Οικονομία

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε 130.000 αγρότες

Την ύπαρξη και άλλων σχεδίων για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους αποκαλύπτει η εξαγγελία Μητσοτάκη ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου στους νέους αγρότες, αλλά και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Η ενίσχυση αυτή εκτιμάται ότι αφορά σε περίπου 130.000 αγρότες που πληρούν τα κριτήρια αυτά. Αποτελεί όμως και ένα κίνητρο για αλλαγή τρόπου οργάνωσης και συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, όπου το πετρέλαιο διαχρονικά αντιστοιχούσε (κατά το ΙΟΒΕ) στο 40% του καλλιεργητικού κόστους -ενώ μετά την κούρσα των ανατιμήσεων μπορεί πλέον να ξεπερνά και το 50%.

Μετά από μια δεκαετία κρίσης και μνημονίων, είναι η πρώτη φορά που θα επιστρέφεται και πάλι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους αγρότες. Αντ’ αυτού, έχει προστεθεί και το Πράσινο τέλος (30 ευρώ/χιλιόλιτρο). Ο ΕΦΚ φτάνει στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο (πλέον ΦΠΑ) εκ των οποίων αναμένεται να επιστρέφεται ένα μέρος (100-120 ευρώ ενδεχομένως) στους δικαιούχους, με βάση και κριτήρια ενδεχομένως όπως η καλλιεργούμενη έκταση ή το εισόδημα κλπ.

Για πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους και στο ρεύμα, προϊδεάζει ενδεχομένως και η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «στις τιμές της ενέργειας μπορούμε να παρέμβουμε για την αντιμετώπιση της ακριβείας και το κάνουμε», καθώς υπενθύμισε και τα 500 εκατ. ευρώ που ήδη δεσμεύθηκαν για να πληρωθεί από το Κράτος ένα μέρος από τους λογαριασμούς ρεύματος όλων των νοικοκυριών, στο δ΄τρίμηνο του 2021.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά την τρελή πορεία των τιμών των καυσίμων διεθνώς. Ευελπιστώντας ότι θα δικαιωθούν οι προβλέψεις πως οι αυξήσεις θα είναι προσωρινές και όχι μόνιμες, αναζητεί συνεχώς δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παρεμβάσεις. Ωστόσο κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η όποια έξτρα επιδότηση θα διατεθεί μάλλον εντός του 2022, αν και κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από την πορεία της Ανάπτυξης. Όπως δήλωσε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την Δευτέρα στη δημόσια τηλεόραση «η χώρα θα έχει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ και επομένως, ως προς τον δημοσιονομικό χώρο, θα πρέπει να αξιολογηθεί αφού θα δούμε ποια θα είναι η επίδραση της πιθανής καλύτερης εικόνα και ανάκαμψης το 2021 στο 2022».

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το