Τοπικά

Επιτροπή Αγώνα: Η δημοτική αρχή Bόλου δεν ξεγελά με πολιτικάντικα παιχνίδια τους πολίτες

“Πολιτικάντικα παιχνίδια» και υποκριτική χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών τη στάση της δημοτικής αρχής Βόλου και την απόφασή της να διοργανώσει ημερίδα για τη ρύπανση στο Δημαρχείο.Σε ανακοίνωσή της προσθέτει πως οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην πρωτοβουλία της εκδήλωσης καθώς γνωρίζουν ότι η δημοτική αρχή τάσσεται υπέρ της καύσης απορριμματογενών καυσίμων, τα οποία θα προτίθεται να ετοιμάζει η ίδια στο εργοστάσιο που προγραμματίζει να κατασκευάσει.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών:
«Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου επιστημονική ημερίδα που είχε θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Τα θέματα παρουσίασε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με συντονίστρια την κα Διομήδους, ιατρό-επιδημιολόγο. Σας παραθέτουμε αυτούσιο τμήμα από το χειρόγραφό της (μας το παρέδωσε ολόκληρο) που αφορά στην καύση απορριμμάτων:
«Είμαστε σήμερα εδώ για να αναφερθούμε στη ρύπανση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από τα ανθρωπογενή απόβλητα και τις τραγικές επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν στη Δημόσια υγεία. Με το βλέμμα στραμμένο στο επικείμενο ψήφισμα για το πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο επίκειται να ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει οι ιθύνοντες να λάβουν σοβαρά υπόψη την υγεία και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δυστυχώς, η τρέχουσα πρόταση αναβάθμισης της αποτέφρωσης των απορριμμάτων λαμβάνει υπόψη μόνο την αποτελεσματικότητα στην απόδοση ενέργειας, αλλά όχι τις επιπτώσεις στη Δημόσια υγεία. Περισσότερα καμένα σκουπίδια σημαίνει περισσότερα ανθρωπογενή τοξικά απόβλητα στα οικοσυστήματα, περισσότερα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, περισσότερες πτητικές οργανικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, φουράνια και τέφρα στον αέρα και στο έδαφος. Πολλοί από αυτούς τους ρύπους συσσωρεύονται και δρουν αθροιστικά και οι συνέπειες μπορούν να παρουσιαστούν μετά από αρκετά χρόνια»
Στη συνέχεια, τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα που έχουν καταγράψει οι επιδημιολογικές μελέτες. Κανείς από τους ομιλητές δε θεώρησε ορθή την καύση απορριμμάτων. Κακώς γράφτηκε στο φύλλο του Ταχυδρόμου ( στις 29.9/2018) ότι ο κ. Βελονάκης δέχθηκε ως αναπόφευκτη εξέλιξη την καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Δεν ειπώθηκε ποτέ αυτό. Αντιθέτως, στο διάλογο που ακολούθησε παραδέχθηκε ότι δε γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα κατάταξης «εναλλακτικών καυσίμων» και ζήτησε από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου να τον κατατοπίσουν σχετικά.

Το πιο χαρακτηριστικό όλων είναι ότι απουσίαζε προκλητικά η Δημοτική Αρχή, καθώς και οι τρεις αντιδήμαρχοι που παρευρέθηκαν στην αρχή, αποχώρησαν δέκα λεπτά μετά την έναρξη της ημερίδας. Προφανώς κατάλαβαν ότι αυτά που θα άκουγαν δεν συμβαδίζουν με την πολιτική τους, σύμφωνα με την οποία ο Βόλος πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο παραγωγής καυσίμων από τα σκουπίδια της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.
Είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικό ότι οι δημότες στο σύνολό τους έστρεψαν την πλάτη στην πρωτοβουλία αυτή της Δημοτικής Αρχής, εφόσον πολύ καλά γνωρίζουν τη θέση και στάση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν τους ξεγελά με πολιτικάντικα παιχνίδια και γνωρίζουν ότι ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της καύσης απορριμματογενών καυσίμων, τα οποία θα προτίθεται να ετοιμάζει η ίδια στο εργοστάσιο που προγραμματίζει να κατασκευάσει. Οι πολίτες που είπαν ένα ισχυρό ΟΧΙ με το μαζικό παρών τους στο συλλαλητήριο της 5ης Μαϊου θεώρησαν υποκριτική την οργάνωση μιας τέτοιας ημερίδας και την απαξίωσαν. Τρία μέλη, ωστόσο της Επιτροπής Αγώνα παρευρέθηκαν και συνομίλησαν με τους επιστήμονες, οι οποίοι φάνηκε από τις εισηγήσεις τους ότι ανησυχούν το ίδιο για το μέλλον αυτής της πόλης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το