Ελλάδα

Επιστρέφει η ΕΜΑΚ στην Αθήνα

Το απόγευμα αναμένεται ότι θα αποχωρήσει από την Τουρκία η ελληνική απόστολή διάσωσης.

Οι διασώστες αναμένεται ότι θα επιστρέψουν με πτήση τσάρτερ της Aegean, που έχει προγραμματιστεί να είναι στα Άδανα στις 19:30 (τοπική ώρα) και να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος» γύρω στις 22:00. Στην πτήση θα βρίσκεται το προσωπικό της αποστολής. Παράλληλα, θα γίνει και μία άλλη πτήση με αεροσκάφος C-130, όπου θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός και τα οχήματα.

Ποιοι μετείχαν στην αποστολή

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε. Η αποχώρηση της ΕΜΑΚ θα γίνει μετά και την εισήγηση του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στην περιοχή.

Αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας, έχουν περάσει στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και από δω και πέρα αναλαμβάνουν στα ερείπια των κτιρίων τα σκαπτικά μηχανήματα.

Πηγή:Protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το