Ελλάδα

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση: Κάνουν την κρίση ευκαιρία για τις ελίτ

Στρατηγικό σχέδιο για αναδιάρθρωση της οικονοµίας υπέρ των λίγων και εξαφάνιση της µεσαίας τάξης καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, διαπιστώνοντας µε ανησυχία ότι ούτε οι εκτιµήσεις της Κοµισιόν για ύφεση στο 9,7% το 2020 διαφοροποιούν τον αρχικό σχεδιασµό της ως προς τα µέτρα στήριξης εργαζοµένων και επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, στην Κουµουνδούρου βλέπουν ότι το Μαξίµου και το οικονοµικό επιτελείο αρκούνται σε ένα πακέτο µέτρων -ύψους µόλις 6 δισ. κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- που είχε προσδιοριστεί µε βάση τις αρχικές προβλέψεις για ύφεση σχεδόν µηδενική ή στο 2-3% αργότερα και στο 4,7% µετά το Πάσχα, µε δυσµενέστερο σενάριο το 7,9%. «Αυτό σηµαίνει ότι αγνοούν και τα στοιχεία της Κοµισιόν, που δείχνουν πως δυστυχώς η χώρα µας θα είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις» αναφέρουν προβεβληµένα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανευθυνότητα αλλά και για αδυναµία να κάνει σοβαρές προβλέψεις περί την οικονοµία.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του το χειρότερο όλων είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζόµενους και επιχειρήσεις δεν οφείλεται στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη, αλλά στην προσωπική -όπως λένε- επιλογή του να «αξιοποιηθεί» η κρίση ως ευκαιρία για στήριξη µόνο µιας οικονοµικής ελίτ. Πιστεύουν, δε, στην Κουµουνδούρου πως στην κυβέρνηση αδιαφορούν για το εάν σαρωθούν η αγορά εργασίας και οι µισθοί ή αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο χιλιάδες µικροµεσαίες επιχειρήσεις που µέχρι χθες ο πρωθυπουργός υµνούσε, αλλά οι υπουργοί του τους αποκαλούν πλέον «ζόµπι» και «µπαταχτσήδες». Κατά την αξιωµατική αντιπολίτευση, το σχέδιο της Ν∆ αφορά στο να επιβιώσουν και να χρηµατοδοτηθούν για να αναπτυχθούν µόνον οι µεγάλοι και ισχυροί, καταλαµβάνοντας και τον χώρο των µικρών και µεσαίων που θα έχουν βγει εκτός αγοράς και δίνοντας µισθούς πείνας στους εργαζοµένους τους.

Εξ αυτού του λόγου, αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν έδειξε να θορυβείται από τα δραµατικά στοιχεία της «Εργάνης» για τον µήνα Απρίλιο, που καταγράφεται ως ο χειρότερος µήνας στα εργασιακά (απολύσεις, προσλήψεις) της τελευταίας εικοσαετίας, συµπεριλαµβανοµένης δηλαδή και της περιόδου του πρώτου µνηµονίου. Παρακολουθώντας τις κυβερνητικές επιλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται ιδιαίτερα στα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονοµικών, Γ. Ζαββός, τονίζοντας πως «η παρεχόµενη ρευστότητα δεν θα κατευθυνθεί ούτε σε επιχειρήσεις-ζόµπι ούτε σε µπαταχτσήδες, που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανταγωνιστικότητα».

Εξ αυτού του λόγου η αξιωµατική αντιπολίτευση επιµένει πως η κυβέρνηση της Ν∆ βλέπει την κρίση ως µέσο διάλυσης της µεσαίας τάξης. Στον ΣΥΡΙΖΑ θυµίζουν πως η Ν∆ ανέλαβε τη διακυβέρνηση υποσχόµενη ότι θα ενισχύσει σηµαντικά τη µεσαία τάξη, που κατά τα στελέχη της είχε πληγεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα θυµίζουν ότι στις 09/04/19 ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως «θα επιστρέψω στη µεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οµως η µεσαία τάξη δεν ορίζεται µόνο από τα εισοδήµατα αλλά και από τη θέση της στην παραγωγή. Εποµένως, µε βάση τα στελέχη της Κουµουνδούρου, µεσαία τάξη είναι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, οι αυτοαπασχολούµενοι, µέρος των µισθωτών, οι ιδιοκτήτες µικρών επιχειρήσεων, καθώς και τµήµα των αγροτών. «Αυτοί οι άνθρωποι σήµερα πλήττονται βάναυσα από τις οικονοµικές επιπτώσεις του κορονοϊού και η κυβέρνηση αρνείται να τους ενισχύσει, παρά τις δυνατότητες που της παρέχει το «µαξιλάρι» ασφαλείας που άφησε παρακαταθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωπαϊκούς πόρους» σχολιάζουν, µε την επισήµανση πως σε καµία περίπτωση δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΝΔ.

Κατά την αξιωµατική αντιπολίτευση, επιβάλλεται η ενίσχυση των εισοδηµάτων µισθωτών, ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και επιχειρήσεων ως προϋπόθεση για την ανάσχεση της επερχόµενης µεγάλης οικονοµικής ύφεσης και ενός τέταρτου µνηµονίου που θα είναι καταστροφικό για τη χώρα και την οικονοµία. Επίσης, υπάρχει η εκτίµηση ότι τα 533 ευρώ τον µήνα δεν είναι αρκετά για τους µισθωτούς και ότι οι ιδιοκτήτες µικρών επιχειρήσεων έχουν ανάγκη µη επιστρεπτέας ενίσχυσης, γι’ αυτό και επαναφέρουν την πρόταση για καταβολή πλήρους µισθού στους µισθωτούς (7 δισ.), µηνιαίου επιδόµατος σε ελεύθερους επαγγελµατίες ίσου µε το 1/12 του περσινού τους εισοδήµατος, καθώς και ενίσχυση ύψους 3 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το