Τοπικά

Επιστροφή 250.000 ευρώ  θα διεκδικήσει ο Δήμος Βόλου από απαλλοτριώσεις στην πλατεία Πανεπιστημίου 

Συνολικό ποσό 249.615 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψουν στον Δήμο Βόλου δυο ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία είχαν απαλλοτριωθεί στο πλαίσιο δημιουργίας της πλατείας Πανεπιστημίου. Να αναφερθεί ότι με απόφαση του Εφετείου καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδος, ωστόσο ο Άρειος Πάγος, στον οποίο προσέφυγε ο Δήμος Βόλου, αναίρεσε εν μέρει την εν λόγω απόφαση ως προς τον προσδιορισμό της αξίας των οικοπεδικών εκτάσεων. Μετά τα προαναφερόμενα, το Εφετείο Λάρισας με την υπ’ αρ. 89/2017 απόφασή του καθόρισε την οριστική τιμή μονάδος αποζημίωσης, από την οποία προέκυψε διαφοροποίηση στις τιμές των ιδιοκτησιών των παραπάνω ιδιοκτητών μόνο όσον αφορά στις οικοπεδικές εκτάσεις, ενώ οι τιμές των επικειμένων παρέμειναν σύμφωνα με την 382/2007 απόφαση του Εφετείου.

Ειδικότερα στις 29 Ιουλίου του 2005 το Πρωτοδικείο Βόλου είχε καθορίσει την τιμή μονάδος για την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την μεν πρώτη περίπτωση το ποσό των 97.970 ευρώ για το οικόπεδο και το ποσό των 418.170 ευρώ για τα επικείμενα. Για τη δεύτερη περίπτωση καταβλήθηκε ποσό 139.080 ευρώ για το οικόπεδο και 301.631 ευρώ για τα επικείμενα.
Το Εφετείο καθόρισε την οριστική τιμή μονάδος, όμως ο Δήμος Βόλου προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ο οποίος αναίρεσε εν μέρει την εν λόγω απόφαση ως προς τον προσδιορισμό της αξίας των οικοπεδικών εκτάσεων. Στη συνέχεια το Εφετείο Λάρισας ήλθε με την 89/2017 απόφασή του να καθορίσει την οριστική τιμή μονάδας αποζημίωσης από την οποία προέκυψε διαφοροποίηση στις τιμές των ιδιοκτησιών των παραπάνω ιδιοκτητών μόνο όσον αφορά στις οικοπεδικές εκτάσεις.

Συνεπώς από τη μία περίπτωση προκύπτει μία διαφορά υπέρ του Δήμου Βόλου της τάξης των 113.054,3 ευρώ και από την άλλη περίπτωση ποσό 136.561,20 ευρώ.
Ο Δήμος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να του επιστραφούν τα παραπάνω ποσά, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση που έλαβε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδη να αναφέρει πως «ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το λάθος που είχε γίνει και τώρα ο Δήμος Βόλου θα λάβει πίσω 250.000 ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν με τη μορφή έργων στους δημότες».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το