Κατηγορίες: Τοπικά

Επιστρέφουν στα θρανία για να μάθουν τέχνες “Θ”

Επτά στους δέκα μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ στο Βόλο είναι ενήλικες που ήδη έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο, αλλά επέστρεψαν στο σχολείο για να μάθουν μια τέχνη. Υδραυλικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι και άλλες ειδικότητες πλαισιώνουν την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, όπου το 80% των μαθητών κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε διάφορους χώρους εργασίας και παράλληλα παρακολουθούν μαθήματα.

Άλλωστε στη σημερινή εποχή των απλήρωτων εργαζομένων ακόμη και τα 350 ευρώ που λαμβάνουν το μήνα οι μαθητές μέσα από την πρακτική τους άσκηση είναι πολύτιμα για την κάλυψη διαφόρων αναγκών. Συγχρόνως αποκτούν εργασιακή εμπειρία και δημιουργούν την προοπτική για την παραμονή στο χώρο εργασίας που ήδη δραστηριοποιούνται.

Η «Θ» μίλησε με μαθητές της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ που ήδη εργάζονται. Βρέθηκε στη σχολή προχθές Παρασκευή  και ήταν η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τους φοιτούντες, προτού ξεκινήσουν τις εξετάσεις.

Ο 21χρονος Σάββας Ευσταθιάδης αποφοίτησε από το 8ο ΓΕΛ Βόλου και αποφάσισε να εγγραφεί στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ παρακολουθώντας την ειδικότητα του μηχανικού αυτοκινήτων. «Εγγράφηκα φέτος στην ΕΠΑΣ και είμαι ήδη απόφοιτος ΓΕΛ. Ήρθα εδώ γιατί μου προσφέρει άμεσα εργασία, ενώ οι καθηγητές έχουν πολύ καλή κατάρτιση. Επίσης είναι πολύ σημαντική η επιδότηση που λαμβάνω από την πρακτική άσκηση. Καθημερινά δουλεύω οκτώ ώρες στο συνεργείο και κατευθείαν έρχομαι στην σχολή για τα μαθήματα. Είναι απαιτητικός ο συνδυασμός της εργασίας με το σχολείο, αλλά τα καταφέρνω. Η θεωρία στο σχολείο συνδυάζεται με την πράξη στην εργασία. Και θέλω να ολοκληρώσω τη φοίτησή μου».

Από πλευρά του ο 19χρονος Παύλος Κοσκινιώτης τόνισε πως «βοηθούμαι ιδιαίτερα από την ΕΠΑΣ, γιατί μπορώ να βρω πιο εύκολα δουλειά και αποκτώ προοπτικές. Προσωπικά εργάζομαι σε συνεργείο και μου αρέσει πολύ, ενώ η σχολή μου βρήκε τη δουλειά».

Στην ΕΠΑΣ υπάρχουν και αρκετοί μαθητές που έρχονται από άλλους νομούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο μαθητής Νίκος Μητρολιός που ήρθε από τα Φάρσαλα για να παρακολουθήσει τη σχολή και την ειδικότητα μηχανικός αυτοκινήτων. «Είναι πολύ όμορφα. Μαθαίνω πολλά πράγματα και κάνω πρακτική άσκηση σε συνεργείο. Προσωπικά θέλω να ασχοληθώ με τα συνεργεία αυτοκινήτων».

Μάλιστα ο ίδιος λαμβάνει την επιδότηση στέγασης και σίτισης που προβλέπεται από την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ για όσους μαθητές δεν κατοικούν μόνιμα στην περιοχή του Βόλου, αλλά έρχονται από άλλα μέρη.

Ο διευθυντής της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Βόλου κ. Ναπολέων Κολοβός τόνισε πως στο σχολείο λειτουργούν επτά ειδικότητες που είναι οι μηχανικοί αυτοκινήτων, πληροφορικής, κομμωτικής, τεχνικών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολόγων εγκαταστατών, υπαλλήλων διοίκησης και αισθητικής. Φοιτούν συνολικά 250 μαθητές και για του χρόνου το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Ένα ποσοστό 80% των μαθητών ήδη εργάζεται το πρωί σε διάφορες επιχειρήσεις κάνοντας πρακτική άσκηση και λαμβάνουν επιδότηση με έντεκα ευρώ την ημέρα από τον ΟΑΕΔ, ενώ επιβαρύνεται και η επιχείρηση με δέκα ευρώ. Άρα ο εργαζόμενος λαμβάνει γύρω στα 350-400 ευρώ το μήνα. Η προϋπηρεσία στην πρακτική άσκηση αναγνωρίζεται και συνταξιοδοτικά, ενώ μετρά και για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Το 70% των μαθητών είναι ήδη απόφοιτοι Λυκείου και σε κάποιες ειδικότητες προσεγγίζει το 100%.

Εντός ημερών ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει τις νέες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν του χρόνου στην ΕΠΑΣ Βόλου.

Στην ΕΠΑΣ διδάσκουν 30 καθηγητές εκ των οποίων οι έντεκα είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι ωρομίσθιοι.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Πάντρεμα»

Την γνώση και την εμπειρία των παλιών με νέο «αίμα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «πάντρεψε» ο…

19 Δεκεμβρίου 2023

TikTok: Οργή για γαμπρό που μίλησε μόνο για τα… οπίσθια της νύφης στους γαμήλιους όρκους του

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο TikTok ένα βίντεο που καταγράφει την ανταλλαγή όρκων ενός ζευγαριού κατά…

19 Δεκεμβρίου 2023

Ισλανδία: Συγκλονιστικές εικόνες από έκρηξη ηφαιστείου – Ποτάμια λάβας κάλυψαν τα πάντα

Εξερράγη το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε η…

19 Δεκεμβρίου 2023

Απίστευτο βίντεο: Θυελλώδεις άνεμοι παρασέρνουν Boeing 737 στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες

Ισχυροί άνεμοι ταχύτητας 160 χλμ/ώρα σάρωσαν το αεροδρόμιο Aeroparque Jorge Newbery στο Μπουένος Άιρες την…

19 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για τα bazaar της “Φλόγας” από τα ΚΔΑΠ -μεΑ Βόλου της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ

Συνεχίστηκε η δράση αγάπης από τα ΚΔΑΠ -μεΑ Βόλου της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.Οι ωφελούμενοι του Κέντρου…

19 Δεκεμβρίου 2023

Μις Γαλλία: «Επέλεξα μια αρρενωπή πλευρά μου που διατηρεί τη θηλυκότητά μου»

Η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού Μις Γαλλία θέλησε να δώσει τη δική της απάντηση σχετικά…

19 Δεκεμβρίου 2023