 55). Τι εξυπηρετεί και ποιον η πιθανή λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας με καταστρατήγηση του νόμου και κατά πόσο έχει γίνει εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Και βέβαια, δεν ξεχνάμε την εγκληματική άδεια από τον πρώην Υπουργό κ. Χατζηδάκη, για την κατασκευή εργοστασίου SRF στον Δήμο Βόλου.

Η λερναία ύδρα της εγκληματικής ασυδοσίας πρέπει να σταματήσει. Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να σταματήσει. Καθολική αντίδραση από όλους τους φορείς, συλλόγους, πολίτες, συλλογικότητες. Θεωρούμε ότι οι ζυμώσεις μεταξύ των φορέων, συλλογικοτήτων, συλλόγων που προτείνουμε θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε μετά το συλλαλητήριο στις 29 Μάη, να συναντηθούμε για να συναποφασίσουμε τι θα γίνει με τις ζωές μας σε αυτή την πόλη. Υπάρχει ακόμα ελπίδα ή μήπως πρέπει να μετακομίσουμε;
Γιατί πρέπει να μετατραπεί η πιό όμορφη πόλη της Ελλάδας και μία από τις 6 ομορφότερες παραλιακές πόλεις της Ευρώπης σε αποτεφρωτήρα; Ποιοί είναι αυτοί που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την ζωή των πολιτών;
Όλους αυτούς να τους σταματήσουμε τώρα! Να τους αποδείξουμε ότι το έγκλημα που σχεδιάζουν δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το