Κόσμος

Επιστολή Σόιμπλε: Η Ελλάδα να κάνει επίσημο αίτημα για παράταση του προγράμματος

schauble

Όπως αποκαλύπτει η Die Welt, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ απέστειλε επιστολή στην Ευρωομάδα και τη γερμανική Βουλή στην οποία διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα και για να επιτραπεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η συγκεκριμένη επιστολή ακούγεται ως ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο της Αθήνας για συμφωνία, μόνο που το συγκεκριμένο δεν είναι καινούργιο, από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ποιες θα πρέπει να είναι οι απαιτούμενες διαδικασίες, τις οποίες ωστόσο είναι αγνοήσει ο Τσίπρας επειδή ακριβώς αναζητούσε μια πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Σε αυτή την επιστολή το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ότι για οποιαδήποτε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ή οικονομική ενίσχυση, χρειάζεται η έγκριση από την Bundestag και όχι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μόνο που βάσει της συνήθους κοινοβουλευτικής πρακτικής και με δεδομένο ότι ο χρόνος τρέχει, η γερμανική Βουλή θα αποφασίσει για μια έκτακτη συνεδρίαση μόνο αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι καλό.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή. Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως αυτό σημαίνει ότι η πειστικότητα και η ποιότητα του περιεχομένου της συμφωνίας θα πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό. Αν η Ελλάδα δεν κινηθεί γρήγορα, τότε και η Bundestag δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα της. Κι αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι μια απειλή.

Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανία αναφέρει ευκρινώς στην επιστολή ότι για την παράταση του ελληνικού προγράμματος θα χρειαστεί ρητό αίτημα των ελληνικών αρχών, αφού προηγουμένως έχει υπάρξει συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο πάνω σε μια λίστα συγκεκριμένων ενεργειών που θα έχουν γίνει δεκτές από τους θεσμούς. Αυτές τις ενέργειες (βλ. μεταρρυθμίσεις) θα πρέπει πρώτα να τεθούν σε εφαρμογή και στη συνέχεια να γίνει εκταμίευση χρημάτων. Επίσης, ζητάει να υπάρξει αναγνώριση της βιωσιμότητας και της χρηματοδότησης του χρέους, άρα να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.

Η επιστολή αναφέρει:

«Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του πολιτικού κινδύνου για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, κατά τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι η έγκαιρη επιβεβαίωση της συμφωνίας είναι σημαντική και μάλιστα πριν από όλα τα κοινοβούλια, πρέπει να έχει περάσει από από τη Βουλή των Ελλήνων».

Ζάιμπερτ: Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν αν οι προτάσεις αποτελούν βάση για αποφάσεις

Οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και, αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει βάση για αποφάσεις, εξήγησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα διαδικασία, αλλά για την διαδικασία η οποία ακολουθείται από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα. “Αν αυτά τα λέτε πολιτικά ή τεχνικά, είναι πάντως πολύ συγκεκριμένα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το