Κόσμος

Επιστήμονες ανακάλυψαν πτηνό που «αναστήθηκε»

Eπιστήμονες ανακάλυψαν πως ένα είδος πτηνού, που ενώ στο παρελθόν είχε εξαφανιστεί, εμφανίστηκε ξανά χάρη σε μια σπάνια διαδικασία που ονομάζεται «επαναληπτική εξέλιξη».
Σύμφωνα με το Skynews, το συγκεκριμένο είδος πουλιού (white-throated rail) είχε εξαφανιστεί από τα νησιά στα οποία ζούσε (Aldabra Islands, Σεϋχέλλες) στον Ινδικό Ωκεανό εξαιτίας μιας μεγάλης πλημμύρας.

Τα πουλιά αυτά, με χαρακτηριστικό την λευκή γραμμή στο λαιμό δεν μπορούν να πετάξουν και εξελίχθηκαν στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο είναι σχεδόν ανέπαφο από ανθρώπινη παρέμβαση.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν την «επαναληπτική εξέλιξη» στο συγκεκριμένο είδος. Μάλιστα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ της Αγγλίας την χαρακτηρίζουν ως «ένα από τα σημαντικότερα περιστατικά» που έχουν παρατηρηθεί σε πτηνά.

Τα συγκεκριμένα πτηνά, έχουν μέγεθος κοτόπουλου και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη. Στο παρελθόν αρκετά κοπάδια έκαναν απόπειρες να μεταναστεύσουν είτε στην Αφρική, όπου δεν επιβίωσαν λόγω των αρπακτικών, είτε σε άλλα νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Τα πουλιά αυτά κατάφεραν να ζήσουν και να εξελιχθούν στα νησιά Aldabra διότι εκεί δεν υπήρχαν αρπακτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχασαν σταδιακά την ικανότητά τους να πετούν (όπως ακριβώς και τα ντόντο), με αποτέλεσμα να χαθούν από μια πλημμύρα που συνέβη στα νησιά πριν από 136.000 χρόνια. Όταν η στάθμη της θάλασσας έπεσε, στη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, τα πτηνά επανεμφανίστηκαν στα νησιά.

Μερικά οστά ηλικίας 100.000 χρόνων που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, αποδεικνύουν πως τα πουλιά που έζησαν στα νησιά μετά την εποχή των παγετώνων δεν μπορούσαν ούτε αυτά να πετάξουν, επομένως δεν μπορεί να μετανάστευσαν από κάποια άλλη περιοχή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το