Ελλάδα

Επιστολή στην τρόικα μέχρι αύριο

χαρδούβελης και βρούτσης

Επιστολή στην τρόικα με τις θέσεις της κυβέρνησης στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο το αργότερο μέχρι αύριο, δρομολογώντας την επιστροφή των δανειστών, καθώς ο χρόνος πιέζει και η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραπτό υπόμνημα προς τους επικεφαλής της τρόικας θα παρατίθενται οι πολιτικές της κυβέρνησης και θα οριοθετείται το πλαίσιο των συζητήσεων για όλα τα καυτά ζητήματα της επικείμενης αξιολόγησης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούσαν την έλευση των επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα και σημείωναν ότι οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και οι ενοποιήσεις των Ταμείων, δύο θέματα που συζητά η ελληνική πλευρά, ενώ στόχος είναι να βγει από το τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των κύριων συντάξεων.

Σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Στη συνάντηση που έγινε το Σάββατο μετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Αννα Στρατινάκη, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Τάσος Αναστασάτος και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Ρήγα, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Το Ασφαλιστικό
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού κοινή θέση είναι πως δεν μπορεί να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε βασικές παραμέτρους του συστήματος, όπως είναι τα όρια ηλικίας και οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο, θα κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο για τις διοικητικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Για το θέμα των ενοποιήσεων ο υπουργός έχει ήδη παραλάβει μελέτη του ΚΕΠΕ και οι αλλαγές έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός που επικρατεί σήμερα στο «εσωτερικό» κάθε φορέα. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περισσότεροι από 60 κλάδοι ή τομείς ασφάλισης.

Οσον αφορά στο λοκ άουτ (που έχει τεθεί από την τρόικα) αυτό που συζητείται είναι η αλλαγή του αστικού κώδικα για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας σε περίπτωση που εργοδότης δεν πληρώνει τους εργαζομένους (σήμερα αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια). Για τις ομαδικές απολύσεις η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση της πως δεν χρειάζονται νέες αλλαγές (η τελευταία ρύθμιση έγινε την άνοιξη).

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο επί τάπητος έχουν τεθεί τα εξής θέματα:

• Διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό που εξετάζεται είναι η προειδοποίηση να γίνεται εφεξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί και ένα 24ωρο).

• Προνόμια. Στις προτάσεις που έχουν τεθεί είναι να καλύπτονται επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου. Επίσης στο τραπέζι είναι η αλλαγή του πλαισίου, ώστε να προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας (π.χ. για πάνω από επτά ημέρες).

• Διαφάνεια στη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό το ελεγκτικό συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία καθώς και τις δαπάνες τους.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση πως αν προχωρήσουν οι αλλαγές στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, θα μετριαστούν οι πιέσεις των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ σημειώνει πως «δεν μπαίνει σε κανένα διάλογο για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου».

Πηγή: www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το