Τοπικά

Επιτροπή Αγώνα: Δέσμευση Κολυνδρίνη ότι καμία μελέτη για παραγωγή SRF ή RDF δεν θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη είχαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ προκειμένου να της καταθέσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τα βαρέα μέταλλα και μια σειρά αιτημάτων και ερωτημάτων γύρω από τη λειτουργία της ΑΓΕΤ.
Τα μέλη της Επιτροπής επέμειναν στην ανάγκη να διερευνηθεί περισσότερο με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας η εύρεση βαρέων μετάλλων στην πόλη του Βόλου, αλλά και η προέλευσή τους. Και ζήτησαν – μεταξύ άλλων – να δημιουργηθεί δίκτυο μετρητών για ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις αέριων ρύπων της πόλης, που είναι ήδη επιβαρυμένη από διάφορες πηγές.

Στόχος της Επιτροπής είναι να πιεστεί η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα σύστημα καταγραφής ρύπων, που να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την προέλευση και την ποιότητα των ρύπων. Και παράλληλα να ερευνήσει το πολύ κρίσιμο ζήτημα της επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα, ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους αν και πόσο επικίνδυνη είναι ήδη η λειτουργία μεγάλων βιομηχανιών στον ιστό της πόλης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα “η Περιφέρεια οφείλει να πρωτοστατήσει σε όλες τις ενέργειες που θα θωρακίσουν την πόλη από τη ρύπανση και θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από τη μεριά της Περιφέρειας η αντιπεριφερειάρχης μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεσα μελέτη της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής και επέκταση του δικτύου μετρητών της ατμόσφαιρας του Βόλου. Σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου υπήρξε η σαφής δέσμευση ότι καμία μελέτη που θα περιλαμβάνει την παραγωγή SRF ή RDF δεν θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

H επιστολή της Επιτροπής Αγώνα προς την κ. Κολυνδρίνη και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό:
«Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών το διάστημα στις 2 Αυγούστου 2018 διεξήγαγε έρευνα για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στην περιοχή της Γορίτσας και της Νέας Δημητριάδας, τα αποτελέσματα της οποίας σας επισυνάπτουμε. Κρίνουμε ως άκρως ανησυχητικές τις συγκεντρώσεις σε αρσενικό (As), Χρώμιο (Cr), Κάδμιο (Cd), Αντιμόνιο (Sb) και Θάλιο (TI) οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα μετά από τη σοβαρότητα που κατά τη γνώμη μας επιδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι:
• Να συσταθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιστημονική ομάδα για τη διενέργεια μετρήσεων σε βάθος χρόνου και σε έκταση τέτοια που να μπορεί να αποδείξει την πραγματική διάσταση του προβλήματος της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα στην πόλη του Βόλου.
• Να δημιουργηθεί δίκτυο μετρητών για ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις αέριων ρύπων της πόλης, που είναι ήδη επιβαρυμένη από διάφορες πηγές.
• Να υλοποιηθεί η υπόσχεση που δόθηκε σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για μελέτη της αέριας ρύπανσης της πόλης και να χρηματοδοτηθεί η έρευνα από την Περιφέρεια. Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία τεχνικού συμβούλου της Επιτροπής Αγώνα πολιτών στις μετρήσεις αυτές.
• Να μας απαντήσετε – βάσει προηγούμενου εγγράφου που μας διαθέσατε για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην ΑΓΕΤ από το 2000 ως σήμερα – αν αυτά έχουν εξοφληθεί και αν οι αιτίες επιβολής τους που συνιστούσαν παράβαση υφίστανται ακόμη ή η εταιρεία έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Περιφέρειας.

