Οικονομία

Επιστρέφονται ποσά σε 3.577 συνταξιούχους αγρότες

Αύριο Τετάρτη 29 Ιανουαρίου επιστρέφονται από τον ΕΦΚΑ σε 3.577 συνταξιούχους αγρότες του πρ. ΟΓΑ ποσά που παρακρατήθηκαν κατά λάθος από τις συντάξεις τους κατά την… εσπευσμένη πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου. Τα εν λόγω ποσά αφορούν εισφορά υγειονομικής περίθαλψης επί του εξωιδρυματικού επιδόματος. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της κρατικής εταιρείας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), «την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 3.577 συνταξιούχων του τ. ΟΓΑ τα εκ παραδρομής παρακρατηθέντα ποσά κατά την εκκαθάριση των συντάξεων του μηνός Φεβρουάριου 2020. Το παρακρατηθέν ποσό αφορά υγειονομική περίθαλψη επί του εξωιδρυματικού επιδόματος».

Υπενθυμίζεται πως οι συντάξεις Φεβρουαρίου πληρώθηκαν νωρίτερα για να «γεφυρωθεί» η μεγάλη χρονική περίοδος που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο πληρωμές κι επειδή οι συντάξεις Ιανουαρίου είχαν πληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στο πλαίσιο αυτό οι αγροτικές συντάξεις πληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, ενώ θα πληρώνονταν κανονικά σήμερα 28 Ιανουαρίου. Η εσπευσμένη πληρωμή φαίνεται πως οδήγησε σε λάθη στην παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί του εξωιδρυματικού επιδόματος.

Σημειώνεται πως στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση θεσπίζεται εξαίρεση από τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης για τους δικαιούχους σύνταξης που συγχρόνως λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας. Στις περιπτώσεις αυτές ορίζεται ρητά ότι δεν υπολογίζεται εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των ανωτέρω επιδομάτων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το