Τοπικά

Eπίθεση Φάμελλου στον Αγοραστό: “Πετάει την μπάλα στην εξέδρα επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί την κοινωνική πίεση”

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Ένα ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε πως την αρμοδιότητα για την άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης της ΑΓΕΤ έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως και για το πρόβλημα της δυσοσμίας στη πόλη του Βόλου αρμόδια να εντοπίσει τον ρυπαντή είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι «σαφέστατη η αρμοδιότητα αδειοδότησης λειτουργίας και εγκατάστασης στις Περιφέρειες» τόνισε για να συμπληρώσει πως είναι «πλήρης η αρμοδιότητα παρακολούθησης του αέρα στην Περιφέρεια. Δεν αμφισβητείται η αρμοδιότητα αδειών εγκατάστασης. Το υπουργείο δεν έχει ευθύνη».

Ο κ. Φάμελλος προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας πως για τη μη τοποθέτηση μετρητών σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης, αρμόδια και πάλι είναι η Περιφέρεια η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει τους Σταθμούς μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Διέψευσε τον Κώστα Αγοραστό που δήλωσε πως το Υπουργείο δεν του επέτρεψε να εγκαταστήσει δύο μετρητές και είπε πως τέτοια αλληλογραφία ουδέποτε υπήρξε ενώ του επέρριψε ευθύνη για το γεγονός ότι εδω και 15 μήνες δεν συνέστησε την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέχγου για να διενεργούνται έλεγχοι παρουσία φορέων στο εργοστάσιο. Μάλιστα ενέπλεξε και το ΤΕΕ από το οποίο είχε ζητηθεί να συστήσει την Επιτροπή και οργισμένη η πρόεδρος κ. Νάνσυ Καπούλα δήλωσε πως ήταν αδύνατον να προχωρήσει σ εμια τέτοια ενέργεια εφόσον δεν έχει το ΤΕΕ ελεγκτικό μηχανισμό.
«Η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την ανανέωση των σταθμών μέτρησης ρύπανσης μέσω ΠΕΠ. Η τεχνική βοήθεια από την πλευρά του Υπουργείου είναι δεδομένη» είπε για να προσθέσει ότι «οι μετρητές μπορούν να στηθούν με ευθύνη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας μέσω ΠΕΠ». Ο κ. Φάμελλος ζήτησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας -την οποία επίσης έδειξε ως υπεύθυνη – να συγκροτήσει την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου που έχει συμφωνηθεί για την ΑΓΕΤ και η οποία όπως είπε «πρέπει να λειτουργήσει» σημειώνοντας  πως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός «πετάει την μπάλα στην εξέδρα επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί την κοινωνική πίεση».

Τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι το αρμόδιο Υπουργείο, έχει το δικαίωμα και την ευθύνη λειτουργίας αλλά και παύσης μιας βιομηχανίας, στην περίπτωση που δεν πληρούνται, οι όροι και οι προϋποθέσεις.  Εάν δεν υπάρχει παράβαση προς τι το «κυνήγι μαγισσών» διερωτήθηκε… «Είναι άλλο πράγμα η καχυποψία της κοινωνίας και άλλο οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της Περιφέρειας» τόνισε και σημείωσε ότι γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.
Ξεκάθαρος ήταν ο κ. Φάμελλος και στο γεγονός, ότι έπρεπε να είχε συσταθεί η Επιτροπή Ελέγχου σε επίπεδο νομού, είτε από την Περιφέρεια, είτε έστω από το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο που αναφέρθηκε στην σύσκεψη που είχε γίνει στην Αθήνα, «υπήρχε μια φήμη για υπέρβαση των μετρήσεων σχετικά με τα δευτερογενή καύσιμα . Στη σύσκεψη, παρουσία των κοινωνικών φορέων, ζητήσαμε να γίνουν μετρήσεις από τον «Δημόκριτο», ώστε να δούμε τα συμπεράσματα. Ταυτόχρονα είχα προτείνει αυτή η διαδικασία να είναι μόνιμη και να συσταθεί και να λειτουργήσει η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου προτείνοντας να είναι η Περιφέρεια υπεύθυνη. Δεν είχε γίνει αποδεκτό σε πρώτο βαθμό και πρότεινα το ΤΕΕ ως κοινωνικός φορέας να αναλάβει την επιτροπή. Ταυτόχρονα είχαμε ζητήσει από την ΑΓΕΤ, να πολλαπλασιάσει τους αέριους ρύπους που παρακολουθούσε (από 4 σε 7) και να είναι ανοικτά τα αποτελέσματα ώστε ο κάθε πολίτης να τα παρακολουθεί.

Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη σε εθνικό επίπεδο να εφαρμοστεί κάθε φιλικό σε περιβάλλον υλικό πανελλαδικά και υπάρχει πλέον ένα σύμφωνο που υποχρεώνει τις τσιμεντοβιομηχανίες σε κάποιες δεσμεύσεις, αλλά μεταξύ αυτών δεσμευθήκαμε να υπάρξει και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου, πέραν των τοπικών.

Για τον εντοπισμό της μυρωδιάς καμένου πλαστικού

Ο κ. Φάμελλος, υποστήριξε ότι «βλέπω να δημιουργούνται εντάσεις ή και φόβοι των πολιτών. Υπάρχει σαφέστατη αρμοδιότητα των περιφερειακών αρχών στην αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας, όπως και παρακολούθηση του αέρα και εγκατάσταση των σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό δεν αμφισβητείται, αλλά ίσως για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ευθύνη, κάποιοι έριχναν το μπαλάκι στην εξέδρα. Αν ανοίξει κάποιος το site της Περιφέρειας θα δει τα αποτελέσματα μετρήσεων προηγούμενων διαστημάτων».
Στο ερώτημα ότι υπάρχει αδυναμία εντοπισμού της πηγής ρύπανσης για τη δυσοσμία πλαστικού ο κ. Φάμελλος, υποστήριξε, ότι υπάρχουν ενέργειες που έχουν γίνει πριν τις δημοτικές εκλογές και τις συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη». Ο ίδιος δήλωσε ότι πρότεινε, να σταλούν κοινά κλιμάκια ελέγχου Περιβάλλοντος, και ο κ. Αγοραστός, του απάντησε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές ρύπανσης-οσμής στην περιοχή».
«Ζήτησα από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να κάνουν τη δική τους παρέμβαση προ του εξαμήνου, έγινε όταν έπρεπε και πάλι με ερώτημα για άγνωστη πηγή οσμών. Τα κλιμάκια δεν μπορούν να κρύψουν έρευνες και αποτελέσματα και θα ανακοινωθούν και θα το ζητήσω και εγώ στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Έχω μια ανησυχία βέβαια, γιατί η νέα Κυβέρνηση κατήργησε τους επιθεωρητές, αλλά σε επίπεδο ελέγχου θα πρέπει να το αξιολογήσουμε».
Όπως τόνισε επίσης, «από τις μετρήσεις που έκανε ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ προκύπτει ότι από τη δοκιμαστική εφαρμογή καύσης του rdf, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από το καύσιμο που καίγεται τώρα , ενώ για την περίπτωση τυχόν υπέρβασης ορίων, άρα παράβασης, ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε, ότι ο Περιφερειάρχης έχει το δικαίωμα επιβολής και προστίμων αλλά ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας. Μόνο όμως, σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το