Ελλάδα

Επίθεση Οικονόμου στην Τουρκία για τα δύο ναυάγια: «Θα θρηνούμε θύματα όσο δεν πράττει ό,τι επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο»

Επίθεση στην Άγκυρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών, μιλώντας «για τα τραγικά συμβάντα στις θάλασσές μας».
«Υπό αντίξοες συνθήκες οι ελληνικές Αρχές, διέσωσαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους στις θάλασσες. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών, θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ότι επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν αυτή η υπόθεση συνδέεται με την παρουσία του πρωθυπουργού στην Πράγα.

«Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη Σύνοδο στην Πράγα. Δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια. Αυτό που έγινε από τους διακινητές ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια. Σκάφη χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Δεν είμαστε αφελείς, είναι τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών για την τραγωδία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όπως, μάλιστα, προσέθεσε είναι σημαντικά να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει συμφωνίες, κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί πολλές φορές την πολύ επικίνδυνη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, νομοτελειακά οδηγεί σε τραγωδίες. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο, επαλαμβάνοντας ότι στην Τουρκία η Ελλάδα απαντά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το δίκαιο με το μέρος της, τους συμμάχους στο πλευρό της και δυνατότητας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Η παραχάραξη των χαρτών δεν αλλάζει την ιστορία».

Απαντώντας σε νέες προκλητικές απειλές του Χουλουσί Ακάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι “τα ψέματα, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η παραχάραξη της γεωγραφίας και των χαρτών δεν μπορούν να αλλοιώσουν την αλήθεια όσες φορές και αν επαναλαμβάνονται”.

Έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση
Ερωτηθείς αν η Αθήνα είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οφείλουμε πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση, ψύχραιμοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση.

Σχετικά με το βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο ο Νότης Μηταράκης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τοποθέτηση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής. “Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί πολύ επικίνδυνες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων. Είναι γεγονός που νομοτελειακά οδηγεί σε τραγωδίες. Οι ελληνικές αρχές φυλάνε τα σύνορά μας, διασώζουν ανθρώπους. Δυστυχώς είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από την πλευρά της ‘Αγκυρας, πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές και δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τέτοιες τραγωδίες”, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι τα πλοιάρια δεν φεύγουν μόνα τους από τα τουρκικά παράλια και πως “αυτό που έγινε χθες ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια”.

Μυτιλήνη: Στους 17 μέχρι στιγμής οι νεκροί του ναυαγίου
Στους 17 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί του σημερινού ναυαγίου σκάφους με αλλοδαπούς στην περιοχή Πεταλίδι της Θερμής Λέσβου. Περίπου στις 10 το πρωί εντοπίσθηκε και ο 17ος νεκρός. Πρόκειται για έναν ανήλικο περίπου 15 ετών ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των 16 νεκρών γυναικών.

Επίσης, εντοπίστηκε ζωντανή και μια ακόμα γυναίκα ανεβάζοντας στις 10 τις διασωθείσες οι οποίες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και νοσηλεύονται στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Ιδρύματος.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

NASA: Έφτιαξε το χριστουγεννιάτικο αστρικό δέντρο του Γαλαξία – Δείτε εικόνες

Με μια εικόνα του «Σμήνους Χριστουγεννιάτικου Δέντρου», με άστρα που… αναβοσβήνουν γιορτάζει η NASA την…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» για τον 22χρονο Θοδωρή που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Λάρισα

Πλήθος συγγενών και φίλων βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο νωρίς το μεσημέρι…

25 Δεκεμβρίου 2023

Συγκινεί 10χρονος νεφροπαθής που χωρίστηκε από την οικογένειά του στη Γάζα – Φοβάται πως δεν θα ξαναδεί ποτέ τους δικούς του

Ο Νάσεμ Μόχρα, ένας 10χρονος νεφροπαθής, φοβάται πως ενδεχομένως δεν θα δει ποτέ ξανά την…

25 Δεκεμβρίου 2023

Σαν «Home Alone»: Αεροπορική εταιρεία έβαλε ασυνόδευτο 6χρονο σε λάθος πτήση

Σε σύγχρονο Κέβιν Μακάλιστερ εξελίχθηκε ο 6χρονος Κάσπερ, που χωρίς να το θέλει, βίωσε μια…

25 Δεκεμβρίου 2023

Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 12χρονο

Επίθεση από σκύλο δέχθηκε ένας 12χρονος στο Καματερό. Η επίθεση η οποία έγινε κάτω από…

25 Δεκεμβρίου 2023

Καλοκαιρία

Καλοκαιρινά Χριστούγεννα τα φετινά, με υψηλές θερμοκρασίες. Και καλό και κακό το λες. Πάντα ένα…

25 Δεκεμβρίου 2023