Τοπικά

Επίθεση από “χάκερς” στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Επίθεση από «χάκερς» δέχθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» το Ειρηνοδικείο Βόλου προ ημερών, ωστόσο οι επιτιθέμενοι δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους, που ήταν να προκαλέσουν ζημιά στα αρχεία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» οι χάκερς φέρονται να «χτύπησαν» στο λογισμικό σύστημα του Ειρηνοδικείου Βόλου την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Η επίθεση έγινε στις 8.30’ περίπου το πρωί και διήρκησε περίπου μισή ώρα, ωστόσο έγινε αντιληπτή και αρμόδιος υπάλληλος κατόρθωσε να την αντιμετωπίσει επιτυχώς και να μην υποστούν ζημιά τα αρχεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, οι χάκερς φέρονται να ήταν Έλληνες και από την ενέργειά τους καταστράφηκε τμήμα από το back up του συστήματος, ενώ ο χάκερ προσπάθησε να μετονομάσει αρχεία. Ο αρμόδιος του Ειρηνοδικείου φέρεται να πρόλαβε την επίθεση, πριν οι χάκερς την ολοκληρώσουν, προστατεύοντας τα αρχεία του. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή που γνωρίζει τη χρήση του λογισμικού, ευτυχώς ο χάκερ άρχισε την επίθεσή του από το back up και όχι από το βασικό αρχείο του συστήματος. Η επίθεση φέρεται να έγινε με ιό, που κατέληγε με την ονομασία «phovos». Μετέτρεπε τα αρχεία σε άλλα, που δεν μπορούσε ο χρήστης του συστήματος να τα ανοίξει. Ωστόσο δεν έχει αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο σκοπός τους, αν δηλαδή τυχαία εισήλθαν στο λογισμικό του Ειρηνοδικείου Βόλου ή αν είχαν συγκεκριμένο στόχο καταστρέφοντας αρχεία.
Σχετικά με την επίθεση ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, που με την σειρά της ζήτησε από το Ειρηνοδικείο να ενημερώσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Αθήνα. Άγνωστο είναι αν παρόμοια επίθεση δέχθηκαν και το Πρωτοδικείο ή η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Καθημερινά οι υπολογιστές μας δέχονται επισκέψεις από κακόβουλο λογισμικό, «δούρειους ίππους», ιούς, «ψάρεμα», spam.
Συχνά το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται καλά από «αντιβιοτικά» και τα σημεία που δείχνουν ότι ο υπολογιστής έχει «υποκύψει» σε χάκερ είναι δύσκολο να διαπιστωθούν.
Η πιο συνηθισμένη τεχνική που χρησιμοποιείται, καθώς είναι πολύ εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας, είναι τα παραπλανητικά e-mail.
Δεύτερη διαδεδομένη τεχνική των χάκερς, είναι η εισαγωγή ενός ιού στον υπολογιστή. Ο ιός μπορεί να καταγράφει όσα γράφει ο χρήστης του υπολογιστή και να τα στείλει πίσω στον χάκερ. Συνήθως ο ιός περνάει μέσα στον υπολογιστή μέσω από κάποιο παραπλανητικό e-mail, όπως τα προηγούμενα. Ένα άνοιγμα ενός συνημμένου αρχείου είναι αρκετό, για να μολυνθεί ο υπολογιστής.

Επίσης οι χάκερς δημιουργούν ιστότοπους με ενσωματωμένους ιούς, έτοιμους να «βουτήξουν» σε όποιον μπει. Υπάρχουν αρκετοί κακόβουλοι σύνδεσμοι, που οδηγούν σε τέτοιου είδους site.
Ο καλύτερος τρόπος να μείνει κάποιος μακριά από αυτά τα site είναι να κάνει όσο πιο συχνά ενημερώσεις στα προγράμματά του, ώστε να ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται. Έτσι θα αναγνωρίζει πότε μια «προειδοποίηση» είναι φυσιολογική ή οδηγεί σε μολυσμένο ιστότοπο.
Οι χάκερς μπορούν να αλιεύσουν πληροφορίες από ιστότοπους, που χρησιμοποιεί ο χρήστης του υπολογιστή και έτσι να φτάσουν στον κωδικό του.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί ο χρήστης του υπολογιστή διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένας χάκερ ανακαλύψει ένα κωδικό, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό του χρήστη.
Ένας τελευταίος συνηθισμένος τρόπος να «χακάρουν» υπολογιστή, είναι μέσω του δικτύου Wi-Fi. Αν δεν είναι κλειδωμένο, τότε μπορεί να συνδεθεί όποιος θέλει. Έτσι, μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τον υπολογιστή του χρήστη και να κάνει ενέργειες αντί για τον χρήστη. Η λύση σε αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του router ή στις οδηγίες χρήσης του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το