Τοπικά

Επιτροπή Αγώνα: Αγοραστός και Κολυνδρίνη ταϊζουν σανό τους πολίτες για το θέμα της αέριας ρύπανσης

Σφοδρή επίθεση στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, εξαπολύει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, για το θέμα της αέριας ρύπανσης. Τα μέλη της Επιτροπής τους κατηγορούν ότι συστηματικά ταΐζουν σανό στους πολίτες του Βόλου, σε μια προσπάθεια να ξεπλύνουν την απραγία τους και να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία. Καταγγέλλουν την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας για υποκρισία και εμπαιγμό των πολιτών, χρησιμοποιώντας τους μετρητές κατά πώς σας βολεύει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καλό θα κάνουν οι κ.κ. Κολυνδρίνη και Αγοραστός να προσέχουν τι δίνουν στη δημοσιότητα γιατί υπάρχουν πολίτες που διαθέτουν κριτική σκέψη και δεν μασούν το σανό που συστηματικά και μεθοδικά θέλουν να τους ταϊζουν. Ο λόγος για τις τελευταίες δηλώσεις τους σχετικά με την αέρια ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας μας προκάλεσαν τις παρακάτω σκέψεις κι ερωτήματα:

  • Πόσες φορές ακόμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, θα ξεπλύνει την απραγία του και την έως πρόσφατα απαράδεκτη επιμονή του ότι δεν υπάρχει ρύπανση στον Βόλο με την εξαγγελία της δημοπράτησης δύο σταθμών καταγραφής της ατμοσφαιρικης ρύπανσης στον Βολο; Μάλιστα για πρώτη φορά αναγκάζεται να μιλήσει για καταμέτρηση 8 ρύπων, μέτρο που από το 2008 επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Να ξεχάσουμε ότι στην απαίτηση των πολιτών για εγκατάσταση δικτύου σε όλη την πόλη και για 8 ρύπους, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μας απαντούσε επίσημα ότι το Υπουργείο είναι υπεύθυνο; Έως ότου η Επιτροπή πολιτών Βόλου ανακάλυψε μέσω επίσημης απάντησης του Υπουργείου σε σχετικό ερώτημά της ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου μετρητών υπόκειται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας;

“΄Αναρθρες και ανυπόστατες κραυγές” χαρακτήρισε η κα. Κολυνδρίνη την κατακραυγή των Βολιωτών στο πρωτοφανές επεισόδιο αέριας ρύπανσης  την επομένη των Χριστουγέννων! Και μας έδωσε στοιχεία του   μετρητή της Περιφέρειας με τις χαμηλότερες τιμές, προφανώς για να μην ανησυχούμε, αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία! Μας είπε ξανά τα πολλά που ΘΑ κάνουν και  όσα ήδη κάνουν (αλλά δεν φαίνονται) και κατέληξε στο καλύτερο (και απο όλους ποθούμενο)  οτι “ο ρόλος της Περιφέρειας είναι αφου ερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ”! Και με αυτό κορυφώνεται η υποκρισία της Περιφέρειας και ο εμπαιγμός μας.

Ας δούμε λοιπόν ποιος αποπροσανατολίζει ποιόν με βάση τα  στοιχεία των δύο μετρητών της Περιφέρειας απο 24 εως 26  Δεκεμβρίου.

