Τοπικά

Επιστροφή στα θρανία για 14.000 μαθητές Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στη Μαγνησία 

Στα θρανία επιστρέφουν από σήμερα, μετά από περίπου 2,5 μήνες που ήταν κλειστά τα σχολεία, οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών. Στη Μαγνησία ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 14.000 άτομα.
Τα μαθήματα θα διαρκέσουν μέχρι και τις 26 Ιουνίου, δηλαδή οι διδακτικές εβδομάδες θα είναι τέσσερις. Βέβαια για τους περισσότερους μαθητές η προσέλευση στο σχολείο θα γίνεται εναλλάξ, ώστε να μην ξεπεραστεί ο αριθμός των δεκαπέντε ατόμων σε κάθε Τάξη δηλαδή την μια εβδομάδα θα πηγαίνουν Τρίτη-Πέμπτη, και την άλλη Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.
Τα μηνύματα των εκπαιδευτικών αναφέρουν πως οι πιο πολλοί μαθητές θα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα, αν και αυτό πρέπει να φανεί στην πράξη.
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «μετά από 2,5 περίπου μήνες, όπου οι εκπαιδευτικοί στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών μέσα από την ψηφιακή εκπαίδευση, περνάμε εν μέσω πανδημίας στη δεύτερη φάση που είναι η διά ζώσης διδασκαλία, αυτή δηλαδή που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε ικανοποιημένοι από την επαναλειτουργία των σχολείων και οι διευθυντές με τους εκπαιδευτικούς θα λάβουν όλα τα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών. Αυτές τις μέρες γίνονται οι απαραίτητες εργασίες από τους Δήμους, ενώ και οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν τους χώρους».
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος υπογράμμισε, πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο καθώς και τον κίνδυνο της διεύρυνσης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων για όσους μαθητές δεν πάνε στο σχολείο, και εμφανιστούν στα Δημοτικά το Σεπτέμβριο δηλαδή μετά από έξι μήνες από τότε που έκλεισαν λόγω πανδημίας οι σχολικές μονάδες.

Πώς θα λειτουργούν τα Δημοτικά
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ για τα σχολεία.
Στη νέα ΚΥΑ προβλέπονται νέοι κανόνες λειτουργίας των δημοτικών σχολείων:
Η σίτιση
1) Η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της από 25.5.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊούCOVID-19, και συγκεκριμένα: α) με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής, β) με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση δε μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών και γ) με τη λήψη πρόνοιας για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Τα διαλείμματα
2) Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών/τριών των τμημάτων, υιοθετούνται πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών/τριών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών/τριών σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών δύναται να αναπροσαρμόζονται κατά παρέκκλιση του π.δ. 79/2017, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων με τη σύνταξη σχετικού πρακτικού και την κοινοποίησή του στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
3) Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.
4) Οι απαραίτητες ενέργειες σχετικές με τη λήξη του διδακτικού έτους, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και η καταγραφή προτάσεων για βελτίωσή του το επόμενο έτος, λαμβάνουν χώρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.

Μάσκες και αποστάσεις
5) Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών/τριών, η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.
Επίσης σε αγωνία βρίσκονται και οι γονείς προνηπίων, νηπίων και μαθητών που παρακολουθούν το ολοήμερο, καθώς οι ίδιοι εργάζονται και μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν τα ολοήμερα από την 1η Ιουνίου, θα πρέπει να βρουν κάποιο τρόπο για τη φροντίδα των παιδιών τους από την ώρα που τελειώνουν το σχολείο στις μία το μεσημέρι, μέχρι να επιστρέψουν και οι ίδιοι από την εργασία τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τους 11.141 το ολοήμερο δημοτικό 2.947 μαθητές, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 25%.
Από τους 2.903 μαθητές, οι 2.067 αποχωρούν από το ολοήμερο δημοτικό στις 3 το μεσημέρι και οι 836 στις 4 το μεσημέρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το