Τοπικά

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε χθες ο Αμερικανός καθηγητής Ντέιβις Χάνσον

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε χθες το μεσημέρι ο καθηγητής μελέτης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ κ. Ντέιβις Χάνσον.
Πρόκειται για τον ενδέκατο επίτιμο διδάκτορα του τμήματος στα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, που από την Τρίτη πραγματοποιεί εορταστικές εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη, όπου μίλησαν απόφοιτοι του Τμήματος από τους πιο παλιούς μέχρι και τους νεότερους.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης επισήμανε πως «οι περισσότεροι απόφοιτοί μας δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπως σε διάφορα τμήματα των επιχειρήσεων, για το μάρκετινγκ, την οικονομική υπηρεσία, την διοικητική υπηρεσία, ενώ άλλοι έχουν δημιουργήσει και δικές τους επιχειρήσεις».
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα με το συνέδριο εφαρμοσμένης οικονομικής που έχει 52 εισηγήσεις και αναφέρεται στην οικονομία της γνώσης.
«Το συνέδριο μελετά την οικονομία της γνώσης ως μια νέα τάση που είναι σε εξέλιξη πλέον, αλλά και τη σχέση των επιχειρήσεων, του κράτους με την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία, την τεχνολογία. Αυτό που ειπώθηκε, είναι ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα στην οικονομία της γνώσης» επισήμανε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών παρουσία πολλών καθηγητών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο εφαρμοσμένης οικονομικής που ολοκληρώνεται σήμερα στον Βόλο.
Ο Αμερικανός καθηγητής κ. Ντέιβις Χάνσον αναφέρθηκε στον δυτικό τρόπο πολέμου ο οποίος εκπορεύεται από την αρχαία Ελλάδα της κλασικής περιόδου.
Ο κ. Ζουμπουλάκης επισήμανε πως ο Αμερικανός καθηγητής συνδυάζοντας τη στρατιωτική με την πολιτική ιστορία τόνισε πως ο δυτικός τρόπος πολέμου γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα της κλασικής εποχής, γιατί βοήθησαν οι θεσμοί της δημοκρατίας που εφαρμόστηκαν εκεί. Η ισονομία, η ισοπολιτεία, η ισηγορία παρήγαγαν ένα θεσμικό μοντέλο ισότητας που από την πολιτική μεταφέρθηκε και στην οργάνωση του Στρατού. Αυτό σήμαινε πως ο κάθε οπλίτης όφειλε να προσέχει τον εξοπλισμό του και να μετέχει με δικά του έξοδα στη στρατιωτική προσπάθεια. Μάλιστα όλοι πολεμούσαν σε ένα καινούριο σχηματισμό, πεζοί σε φάλαγγα ως πολίτες».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών τόνισε πως «από το Τμήμα έχουν αναγορευτεί μέχρι στιγμής έντεκα επίτιμοι διδάκτορες με τους οποίους διατηρούμε σταθερές σχέσεις. Μάλιστα υπάρχουν επίτιμοι διδάκτορες που έχουν επισκεφθεί τον Βόλο ακόμη και τρεις φορές στο πλαίσιο συνεδρίων που διοργάνωσε το Τμήμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το