Τοπικά

Επιστημονική διάδοση της καλλιέργειας ξηρών καρπών από το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων»

Σε συγκεκριμένες δράσεις για την επιστημονική υποστήριξη και διάδοση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, μέσω της μεταποίησης και παραγωγής πρωτοποριακών προϊόντων, αλλά κυρίως για την εξασφάλιση των παραγωγών από πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, θα προχωρήσει σύντομα το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δενδροκομίας και διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Αλ. Παπαχατζής, «ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις για την ίδρυση μιας εταιρείας Spin-Off (Τεχνοβλαστός), για την εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας».
«Ως καθηγητής Δενδροκομίας και διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB», αλλά και ως πρώην υπεύθυνος μεγάλων φυτωριακών και εμπορικών μονάδων της χώρας μας με αγροεφόδια και αγροτικά προϊόντα, αποκτήσαμε μία τεράστια εμπειρία στις ανάγκες των παραγωγών, όσον αφορά στην προμήθεια υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού δενδρυλλίων, αλλά και σε πρακτικές ορθών καλλιεργητικών τεχνικών και αυξημένης τελικής προστιθέμενης αξίας των προϊόντων» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Ένα πολύ οδυνηρό παράδειγμα τόσο για την τσέπη των παραγωγών, αλλά και για την εθνική οικονομία μας ήταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, με την αθρόα εισαγωγή τουρκικών δενδρυλλίων εμβολιασμένης καρυδιάς με υποτιθέμενες ποικιλίες Καλιφόρνιας, που τελικά αποδείχθηκαν σε ποσοστό πάνω από 80% ότι ήταν υποδεέστερες τουρκικές».

Πρωτοποριακές κινήσεις
Βλέποντας οι υπεύθυνοι του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» το μεγάλο κενό που υπάρχει τόσο με την έλλειψη αρμόδιας υπηρεσίας πιστοποίησης και ελέγχου των φυτωρίων (όπως το πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ), όσο και με απάτες πολλών φυτωριούχων εις βάρος των παραγωγών, προχώρησαν στη δρομολόγηση ορισμένων πρωτοποριακών κινήσεων.
Όπως προαναφέρθηκε, σύντομα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για την επιστημονική υποστήριξη και διάδοση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, μέσω της μεταποίησης και παραγωγής πρωτοποριακών προϊόντων, αλλά κυρίως για την εξασφάλιση των παραγωγών από πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Ο καθηγητής Δενδροκομίας και διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Αλ. Παπαχατζής

«Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες κινήσεις για την ίδρυση μιας εταιρείας Spin-Off (Τεχνοβλαστός), δηλαδή μία εταιρεία που συστήνεται για την εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, που προήλθαν από ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα ή μη, που εκτελέστηκαν στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα από το Εργαστήριό μας, το HORTLAB, σε συνεργασία και με άλλα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού» ανέφερε ο κ. Παπαχατζής.
Συνοψίζοντας, οι ενέργειες, στις οποίες θα επικεντρωθεί το Εργαστήριο, είναι:
-Μεσολάβηση για τη σύναψη «Συμβολαιακής Γεωργίας» με μεγάλες εταιρείες της διατροφικής αλυσίδας, τόσο της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού, για την εξασφαλισμένη διάθεση των προϊόντων και σε συμφέρουσες τιμές.
-Πιστοποίηση των ποικιλιών και κατ’ επέκταση του πολλαπλασιαστικού υλικού που αγοράζουν οι παραγωγοί από τους φυτωριούχους, ώστε όχι μόνο να είναι οι ποικιλίες που υποτίθεται ότι αγοράζει ο παραγωγός, αλλά και το μετέπειτα συμβόλαιο διάθεσης του προϊόντος, να γίνεται κατά ζητούμενη ποικιλία.
-Υποστήριξη των παραγωγών με τεχνογνωσία για έναν μοντέρνο και εκμηχανοποιημένο τρόπο καλλιέργειας, πλήρως ανταγωνιστικό, όπως είναι το «Υπέρπυκνο Σύστημα Φύτευσης» αμυγδαλιάς, ο «Παραγωγικός Τοίχος» της καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας, αλλά και η φουντουκιά πάνω σε υποκείμενο (το κάτω μέρος του δέντρου, που το χρησιμοποιούμε για τις ιδιότητες και τις αντοχές των ριζών του) που μας δίνει κορμό, ώστε να γίνεται μηχανική συγκομιδή. Όπως και η κερδοφόρα καλλιέργεια της καστανιάς, η οποία θα πρέπει να διαδοθεί πλέον αφού εμβολιασθεί πάνω σε υποκείμενα ανθεκτικά στην ασθένεια της «Μελάνωσης».
-Εισαγωγή και διάδοση νέων ποικιλιών, π.χ. αυτογόνιμης αμυγδαλιάς, που δεν έχουν ανάγκη επικονίασης από άλλη ποικιλία, αλλά ούτε επηρεάζονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίσης, τη διάδοση νέων ποικιλιών καρυδιάς από την Καλιφόρνια και τη Γαλλία, που είναι «πλαγιόκαρπες», δηλαδή πολύ παραγωγικές και χαμηλής ανάπτυξης δέντρα. Τέλος, όσον αφορά στη φουντουκιά, θα αξιολογούμε και προτείνουμε τις καλύτερες από τις νέες εμπορικές ποικιλίες.
-Παροχή τεχνογνωσίας στους συνεργαζόμενους φυτωριούχους για υγιές, πιστοποιημένο και με νέα υποκείμενα και ποικιλίες πολλαπλασιαστικό υλικό και νέους τρόπους εμβολιασμού.
-Παραγωγή εντελώς νέων και πρωτοποριακών προϊόντων vegan (χορτοφαγίας) υψηλής διατροφικής αξίας, από τις πρωτεΐνες που περιέχουν οι ξηροί καρποί, όπως γάλα – εναιώρημα από αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια, αλλά και τυρί από αμύγδαλα. Έχει επιτευχθεί στο Εργαστήριο η παραγωγή «φαρίνας» (αλεύρι) από κάστανα και από αυτήν, παραγωγή ψωμιού και γενικώς αρτοσκευασμάτων χωρίς γλουτένη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το