  1. Στις 24/12/2020 και κατά τις 5 πρώτες πρωϊνές ώρες που λειτουργούσαν  και οι δύο μετρητές της Περιφέρειας,  ο πιστοποιημένος μετρητής έδειχνε στις 2 π.μ. και  5 π.μ. μικροσωματίδια PM 10: 120 και 125 μg/m3 αντίστοιχα και ο αλλος 34,2 και 37,2μg/m3! Το ημερήσιο όριο κατά την Ε.Ε είναι 50mg/m3, άρα σύμφωνα με τον έναν μετρητή οι υπερβάσεις είναι 2.5 φορές πάνω από το όριο, ενώ για τον δεύτερο είναι κάτω από το όριο. Στη συνέχεια ο πιστοποιημένος μετρητής  σταμάτησε να τα μετράει μέχρι 27/12! Μέσος όρος  ημέρας για τα PM2,5:  58 μg/m3  με όριο ασφάλειας  (Π.Ο.Υ)  τα 25  μg/m3!  Αυτοι οι δύο μετρητές με τα αντιφατικά αποτελέσματα και τον έναν να μετράει όποτε θέλει, είναι το …αξιόπιστο σύστημα ελέγχου της Περιφέρειας με βάση το οποίο αμφισβητούνται οι 12 μετρητές του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και μερικοί ιδιωτικοί!
  2. 25/12/2020Mέσος όρος ημέρας για τα μικροσωμ. PM 2,5: 60 μg/m3!
  3. 26/12/2020 – Ημέρα του επεισοδίου:. Οι τιμές στους μετρητές της Περιφέρειας (όπως και σε όλους) αρχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη το μεσημέρι και από τις 3μ.μ. μέχρι τις 9μ.μ. οι τιμές για τα μικροσωμ. PM 2,5 κυμαίνονται απο 177 – 335 μg/m3 με Μέσο Ορο της ημέρας τα  121 μg/m3! Πενταπλάσιες του ορίου! Παράλληλα στον  άλλο μετρητή  πολλαπλασιάζονται και οι τιμές  των PM 10: 126,4 – 201,5 μg/m3 όπως και αυτές των οξειδίων του Αζώτου (ΝΟx, NO2)και του μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι τιμές των 12 μετρητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Και τις τρείς αυτές μέρες λοιπόν στις οποίες η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε η ρύπανση ήταν 2,5 και 5 φορές πάνω απο τα επιτρεπόμενα όρια αλλά οι ενέργειες της Περιφέρειας απέχουν ακόμα έτη φωτός απο την υποχρέωσή της NA THN ANTIΜΕΤΩΠΙΣΕΙ!

Και μας δημιουργείται η εξής απορία: Γιατί κα. Αντιπεριφερειάρχη,  η καταγραφή των PM10 σταματά όταν αποφασίζετε να μας δώσετε τις μετρήσεις από τον δεύτερο μετρητή; Μήπως για να μη φανεί η τεράστια απόκλιση των τιμών ανάμεσα στους 2 μετρητές;

Μήπως για να μη φανεί ότι μόνο αν μπει δίκτυο μετρητών μπορεί να υπάρξει καθαρή εικόνα; Και τελικά, μήπως βγαίνει το συμπέρασμα ότι χρησιμοποιείτε τους μετρητές κατά πώς σας βολεύει;

Και δυστυχώς, αυτό δεν είναι προς την κατεύθυνση του δημόσιου καλού και υγείας, όπως ανερυθρίαστα προσπαθείτε να μας πείσετε;

Εν κατακλείδει, οι απανωτές δηλώσεις για τα εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν σε άστοχες και άσκοπες και αποπροσανατολιστικές ενέργειες μόνο θυμό και απογοήτευση μας γεμίζουν καθώς είναι σίγουρο ότι οι πολίτες θα πληρώσουμε  υπέρογκα ποσά που θα μπορούσαν να επενδυθούν εδώ και χρόνια:

α. Σε ένα αξιόπιστο δίκτυο μετρητών, ώστε να έχουμε πιο καθαρή εικόνα προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης των ευπαθών ομάδων και κυρίως, αντιμετώπισης  της ρύπανσης

β. Στη συνέχιση της μελέτης για να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αιτίες θανάτων σε 4πλάσιο βαθμό στη Μαγνησία από εγκεφαλικά και καρκίνους, γεγονός που χειροτερεύει τώρα επί covid αφού συνδέεται άμεσα η ρύπανση με τη θνητότητα (να ενημερώσουμε την κα. Κολυνδρίνη) και

γ. Σε μετρήσεις διοξινών και βαρέων μετάλλων στο έδαφος γύρω από τις βιομηχανίες, όπως η κα. Κολυνδρίνη πρόσφατα μαρτύρησε σε συνέντευξή της στο Βελεστίνο, ότι πρέπει να γίνεται.

Είμαστε εδώ για να τους πιέζουμε να ΛΥΘΕΙ το πρόβλημα της ρύπανσης.
Με τη δύναμη που αντλούμε από το δίκαιον και αγαθόν του σκοπού μας
Με αγώνες, με μηνύσεις, με ακτιβισμούς και παρεμβάσεις.
Για να ζήσουν τα παιδιά μας στον Βόλο των ονείρων μας και όχι στο Μονακό του ελέους

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το