Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το 2021 – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Την επέκταση του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και για το 2021, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για εκείνους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι στα τέλη της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, στο οποίο θα ενσωματώνονται και προβλέψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης στην ΕΕ και το πρώτο εξάμηνο αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις με πυλώνες στήριξη και ανάπτυξη.

Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση μέσα από τους πόρους που δεν διογκώνουν το δημόσιο χρέος και η κατανομή των πόρων θα γίνει σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανόνες. Επίσης, πρόσθεσε ότι η Κομισιόν ενέκρινε το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, επιδοτώντας τη δόση των συνεπών οφειλετών που λόγω κορωνοϊού δυσκολεύονται να αποπληρώσουν.

Ειδικά για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι προβλέπεται ύφεση λίγο πάνω από 10%, μεγαλύτερα πρωτογενή ελλείμματα και πολλαπλάσια μέτρα στήριξης, μεταξύ αυτών και η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία θα επεκταθεί και το 2021. Όπως δήλωσε, τον Ιανουάριο θα έχουμε τον έκτο γύρο.

Υπενθυμίζεται ότι στον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 50% του ποσού που θα δοθεί είναι μη-επιστρεπτέο. Δικαίωμα συμμετοχής στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Στο τραπέζι η παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας
Επιπλέον ανέφερε ότι αύριο, Τρίτη, ψηφίζονται οι ρυθμίσεις για ενοίκια, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας εξετάζεται το σενάριο για παράταση των τελών κυκλοφορίας, όταν θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. «Η οικονομία έχει μία δυναμική που ακολουθεί τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης» τόνισε.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα που θα λάβουν αδύναμα νοικοκυριά ενόψει των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το «ταμείο» της χώρας αντέχει και το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το