Τοπικά

Επιστροφή με τρία κρούσματα και τρεις καταλήψεις στα Λύκεια της Μαγνησίας 

Με μόλις τρία θετικά κρούσματα, δύο σε μαθητές και ένα σε καθηγητή, σε σύνολο περίπου 6.060 φοιτούντων ξεκίνησαν χθες τα διά ζώσης μαθήματα στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.
Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία μετά από έναν και πλέον μήνα κατά τον οποίο έκαναν τηλεκπαίδευση, με σκοπό να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο στα θρανία. Άλλωστε, αναφέρεται από όλους πως η διδασκαλία εντός της αίθουσες δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Και η πρώτη μέρα φαίνεται πως κύλησε ομαλά, καθώς για πρώτη φορά από χθες εφαρμόστηκαν για μαθητές, καθηγητές και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, όπως καθαρίστριες, φύλακες, εργαζόμενους στα κυλικεία τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε σύνολο 6.060 μαθητών όλων των τάξεων σε ημερήσια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, εντοπίστηκαν μόνο δύο θετικά κρούσματα σε μαθητές και ένα σε καθηγητή, που σημαίνει μια πολύ χαμηλή θετικότητα. Στα εσπερινά σχολεία φοιτούν 500 περίπου μαθητές με αποτέλεσμα το συνολικό μαθητικό δυναμικό των Λυκείων να αγγίζει τουλάχιστον τους 6.500.
Επίσης καταγράφηκαν δεκατέσσερις περιπτώσεις μαθητών που για διάφορους λόγους δεν θέλησαν κάνουν το τεστ, ενώ οι αντίστοιχες περιπτώσεις σε καθηγητές ήταν δύο.
Ακόμη ελάχιστοι καθηγητές και καθαρίστριες δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν από φαρμακεία το τεστ, λόγω ατέλειας πληροφοριακού συστήματος από το αρμόδιο υπουργείο, όπως τονίστηκε. Εντούτοις κάποιοι από τους καθηγητές μετέβηκαν σε δομές που βρίσκονταν συνεργεία του ΕΟΔΥ, και έκαναν το τεστ, βγήκαν αρνητικοί και κατευθύνθηκαν στο σχολείο τους για να κάνουν μάθημα.

Οι μαθητές προσήλθαν χθες το πρωί στα σχολεία κρατώντας στα χέρια τους είτε την εκτυπωμένη σχολική κάρτα είτε τη χειρόγραφη δήλωση του γονέα ότι έκαναν το τεστ και ήταν αρνητικό. Έτσι μπόρεσαν να εισέλθουν στις αίθουσες και να συμμετάσχουν στα μαθήματα.
Πανελλαδικά διαγνώστηκαν 613 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικοί.
Η υφυπουργός παιδείας κ. Ζέττα Μακρή περιόδευσε χθες το πρωί σε αρκετά Λύκεια του Νομού για να έχει την εικόνα της κατάστασης.
Μαζί της ήταν και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπος Σταχτέας που δήλωσε πως «στην πρώτη μέρα επιστροφής των μαθητών όλα κύλησαν ομαλά και οι απουσίες μαθητών ήταν ελάχιστες. Βέβαια υπήρξαν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις μικροπροβλημάτων που δεν επηρέασαν, όμως την όλη κατάσταση. Ήταν μια μέρα χαράς που γύρισαν τα παιδιά στο σχολείο και ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Από τους δεκατέσσερις μαθητές που ήταν αρνητές των τεστ, δύο έκαναν το τεστ και μπήκαν για μάθημα, ενώ οι άλλοι γύρισαν στα σπίτια τους, χωρίς να προκληθεί πρόβλημα. Το ίδιο συνέβη και με τους δύο καθηγητές που ανέφεραν ότι είναι αρνητές του τεστ. Επίσης σε ελάχιστους καθηγητές και καθαρίστριες σχολείων δεν έβγαινε το ΑΜΚΑ στα φαρμακεία και δεν μπόρεσαν να κάνουν το τεστ. Ενημερώσαμε την υφυπουργό που μας είπε ότι είναι θέμα του πληροφοριακού συστήματος και θα λυνόταν άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο».

Οι προσπάθειες των γονέων
Από το απόγευμα της Κυριακής οι γονείς που είχαν προμηθευτεί ήδη τα τεστ στα φαρμακεία προσπάθησαν να τα κάνουν στα παιδιά τους.
Βέβαια όχι πάντοτε χωρίς δυσκολία, καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Βόλου κ. Ηλίας Κουτσερής «κάποιοι γονείς δεν πέτυχαν καλά τη διαδικασία στο τεστ που είχαν παραλάβει, αναγκάστηκαν να μεταβούν στα φαρμακεία κυριακάτικα για να αγοράσουν, αφού δεν τα δικαιούνταν δωρεάν, ακόμη ένα τεστ και να το κάνουν στα παιδιά τους καταβάλλοντας ένα ποσό γύρω στα δέκα ευρώ. Παράλληλα στους γονείς και τα παιδιά τους υπήρχε τις προηγούμενες μέρες αγωνία και προβληματισμός, πώς θα εξελισσόταν η όλη διαδικασία. Και βέβαια η όλη μελέτη και εκτέλεση της διαδικασίας του αυτοδιαγνωστικού τεστ απαιτούσε αρκετή ώρα. Πολλοί γονείς εκτός από το εγχειρίδιο κατέφυγαν και στο σχετικό βίντεο που ήταν πιο κατατοπιστικό για να δουν, πώς θα κάνουν το τεστ. Γενικότερα για αρκετές οικογένειες που έχουν και δύο παιδιά στο Λύκειο, το απόγευμα της Κυριακής αναλώθηκε στα τεστ».
Άλλοι γονείς ταλαιπωρήθηκαν τρεις και τέσσερις ώρες για να μπουν στην πλατφόρμα και να συμπληρώσουν τη σχολική κάρτα, ενώ αρκετοί δεν είχαν εκτυπωτή για να την εκτυπώσουν και έτσι επέλεξαν τη χειρόγραφη δήλωση.

Τρεις καταλήψεις
Με το καλημέρα κατάληψη σημειώθηκε σε τρία σχολεία χθες στον Βόλο. Ειδικότερα δεν λειτούργησαν το 1ο ΓΕΛ και το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφορικά με τους λόγους κατάληψης, στο μεν 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας οι μαθητές ζήτησαν να ανοίξουν εκτός από τα Λύκεια, και τα φροντιστήρια, ενώ στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους που φέτος τη μια πηγαίνουν σχολείο και την άλλη τους λένε να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση. Ακόμη κατάληψη σημειώθηκε και στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το