Τοπικά

Επίθεση Πουλάκη σε Πατούλη, Εισαγγελέα Βόλου και Τσέλιγκα για τον Μπέο – Γιατί τους κατηγορεί

poulakis-mpeos

Ευθύνες στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ηλία Τσέλιγκα, στην Εισαγγελία Βόλου αλλά και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για την «υπόθεση Μπέου» επιρρίπτει με επιστολή του-απάντηση στο άρθρο του διευθυντή του aftodioikisi.gr Χρίστου Βούζα υπό τον τίτλο: «Ο Μπέος σε ρόλο… Οβελίξ» που δημοσιεύθηκε στο news247.gr, o Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. «Οι υπόνοιες περί αδράνειας ή περί αδυναμίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης να επιβάλλουν τη νομιμότητα είναι παντελώς ανυπόστατες. Άλλωστε, σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες, από τις οποίες δεν προκύπτουν μόνο δικαιώματα για τις διάφορες δημόσιες εξουσίες και όργανα (π.χ. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Εισαγγελικές Αρχές κ.λπ.), αλλά και υποχρεώσεις και ευθύνες για τους φορείς τους, οι οποίες δεν μπορεί πάντοτε να αποκρύβονται με τη γενική και βολική μετακύλιση του βάρους στην κυβέρνηση, ειδικά όταν αυτή έχει παράσχει κάθε δυνατή πολιτική κάλυψη και στήριξη για την πάταξη της διαπλοκής και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης, κατηγορώντας ειδικά το κ. Τσέλιγκα ότι ενώ ο ίδιος κινήθηκε για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, εκείνος  «έθετε διαρκώς νέα διαδικαστικά προσκόμματα, να ολοκληρώσει άμεσα τη σχετική διαδικασία θέσης του κ. Μπέου σε αργία».

Παράλληλα ο κ. Πουλάκης επιτίθεται και κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Την ίδια δε στιγμή που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. έπαιρνε όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να θωρακίσει θεσμικά το σύστημα και να διασφαλίσει, ακριβώς, την εφαρμογή της νομιμότητας και του Συντάγματος και όχι του «νόμου του φόβου», ο κ. Μπέος βρήκε απροσδόκητο υποστηρικτή στην ηγεσία της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ δια του προέδρου της, κ. Πατούλη, ζητούσε μετ’ επιτάσεως την απόσυρση (!) του άρθρου 6 του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» (ήδη νόμος 4368/2016) που προωθούσε το ΥΠΕΣΔΑ, με το οποίο αυστηροποιούνταν το καθεστώς θέσης των αιρετών σε αργία, επιβεβαιώνοντας τη μηδενική ανοχή της παρούσας κυβέρνησης στην ανομία».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Πουλάκη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

(Με την παράκληση της δημοσίευσης)

Προς :

1) Το ειδησεογραφικό site www.news247.gr

2) Το ειδησεογραφικό site www.aftodioikisi.gr

Σε απάντηση των όσων αναφέρονται στο άρθρο του κ. Χρ. Βούζα, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 7/3/2016 στο site www.news247.gr και αναδημοσιεύτηκε αυθημερόν στο συνεργαζόμενο site www.aftodioikisi.gr , διεύθυνσης του ίδιου του αρθρογράφου, με τίτλο «Ο Μπέος σε ρόλο…Οβελίξ», και επειδή σε αυτό εμπλέκεται και το όνομά μου, ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Δ.Α., θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής, για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας :

Το βούλευμα με το οποίο ο κ. Μπέος παραπέμφθηκε σε δίκη για κακούργημα, ενεργοποιώντας άρα και την εφαρμογή του νόμου για τη θέση των αιρετών σε αργία, εκδόθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουλίου και καθαρογράφηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. και εγώ προσωπικά, που δέχτηκα και τις περισσότερες πιέσεις από την τοπική κοινωνία του Βόλου, λόγω ακριβώς της σχέσης μου με την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική αναταραχή που είχε δημιουργηθεί, αλλά και τη βαρύτητα των αποδιδόμενων στον κ. Μπέο κατηγοριών, κινήθηκα αμέσως μόλις παρήλθε το εύλογο χρονικό διάστημα για την υπηρεσιακή διεκπεραίωση της υπόθεσης, που είναι και ο κανόνας, στην κατεύθυνση της άμεσης αποκατάστασης της νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, εξάντλησα κάθε νόμιμο περιθώριο πίεσης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα αυτής, κ. Τσέλιγκα, ο οποίος έθετε διαρκώς νέα διαδικαστικά προσκόμματα, να ολοκληρώσει άμεσα τη σχετική διαδικασία θέσης του κ. Μπέου σε αργία.

