Κόσμος

Επιστροφή στο σημείο μηδέν για το όνομα της πΓΔΜ

nimits

«Κάποια ημέρα θα κουραστώ και θα συνταξιοδοτηθώ, αλλά αυτό είναι κάτι το φυσικό όντας θνητός»… Με την δήλωση αυτή ο Μαθιου Νιμιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σκοπιανό τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας οδηγήθηκε και πάλι σε αδιέξοδο καθώς, στη χθεσινή συνάντηση με τον Μ.Νιμιτς στην Νεα Υόρκη, ο νέος διαπραγματευτής Β.Ναούμοφσκι εμφανίστηκε με απολύτως ακραίες θέσεις που δεν άφηναν κανένα περιθώριο ουσιαστικής συζήτησης για το Σκοπιανό.

Οι κ.Βασιλάκης και Ναούμοφσκι συναντηθήκαν διαδοχικά με τον Μ.Νιμιτς και κατόπιν υπήρξε και κοινή συνάντηση των τριών, όπου όμως δεν σημειώθηκε απολύτως καμία πρόοδος. Ο διεθνής μεσολαβητής δεν προχώρησε καν στην βολιδοσκόπηση υποβολής νέας πρότασης και απλώς στο τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι θα συνεχίσουν οι συνομιλίες τους «επομένους μήνες».

Συμφώνα με πληροφορίες ο νέος σκοπιανός διαπραγματευτής Βάσκο Ναούμοφσκι δήλωσε ότι η χώρα του επιμένει στην διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και η όποια συζήτηση γίνει, θα αφορά μια παραλλαγή της «διπλής ονομασίας», όπου δηλαδή η όποια ονομασία συμφωνηθεί θα χρησιμοποιηθεί απλώς για την αντικατάσταση του FYROM. Μια τέτοια φόρμουλα σημαίνει ότι το νέο όνομα το οποίο θα αποτελεί ούτως ή άλλως αποτέλεσμα επώδυνου συμβιβασμού για την Ελλάδα (καθώς θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία) θα χρησιμοποιείται όπου σήμερα η Ελλάδα έχει επιβάλλει το FYROM και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το