Πολιτισμός

Επιστημονική ημερίδα για το Μένιο Μουρτζόπουλο

ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο , 13 και 14 Νοεμβρίου , ολοκληρώνονται  οι  εκδηλώσεις τιμής  και  μνήμης  στον σΑγαμέμνονα  Μουρτζόπουλο , που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. Το Ιστορικό Αρχείο της Μητρόπολης  Δημητριάδος  σε  συνεργασία με  τον φορέα Πολιτισμού  «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  διοργανώνει  στις 13 και 14 Νοεμβρίου  2015   στο αμφιθέατρο «Γιάνης Κορδάτος» , του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο  τη   2η Επιστημονική Διημερίδα   αφιερωμένη  στη φιλοσοφική/ θεολογική  σκέψη και τη μουσική δημιουργία του Α. Μουρτζόπουλου. Η μουσική του δημιουργία αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα  του πνευματικού έργου του  και έχει  ιστορική αφετηρία την εθνική μουσική σχολή, αλλά διακρίνεται από ένα  απόλυτα προσωπικό και πρωτότυπο ύφος. Δίκαια ο Μουρτζόπουλος  χαρακτηρίστηκε ως ο  Ντεμπυσύ και ο Ραβέλ μαζί της Ελλάδας. Έργα του έχουν ερμηνευτεί κατά καιρούς στο Βόλο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα προσόντα του επίσης στη διεύθυνση Συμφωνικής ορχήστρας αποκάλυπταν κι εκεί ένα δυναμικό ταλέντο.  Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων τιμής  και μνήμης  Μ. Μουρτζόπουλου , το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Δεμερτζή θα  πραγματοποιήσει το Σάββατο 14  Νοεμβρίου  19.30 στο Αμφιθέατρο «Γιάνης Κορδάτος» στο κτίριο Παπαστράτου,

Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη  του  Μένιου Μουρτζόπουλου.

Ο Γιώργος Δεμερτζής γεννήθηκε στη Χαλκίδα το1958. Σπούδασε βιολί με τον Στέλιο Καφαντάρη στο Ελληνικό Ωδείο και με τον Max Rostral στη Βέρνη. Έχει συμπράξει σαν σολίστ με πολυάριθμες  Ορχήστρες, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και γενικότερα πραγματοποιήσει συναυλίες σε γνωστά  μουσικά κέντρα ανά την υφήλιο. Με κέντρο βάρους το Ελληνικό ρεπερτόριο, έχει παρουσιάσει και δισκογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής δημιουργίας για βιολί, σε πολλές περιπτώσεις σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Από το 1976 έως το 2001 δίδαξε στο Lawrence University στο Appleton, WI, των ΗΠΑ. Ίδρυσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το οποίο ανέπτυξε αξιόλογη διεθνή δράση προβάλλοντας δισκογραφικά και συναυλιακά κυρίως την πλούσια ελληνική δημιουργία.  Έχει ηχογραφήσει το σύνολο του βιολιστικού έργου του Νίκου Σκαλκώτα που έχει συναντήσει θερμότατη υποδοχή από τον διεθνή τύπο, όπως επίσης το σύνολο του βιολιστικού έργου του Karl Nielsen, του Μίκη Θεοδωράκη, τα κουαρτέτα του Respighi, το σύνολο των κουαρτέτων του Γιώργου Σισιλιάνου και του Δημήτρη Δραγατάκη ανάμεσα σε άλλα.. Στη Συναυλία του  Σαββάτου 14 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει διευθύνοντας  το ιδρυμένο από τον ίδιο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο με  τα  εξής έργα:

Α  Μέρος  : Το μοιρολόι της Ελλάδας Παναγιάς, σε ποίηση και σύνθεση Αγαμέμνονα  Μουρτζόπουλου ,                  στα  εξής  μέρη :

