Τοπικά

«Επίθεση» από την αντιπολίτευση Δήμου Ρήγα Φεραίου με αφορμή τα εγκαίνια του Πολύκεντρου Αερινού

Κόβει κορδέλες σε έργο 20ετίας στο Αερινό η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Χ. Πάσχος καταγγέλλει πως οι κάτοικοι ζουν τον απόλυτο παραλογισμό, καθώς απεντάχθηκαν έργα ποιότητας ζωής όπως η ύδρευση.
«Tην ώρα που δυο σημαντικά έργα χάθηκαν για την περιοχή, προκειμένου να καλύψουν την ανυπαρξία τους, κάνουν εγκαίνια σε ένα κτίριο, το Πολύκεντρο Αερινού, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και 20 χρόνια και για το οποίο δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Αντί να κόβουν κορδέλες σε έργα ανύπαρκτα, συνεχίζοντας τη «μαυρογυαλούρικη τακτική», θα έπρεπε να απολογούνται για το χάσιμο της χρηματοδότησης δύο σημαντικών έργων που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή: Το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Πολύκεντρου Αερινού και το έργο της ύδρευσης του Αερινού που ξεκίνησε το 2013 και μέχρι και σήμερα δεν έχει παραδοθεί στους κατοίκους», δήλωσε.
Το έργο του Πολύκεντρου Αερινού κατασκευάστηκε πριν περίπου 20 χρόνια, το 2000, με πρωτοβουλία του Λεωνίδα Τζανή, που εξασφάλισε χρηματοδότηση για το έργο από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Ο πρώην Δήμος Φερών και η δημοτική αρχή του κ. Κανάρη διαπιστώνοντας ότι είχαν γίνει κακοτεχνίες, δεν πλήρωσε στον εργολάβο τον τελευταίο λογαριασμό του έργου, με αποτέλεσμα η εργολήπτρια εταιρεία να προχωρήσει τότε σε αγωγή εναντίον του Δήμου. Έτυχε -λόγω καθυστερήσεων που υπάρχουν γενικότερα στην ελληνική δικαιοσύνη- η αγωγή αυτή να εκδικαστεί σε ανώτερο βαθμό τον Μάρτιο του 2015, κατά τη διάρκεια δηλαδή της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Η δικαστική απόφαση ήρθε στον Δήμο πριν λίγους μήνες και την οποία είχε υποχρέωση ο Δήμος να εκτελέσει. Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση όριζε ότι θα έπρεπε ο Δήμος να δώσει ένα ποσό 6.519,42 ευρώ στον εργολάβο, χρήματα που του όφειλε από το παρελθόν, και ο εργολάβος είχε την υποχρέωση να προχωρήσει σε κάποιες μικροδιορθώσεις στον χώρο. Σημειωτέον, ότι και η παραλαβή του έργου είχε γίνει αυτοδίκαια από την ΤΥΔΚ στις 6-10-2010 σύμφωνα με το υπ’ αρθμ. Πρωτοκ. 10539/157801 έγγραφό της.

 
«Ποια ήταν λοιπόν η συμβολή της σημερινής Δημοτικής Αρχής στο έργο του Πολύκεντρου του Αερινού; Απολύτως καμία. Υλοποίησαν, όπως είχαν υποχρέωση, μια δικαστική απόφαση που έτυχε να φθάσει στα χέρια τους στη δική τους θητεία. Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τη δική τους ανυπαρξία έργου, χρησιμοποιούν ένα τυχαίο γεγονός όπως συνηθίζουν το τελευταίο διάστημα, για να παρουσιάσουν ως δικό τους ένα έργο για το οποίο δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Και έχουν το θράσος να παραποιούν την αλήθεια και να μην αναφέρονται στους υπεύθυνους που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του έργου.
Θα έπρεπε όμως αντί να κόβουν κορδέλες σε έργα 20ετίας να απολογηθούν γιατί χάσανε δύο σημαντικά έργα για την περιοχή του Αερινού που εμείς σαν προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμε ξεκινήσει με την πρώην δήμαρχο κ. Λαΐτσου.
Το πρώτο αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Πολυύκεντρου Αερινού, για το οποίο εμείς σαν προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμε ετοιμάσει ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του χώρου και είχε ήδη υποβληθεί μέσα στο 2014 σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ένα έργο στολίδι που θα άλλαζε την όψη του χωριού, θα χρησιμοποιούνταν ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους, αλλά και θα προσέλκυε αρκετούς επισκέπτες. Το έργο παρέμεινε στο ράφι και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για αυτό.

 
Και το δεύτερο αφορά στην ύδρευση του Αερινού. Ένα έργο που ξεκινήσαμε εμείς σαν προηγούμενη δημοτική αρχή το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό 80% μέχρι τον Αύγουστο 2014 και υπολείπονταν κάποιες μικρές εργασίες να γίνουν μέχρι το 2015 που ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα είχε ολοκληρωθεί η ανόρυξη νέας γεώτρησης με νερό πολύ καλής ποιότητας και υπολειπόταν αυτή η γεώτρηση να συνδεθεί στο υπάρχον δίκτυο. Και άκουσον- άκουσον, η σημερινή Δημοτική Αρχή κατάφερε να χάσει το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προθεσμίες μέσα στο 2015 και το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα η νέα γεώτρηση παραμένει αναξιοποίητη και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγκάστηκε να επανεντάξει το έργο στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί.
Ας αφήσουν λοιπόν τις «μαϊμού» εγκαινιάσεις και να στραφούν στην πραγματική αναζήτηση χρηματοδοτήσεων ώστε να εντάξουν νέα αναπτυξιακά έργα για τον Δήμο μας, αφήνοντας το προσφιλές σπορ του κοψίματος κορδέλας «ξένων» έργων γιατί αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας…», αναφέρει ο κ. Πάσχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το