Τοπικά

Επιστολή του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Μουσικού σχολείου στον υπουργό Περιβάλλοντος για τη ρύπανση στον Βόλο

Eπιστολή στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε το 15μελές συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Στην επιστολή τους, οι μαθητές του σχολείου ζητούν τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων της πόλης και σημειώνουν ότι δεν ζητούν το κλείσιμο του εργοστασίου της ΑΓΕΤ αλλά τη λήψη ενεργειών από το υπουργείο για το θέμα της ρύπανσης.
Η επιστολή του 15μελούς:

«Αξιότιμε κύριε Χατζιδάκη
Ως εκπρόσωποι των 550 μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με αφορμή τα τεκταινόμενα τα οποία δημιούργησαν ανησυχία στην πόλη μας και αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ως σχολείο, ως 15/μελές και ως μαθητές, τιμώντας τον θεσμό αυτό και έχοντας επίγνωση της σημασίας του, επιλέγουμε να μην συμμετέχουμε σε καμία από τις συντονισμένες πανλυκειακές καταλήψεις. Εν αντιθέσει, λάβαμε την απόφαση ως 15/μελές και ως σχολείο να ενημερωθούμε ολιστικά σε αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά στην πόλη μας, πριν περάσουμε σε οποιαδήποτε είδους κινητοποίηση. Πρωτίστως, δρομολογήσαμε μια συνάντηση με τον κ. Κ. Τσάμη πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου.
Οι ερωτήσεις μας αφορούσαν τις γνώσεις του και τις απόψεις του πάνω στο θέμα. Ενημερωθήκαμε για τις ραγδαίες αυξήσεις σε ποσοστά καρκινοπαθειών και ευρύτερα μελετήσαμε την επιστημονική έρευνα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από τον κ. Κ. Τσάμη, πως το ιατρικό συμβούλιο ανέλαβε τη σύνταξη μιας επιστολής η οποία στόχευε στο να έρθουν οι ίδιοι σε επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν έλαβε ποτέ απάντηση όπως μας είπε.

Στη συνέχεια, απαραίτητη κρίναμε την ενημέρωση από την πολιτεία, ερχόμενοι έτσι σε επαφή με την αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη. Όπως μας εξήγησε τα θέματα είναι πολλά. Ανέφερε το μηχάνημα που βρισκόταν στον Βόλο και έκανε τις μετρήσεις ρύπανσης, το οποίο έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Δήλωσε πως αναμένεται ενέργεια του υπουργείου, ώστε ο Βόλος να εξοπλιστεί με νέο. Προς το παρόν χρησιμοποιούνται άλλοι, όχι τόσο αξιόπιστοι μετρητές. Επιπροσθέτως, μας ενημέρωσε για την επιλογή του υπουργείου να προστατέψει νομικά την ΑΓΕΤ, της βιομηχανίας La farge, παρά την ένσταση του συμβουλίου της περιφέρειας, με την επιβολή της ενημέρωσης της βιομηχανίας δυο ημέρες πριν την ανερχόμενη μέτρηση των ρύπων.

Έχοντας λάβει υπόψιν τα παραπάνω, ως μαθητές και πολίτες του Βόλου ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη συνειδητοποίηση ενός σοβαρού προβλήματος. Παράλληλα, ερωτήματα μας δημιουργούνται όσον αφορά στη διαφάνεια των νόμων που αφορούν στην ΑΓΕΤ και φαίνεται να λειτουργούν ευνοϊκά μόνο για εκείνη, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την πόλη μας. Σαφέστατα θα θέλαμε να γίνει πλήρως αντιληπτό πως δεν ζητάμε το κλείσιμο του εργοστασίου (γνωρίζοντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας τον οποίο προσφέρει), αλλά τη διασφάλιση εκ μέρους του υπουργείου την υγεία όλων μας. Συνοψίζοντας, σκοπός αυτής της επιστολής, είναι η άμεση ενέργεια του υπουργείου επί του ζητήματος.
Απαραίτητη λοιπόν θεωρείται για εμάς η άμεση απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος στην επιστολή του Ιατρικού Συμβουλίου. Επίσης, καίριας σημασίας διαφαίνεται να είναι η πλαισίωση της πόλης του Βόλου με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής υγείας. Τέλος περιμένουμε την απάντησή σας και στην παρούσα επιστολή με σκοπό την ευαισθητοποίηση σας και από το υπουργείο στο ζήτημα της ρύπανσης. Η απάντηση αναμένεται σε εύλογο χρονικό πλαίσιο για να ενημερώσουμε τους συμμαθητές μας και τους καθηγητές μας.

Κύριε υπουργέ, αποτελεί γεγονός πλέον το ότι δεν έχουμε χρόνο να λέμε ποιος είναι υπεύθυνος αρμόδιος και να χάνεται το πρόβλημα μεταξύ «ανευθυνοϋπεύθυνων» και αρμοδίων. Σας ενημερώνουμε ότι το πρόβλημα δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής μας και χρήζει την άμεση παρέμβασή σας, με σκοπό να συντονιστούμε στην ανεύρεση της πηγής επιβάρυνσης και άμεση διακοπή αυτής της δραστηριότητας.
Με εκτίμηση
Οι εκπρόσωποι του 15/μελους του Μουσικού Σχολείου Βόλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το