Επίσης, σε συνέχεια παλιότερης συνάντησής μας κατά την οποία σας εκθέσαμε εκτενώς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών αναφορικά με το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με την καύση των στερεών αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής μας, υποβάλλουμε και εγγράφως μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών και παρακαλούμε να έχουμε την απάντησή σας ως ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας αδειοδότησης και ελέγχου της εν λόγω βιομηχανίας:
1) Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία δεν προσκλήθηκαν οι πολίτες, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου από φορείς της περιοχής. Αναφορικά με το θέμα αυτό θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν συγκροτήθηκε η επιτροπή, ποια είναι τα μέλη της και οι αρμοδιότητες καθώς και τη δράση της σχετικά με τον έλεγχο της βιομηχανίας.
2) Ο εκπρόσωπος των τσιμεντοβιομηχάνων ανέφερε στη Βουλή – και μαζί του συμφώνησε και ο κος Φάμελλος – ότι η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί ειδικούς καταλύτες που δεσμεύουν το χλώριο κατά την καύση με αποτέλεσμα να μην σχηματίζονται διοξίνες οι οποίες αποτελούν ίσως τον πλέον επικίνδυνο ρύπο. Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε ως αρμόδιος φορέας ελέγχου την εν λόγω τεχνολογική εφαρμογή καθώς και να μας ενημερώσετε για τη νομοθετική πρόβλεψη, τις συνθήκες εφαρμογής και τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.
3) Σύμφωνα με τις δηλώσεις της θυγατρικής Lafarge-Holcim, η δημιουργούμενη τέφρα από την καύση αποβλήτων εισέρχεται στο παραγόμενο τσιμέντο. Το ίδιο επιβεβαίωσε ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Νίκος Μπόζος, λέγοντας ότι “το υπόλειμμα της καύσης μπαίνει στο κλίνκερ από το οποίο παράγεται το τσιμέντο” (http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/aget-keme-nomima-rdf-ke-den-molynete-atmosfera/). Στο θέμα αυτό, που κατά τη δική μας εκτίμηση είναι σημαντικό, θέλουμε εκτενέστερη ενημέρωση καθόσον αφορά ένα βιομηχανικό προϊόν που ενδέχεται με την προσθήκη της τέφρας να καθίσταται επικίνδυνο κατά τη χρήση του για την υγεία και το περιβάλλον. Τα ερωτήματά μας στο σημείο αυτό έχουν ως εξής:
• Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσθήκη της τέφρας στο τσιμέντο;
• Γίνονται δειγματοληψίες και αναλύσεις στην τέφρα αναφορικά με την επικινδυνότητά της; Κρίνουμε χρήσιμο και απαραίτητο οι μετρήσεις που γίνονται στην τέφρα να δοθούν προς ενημέρωση των πολιτών.
• Το τσιμέντο, ως επικίνδυνο προϊόν φέρει ειδική επισήμανση σύμφωνα με τον κανονισμό 1272/2008 (CLP). Ζητήθηκε η άποψη της αρμόδιας Υπηρεσίας σχετικά με την επικινδυνότητα και την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο εμπεριέχεται και η τέφρα από την καύση των στερεών αποβλήτων; Επειδή πρόκειται για ευρύτατης χρήσης προϊόν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και τη θέση της κρατικής υπηρεσίας αναφορικά με το θέμα αυτό.
4) Στη Βουλή αναφερθήκατε σε μετρήσεις από το Δημόκριτο για τις οποίες αναμένονταν απαντήσεις. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε το φάσμα των ελέγχων, τα αποτελέσματα των μετρήσεων καθώς και αν εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλάνο συνεργασίας με τον εν λόγω επιστημονικό φορέα.
5) Κάθε βιομηχανία πρέπει να δίνει στοιχεία στην Περιφέρεια σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν κατά την καύση εναλλακτικών καυσίμων εκτός από την καταγραφή των ρύπων στο σύστημα καταγραφής. Παρέχει αυτή την πληροφορία η Lafarge-AΓΕΤ; Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις συνθήκες καύσης, τόσο κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και ελέγχων όσο και κατά τη διάρκεια που δεν γίνονται έλεγχοι και μετρήσεις.
6) Η online καταγραφή των ρύπων που δίνει η τοπική τσιμεντοβιομηχανία στην ιστοσελίδα της παρέχει πληροφορίες σε 24ωρη βάση των εκπομπών. Η καταγραφή και η ενημέρωση του κοινού, ωστόσο είναι σημαντική να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
Η εταιρεία οφείλει να δίνει τα παραπάνω δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια. Θέλουμε ως πολίτες να τα γνωρίζουμε.
Επίσης, κρίνουμε σημαντικό να καλέσουμε εσάς και την κυβέρνηση να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες και διαβούλευση, ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας και το περιβάλλον.
7) Η τσιμεντοβιομηχανία οφείλει να σας ενημερώνει σχετικά με τις συνθήκες καύσης κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και μη. Θα θέλαμε αυτές τις εκθέσεις τόσο κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και ελέγχων όσο και κατά τη διάρκεια των άλλων περιόδων.
8) Επιθυμούμε να μας παρέχετε τα παραστατικά που συνοδεύουν το φορτίο με RDF που μεταφέρουν τα πλοία και τα φορτηγά (δια θαλάσσης και δια ξηράς) και όποια άλλα παραστατικά σας έχει δώσει το Τελωνείο Βόλου για τα φορτία RDF , τα οποία έχουν καταφτάσει στην ΑΓΕΤ έως σήμερα.
9) Τέλος, θέλουμε τις μετρήσεις για τους αέριους ρύπους κατά τη διάρκεια των ημερών 19-4-2018, 4.6.2018, 3.8.2018, 25.8.2018 και 1.9.2018 κατά τις οποίες έχουμε οπτικές μαρτυρίες για διάχυση τέφρας από το εργοστάσιο.

Λαμβάνοντας υπόψη την Αρχή της Πρόληψης καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του Περιβάλλοντος, ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποδείξετε ότι όλες οι διαδικασίες για την καύση των αποβλήτων είναι σύννομες και τηρούνται και ότι η ίδια η καύση των αποβλήτων είναι ασφαλής για την υγεία και το Περιβάλλον.
Επικαλούμενοι, ως άμεσα θιγόμενοι πολίτες, την προστασία της Υγείας μας και του Περιβάλλοντος, καθώς και τα άρθρα 10 και 24 του Συντάγματος της χώρας μας, αλλά και την νομοθεσία της ΕΕ (Σύμβαση Άαρχους, Ν 3422/12-12-2005, ΦΕΚ Α΄303/2005), η οποία προβλέπει το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση, όχι μόνο στην πληροφορία για το Περιβάλλον (Άρθρο 3, παρ. 1 Οδηγία 2003/4/ΕΚ), αλλά και στη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και μάλιστα στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη (Άρθρο 6, παρ. 1 Οδηγία 2003/4/ΕΚ), όταν καταστρατηγούνται θεμελιώδεις αρχές προστασίας του Περιβάλλοντος, παρακαλούμε να έχουμε την απάντησή σας στα ανωτέρω ζητήματα καθόσον το θέμα για τους πολίτες του Βόλου παραμένει ανοικτό και κορυφαίας προτεραιότητας.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου
Βαξεβανόπουλος Μάρκος
Γερόπουλος Ιωάννης
Ηλιοπούλου Ιφιγένεια
Κολώνιας Τάκης
Λημνιός Στέλιος
Τζανετουλάκου Φαίη
και άλλοι 5.500 πολίτες που έχουν υπογράψει κατά της καύσης αποβλήτων και 10.000 που συμμετείχαν στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο στις 5/5/2018″

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το