Οικονομία

Επιστροφή φόρου, ΕΝΦΙΑ και αποζημιώσεις: Πώς λειτουργούν οι συμψηφισμοί, πού κυμαίνονται τα ποσά [παραδείγματα]

Τα υπολογιστικά συστήματα της ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει να «τρέχουν» τους συμψηφισμούς φόρων.

Η εξίσωση για την επιστροφή φόρου θα είναι, φέτος, πιο δύσκολη καθώς στη «ζυγαριά» θα μπουν ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που με δηλώσεις COVID έλαβαν «κουρεμένα» ενοίκια.

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», επιστροφή φόρου θα έχουν φέτος πάνω από 1.417.000 πολίτες. Η μέση επιστροφή φόρου γι’ αυτό το 1,417 εκατ. πολιτών θα είναι τα 396 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο μέσος ΕΝΦΙΑ για τους 6.155.209 ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι τα 340 ευρώ. Εξ αυτών, πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτητών δεν θα καταβάλει καθόλου ΕΝΦΙΑ, καθώς το ποσό που υπολογίστηκε είναι κάτω από 1 ευρώ.

Συμψηφισμοί φόρων: Πώς λειτουργεί το σύστημα
Κατά την ίδια πηγή, η διαδικασία του συμψηφισμού φόρων, επιστροφών και ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Οι συμψηφισμοί θα λειτουργήσουν ως εξής:

Από τη φορολογική δήλωση, π.χ., προέκυπτε επιστροφή φόρου 200 ευρώ
Ο ΕΝΦΙΑ «ήρθε» 100 ευρώ
Ο φορολογούμενος αξιώνει επιστροφή 100 ευρώ
Αν, ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ ήταν 300 ευρώ, τότε θα προέκυπτε οφειλή 100 ευρώ
Βασική προϋπόθεση για την επιστροφή φόρου -καθώς και για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια- είναι η ορθή καταχώριση IBAN τραπεζικού λογαριασμού στο Taxisnet. Να σημειωθεί ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει ακόμα τον συμψηφισμό μειωμένων ενοικίων με τον ΕΝΦΙΑ, κάτι που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2020.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το