Τοπικά

Επιστήμονες και μαθητές του Γυμνάσιου Νέας Αγχιάλου σε… διαδικτυακή συνάντηση

Την Τρίτη 19 Μαρτίου μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Γ2 του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, στα πλαίσια των εργαστηριών δεξιοτήτων και με πρωτοβουλία της καθηγήτριάς τους Κωνσταντίνας Θεοχάρη, ενημερώθηκαν από τρεις εθελοντές του οργανισμού REAL SCIENCE σχετικά με τις ακαδημαϊκές τους σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και γενικότερα για το γνωστικό αντικείμενο των επιστημών που υπηρετούν. Οι εθελοντές που μίλησαν διαδικτυακά από την Ελβετία αλλά και τη Σουηδία και οι επιστήμες τις οποίες υπηρετούν ήταν οι εξής: Άγγελος Καρανικόλας-Φυσική ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος, Όλγα Μπίσκου- Κυτταρική Βιολογία, Δέσποινα Δεμένεγα- Λογοθεραπεία, Γνωστική Νευροεπιστήμη.
Ο οργανισμός REAL SCIENCE ως εθελοντική πρωτοβουλία αναπτύχθηκε για να φέρει την επιστήμη μέσα στην τάξη και έχει 4 βασικούς στόχους, όπως μας ενημερώνουν από την επίσημη σελίδα τους:
Να καταρρίψουν το εμπόδιο της απόστασης και να φέρουν αναγνωρισμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες σε επαφή με τους μαθητές.
Να δώσουν στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα επιστημονικά πεδία που τους ενδιαφέρουν και πώς μπορούν να πλοηγηθούν στα μελλοντικά ακαδημαϊκά βήματα τους για να φτάσουν εκεί.
Να αξιοποιήσουν αναγνωρισμένους στο εξωτερικό επιστήμονες σαν ένα εργαλείο επαγγελματικού προσανατολισμού.
Να καταρρίψουν τα στερεότυπα για τα δύο φύλα μέσα στην επιστήμη.
Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου αποκόμισαν από την συγκεκριμένη δράση σημαντικά οφέλη, έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, ενώ παράλληλα οι τρεις ομιλητές μοιράζοντας από πρώτο χέρι εμπειρίες από σπουδές και εργασία προσέφεραν στους μαθητές μια ρεαλιστική εικόνα του τι σημαίνει να είσαι φοιτητής και αργότερα ερευνητής.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Άγγελος Καρανικόλας, φυσικός με ειδίκευση στη Φυσική ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στους κλάδους της φυσικής, στο ερευνητικό του έργο, το διδακτορικό στο εξωτερικό, τις υποχρεώσεις που εχει εκεί, και απάντησε στην πληθώρα των ερωτημάτων που του έθεσαν οι μαθητές.

Μετά τον λόγο πήρε η Όλγα Μπίσκου που δραστηριοποιείται στη Σουηδία και παρουσίασε στους μαθητές τι ερευνά, πού μπορεί κάποιος να σπουδάσει Βιολογία, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της έρευνας και απάντησε και αυτή στις πολλές ερωτήσεις των παιδιών. Αναφέρθηκε επίσης στα πέντε πράγματα που θα ήθελε να της είχε πει κάποιος όταν ήταν στη θέση των μαθητών μας, κάτι που άρεσε στα παιδιά.

Τελευταία πήρε τον λόγο η Δέσποινα Δεμένεγα, η οποία μίλησε για τη λογοθεραπεία, τη γνωστική νευροεπιστήμη, τις σπουδές αλλά και τις πρακτικές εκπαιδεύσεις που έπρεπε να κάνει .
Αναμφισβήτητα, η συζήτηση ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές, προσφέροντάς τους γνώσεις και έμπνευση για να ακολουθήσουν τα όνειρα τους. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους υπεύθυνους του προγράμματος REAL SCIENCE.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» – 3η επίσκεψη στο Πρόγραμμα συναντήσεων & Ανταλλαγής Απόψεων

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι δύο πρώτες συναντήσεις στην Πορταριά και στον Λαύκο, συνεχίζεται…

21 Μαρτίου 2024

Έχασε από τον Άρη παρά τη μεγάλη προσπάθεια ο Βόλος (φωτογραφίες)

Μεγάλη προσπάθεια έκανε ο Βόλος Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση στο εξ αναβολής παιχνίδι με τον Άρη για την…

21 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη μελών της Διοίκησης Θηροφυλακής – Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, στο γραφείο του στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας,…

21 Μαρτίου 2024

Ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Β’Βάθμια Διεύθυνση Μαγνησίας καλεί τους μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου σε ημερίδα για την…

21 Μαρτίου 2024

Οικογένεια(;)

Με μία ημέρα διαφορά τραβηγμένες οι δύο φωτογραφίες στον αύλειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.…

21 Μαρτίου 2024

Ανέλκυση αυτοκινήτων με δαπάνες του ΟΛΒ από τον θαλάσσιο χώρο της Αγριάς

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία στις αρχές και τέλη Σεπτεμβρίου του 2023,…

21 Μαρτίου 2024