Κατηγορίες: Κόσμος

Επίθεση Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ με 37 νεκρούς

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις του νότιου Αφγανιστάν, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι, τη στιγμή που ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επίθεση εναντίον των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, όπου στεγάζεται επίσης μια βάση στρατηγικής σημασίας που μοιράζονται το NATO και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, θεωρείται η πιο σοβαρή τα 14 τελευταία χρόνια εναντίον της σημαντικότερης στρατιωτικής εγκατάστασης στο νότιο Αφγανιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες της επίθεσης πήραν ομήρους μέλη οικογενειών, που χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτό περιέπλεξε την αντεπίθεση.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολλοί άμαχοι, ανέφερε δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή έφοδο την «πιο σοβαρή» που έχει γίνει ποτέ στην Κανταχάρ.

Από τους ένδεκα δράστες, οι εννιά σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε, ενώ ο τελευταίος συνέχιζε σήμερα να μάχεται με τις αφγανικές δυνάμεις, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας 20 ώρες και πλέον μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες στην Κανταχάρ, λίκνο του κινήματος αυτού. Το ισλαμιστικό κίνημα ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία που απεικονίζει δέκα μαχητές του με στολές αγγαρείας και οπλισμένους με Καλάσνικοφ, που ανέφερε ότι είναι εκείνοι που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο.

Η έφοδος των Ταλιμπάν σημειώθηκε έπειτα από πολλές ημέρες έντονης φημολογίας για την τύχη του ηγέτη τους Αχτάρ Μανσούρ, ο οποίος σύμφωνα με πολλές συγκλίνουσες πηγές τραυματίστηκε σοβαρά όταν μια διένεξη στις τάξεις του κινήματος εκτραχύνθηκε.

Συνέπεσε παράλληλα με την επίσκεψη του Αφγανού προέδρου στο Πακιστάν, που είχε εγείρει ελπίδες για την ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας ειρήνης ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες, η οποία παρακωλύεται εν μέρει λόγω του δηλητηριώδους κλίματος αμοιβαίας δυσπιστίας στις σχέσεις της Καμπούλ με το Ισλαμαμπάντ.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γεωργιάδης: Εντός του επόμενου διμήνου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία

Εντός Φεβρουαρίου ή Μαρτίου θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ…

25 Ιανουαρίου 2024

Αίτημα Χρ. Μπουκώρου στον Ν. Ταχιάο για την επαναλειτουργία του «Μουτζούρη»

Συνεχίζει τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος ώστε να αντιμετωπισθούν και…

25 Ιανουαρίου 2024

Ενεργειακός Διαμεσολαβητής: Πώς θα λειτουργεί και τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Στη διάθεση των καταναλωτών ενέργειας τίθεται από την 1η Φεβρουαρίου ο ενεργειακός διαμεσολαβητής για διαφορές…

25 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Λαμπάτος: «Το τηλέφωνο μου άρχισε να χτυπάει για δουλειά, ανυπομονώ να ανέβω στο σανίδι»

Ο Γιώργος Λαμπάτος μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, για το νέο…

25 Ιανουαρίου 2024

Διαρρήκτης πιάστηκε στα πράσα από την ΟΠΚΕ – Κρύφτηκε σε σπίτι για να αποφύγει τη σύλληψη

Στα «πράσα» πιάστηκε από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ ένας διαρρήκτης ο οποίος εισέβαλε σε ένα σπίτι…

25 Ιανουαρίου 2024

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για το εισιτήριο στην Αγία Σοφία: «Έχει γίνει οίκος εμπορίου»

Έντονη η κριτική κυρίως στον αντιπολιτευόμενο τουρκικό Τύπο για τις παρεμβάσεις στο τέμενος της Αγίας…

25 Ιανουαρίου 2024