  1. I.Η νύχτα (το χειμώνα της πείνας)
  2. II.Η μνηστή του Θεού (την πρώτη άνοιξη στην Κατοχή)

III.                Η μάνα του Σταυρού (το πρώτο κατοχικό Πάσχα)

Όπως γράφει ο ίδιος ο συνθέτης σε ένα εκτενές σημείωμά του «το έργο πήγασε σε έναν ιδιαίτερα πικρό εθνικό χώρο, την πριν από το πέρασμα στην καθολική ενεργή αντίσταση Κατεχόμενη Ελλάδα. Η αρχική απελπισία του λαού μας για την αναπάντεχη και δίχως μήνυμα τέλους σκλαβιά (…) εκφράζεται με την οραματική ταύτιση της πάσχουσας Ελλάδας και της «θρηνωδούσας» Παναγιάς της εθνικοθρησκευτικής μας παράδοσης και τραγουδιέται σαν κοινό «μοιρολόι», εκείνης για τους νεκρούς της πείνας και των εκτελέσεων κι αυτής για τον εσταυρωμένο Γυιό της». Τον τίτλο του έργου ακολουθεί η σημείωση «Συμφωνικό Τρίπτυχο για απαγγελία & ορχήστρα». Πέρα από της νότες, τα λόγια, τη φόρμα, τη σιωπή υπάρχει και η ζωή… κομμάτι ζωής είναι το Μοιρολόγι της Ελλάδας Παναγιάς, σπάραγμα ιστορίας και θεμέλιο σκέψης, ποίηση και ντοκουμέντο, παρουσία και απουσία…

Β Μέρος Franz Schubert (1797-1828)Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.14 σε ρε ελάσσονα D. 810 “Ο θάνατος και η κόρη” στά  εξής  μέρη:

  1. Allegro
  2. Andante con moto

III.                Scherzo (Allegro molto) et Trio

  1. IV.Presto

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.14 ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1824 και εκδόθηκε το 1831, τρία χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Ο Σούμπερτ συνέθεσε το τραγούδι «Ο θάνατος και η κόρη» σε ποίηση Claudius τον Φεβρουάριο του 1817. Μελωδίες σπάνιας ευαισθησίας αλλά και συναρπαστικές στιγμές έντασης συνθέτουν ένα από τα μαγικότερα έργα μουσικής δωματίου, μία εμβληματική σύνθεση του Φραντς Σούμπερτ, μια πύλη στο ρομαντικό 19ο αιώνα αλλά και πάντοτε παρούσα ερμηνευτική πρόκληση για κάθε κουαρτέτο εγχόρδων.

Το πρόγραμμα υπόλοιπο πρόγραμμα της  Επιστημονικής  Διημερίδας   13 και 14 Νοεμβρίου  2015   στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» , στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο  περιλαμβάνει :

Παρασκευή  13 Νοεμβρίου 2015 , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» , ώρα 17.30

17.30 – 18.00: Έναρξη – Χαιρετισμοί επισήμων, συγγενών  και  φορέων

18.00-18.45 Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Γιανναρά με  θέμα: « Η γνωριμία μου με το Μένιο Μουρτζόπουλο – μια αφορμή για φιλοσοφικές και θεολογικές αναζητήσεις »

18.45 -19.30 Συζήτηση με το κοινό.

19.30-19.45  Προβολή  βίντεο πλαισιωμένου  με μουσική Μένιου Μουρτζόπουλου.

 Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» , ώρα 17.30

  • -19.30 Στρογγυλή Τράπεζα . «Ο συνθέτης και μουσικολόγος Μένιος Μουρτζόπουλος»

Συμμετέχουν :

  • Ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης , Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Αθηνών Δ/ντής Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ. Δημητριάδος, με  θέμα : « Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… » Ο Μένιος Μουρτζόπουλος προάγγελος της  βυζαντινής  μουσικολογίας στη Μαγνησία.
  • Η Σέβη Μαζέρα Μάμαλη , Πιανίστα , Διδάκτωρ Μουσικολογίας μ ε θέμα«Περί μουσικής»  Ένας  διάλογος με τον Μένιο Μουρτζόπουλο
  • Ο Νίκος Χριστοδούλου, Διευθυντής ορχήστρας – Συνθέτης με  θέμα : Η μουσική δημιουργία του Μένιου Μουρτζόπουλου
  • Ο Βύρων Φιδετζής Αρχιμουσικός, με θέμα:  Η ιδιομορφία της ελληνικής μουσικής και ο Μένιος Μουρτζόπουλος

Τη συζήτηση  θα  συντονίσει ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος ,πρ. Γυμνασιάρχης.

 Θα ακολουθήσει η συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου υπό το Γιώργο Δεμερτζή,  που θα  ολοκληρώσει τις εκδηλώσεις τιμής   στο  Μένιο  Μουρτζόπουλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το