Μάλιστα, τη στάση μου αυτή την «πλήρωσα» και προσωπικά, αφού στοχοποιήθηκα από τον εν λόγω πρώην Δήμαρχο, που κατ’ επανάληψη μου επιτέθηκε και συνεχίζει να μου επιτίθεται, εκτοξεύοντας δημόσια εις βάρος μου ύβρεις, συκοφαντίες, κοροϊδίες, αλλά και απειλές, με αποκορύφωμα την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου βρέθηκα στο Βόλο με την οικογένειά μου, υπό καθεστώς διαρκούς και εμφανούς παρακολούθησης από τους «μπράβους» του κ. Μπέου.

Μετά δε την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης της αργίας του κ. Μπέου από την αποκλειστικά αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και υπό τη διαρκή εποπτεία και καθοδήγησή μου, δίνουν τη «μάχη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προσέφυγε ο κ. Μπέος, με μοναδικό υπέρ του επιχείρημα τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση του επίμαχου άρθρου για την αργία των αιρετών στη Βουλή.

Την ίδια δε στιγμή που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. έπαιρνε όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να θωρακίσει θεσμικά το σύστημα και να διασφαλίσει, ακριβώς, την εφαρμογή της νομιμότητας και του Συντάγματος και όχι του «νόμου του φόβου», ο κ. Μπέος βρήκε απροσδόκητο υποστηρικτή στην ηγεσία της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ δια του προέδρου της, κ. Πατούλη, ζητούσε μετ’ επιτάσεως την απόσυρση (!) του άρθρου 6 του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» (ήδη νόμος 4368/2016) που προωθούσε το ΥΠΕΣΔΑ, με το οποίο αυστηροποιούνταν το καθεστώς θέσης των αιρετών σε αργία, επιβεβαιώνοντας τη μηδενική ανοχή της παρούσας κυβέρνησης στην ανομία.

Όσον αφορά την επιμονή του κ. Μπέου να παριστάνει το Δήμαρχο και μετά τη θέση του σε αργία, ερωτηθείς σχετικά τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως (βλ. ενδεικτικά τη συνέντευξή μου στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία» του Βόλου στις 10/1/2016), είχα κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψη «ο Δήμαρχος της πόλης είναι ένας, αυτός που πρόσφατα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάθε άλλη συμπεριφορά – εκτός της γελοιοποίησης του θεσμού και των φορέων του – συνιστά παράνομη πράξη, ενίοτε και στα όρια της νόσφισης εξουσίας. Τυπικά, η ευθύνη για την τήρηση του νόμου ανήκει στον ίδιο τον νέο Δήμαρχο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ωστόσο, έχω τη γνώμη ότι είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι ίδιοι οι δημότες που οφείλουν να διαφυλάξουν τη στοιχειώδη νομιμότητα».

Επειδή δε ακριβώς τα πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ο κ. Μπέος εξακολουθεί να εμφανίζεται ως Δήμαρχος λαμβάνουν χώρα στο Δημαρχείο και ευρύτερα στην πόλη του Βόλου, δεν είναι επομένως δυνατόν να εντοπιστούν και να καταγγελθούν κεντρικά, είχα εξαρχής επισημάνει σε όσους πολίτες ή φορείς μου απευθύνθηκαν ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ζητήσουν τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της κατά τόπον αρμόδιας Εισαγγελίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι εφ’ όσον μας υποβληθεί συγκεκριμένη καταγγελία (διότι, όπως είναι προφανές, το Υπουργείο δεν μπορεί να κινείται βάσει «παραπολιτικών» σχολίων), θα επέμβουμε άμεσα εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων μας.

Τέλος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στο ΥΠΕΣΔΑ θεσμοθετήθηκε ήδη και θα αρχίσει τη λειτουργία της τις αμέσως επόμενες ημέρες ειδική Επιτροπή, η οποία θα αναθεωρήσει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, περιλαμβανομένων και των διατάξεων που αφορούν την ενίσχυση της νομιμότητας στη δράση των ΟΤΑ και των αιρετών αρχών τους.

Όπως είναι προφανές από όλα τα παραπάνω, οι υπόνοιες περί αδράνειας ή περί αδυναμίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης να επιβάλλουν τη νομιμότητα είναι παντελώς ανυπόστατες. Άλλωστε, σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες, από τις οποίες δεν προκύπτουν μόνο δικαιώματα για τις διάφορες δημόσιες εξουσίες και όργανα (π.χ. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Εισαγγελικές Αρχές κ.λπ.), αλλά και υποχρεώσεις και ευθύνες για τους φορείς τους, οι οποίες δεν μπορεί πάντοτε να αποκρύβονται με τη γενική και βολική μετακύλιση του βάρους στην κυβέρνηση, ειδικά όταν αυτή έχει παράσχει κάθε δυνατή πολιτική κάλυψη και στήριξη για την πάταξη της διαπλοκής και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, παρακαλώ θερμά, η παρούσα επιστολή μου να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα σας, προς αποσαφήνιση των αναφερομένων στο εν λόγω άρθρο το οποίο φιλοξένησε.

Με εκτίμηση,

Κώστας Πουλάκης

Γενικός Γραμματέας

Υπουργείου Εσωτερικών & ΔΑ

Πηγή www.aftodioikisi.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το