Ελλάδα

Επίσπευση του ανασχηματισμού για να σβήσουν τις πολιτικές «φωτιές»

Οι συνεχείς αποκαλύψεις από υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στην διάσωση το μοιραίο απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας ότι η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη θυμάτων κατά την σύσκεψη στο συντονιστικό την πυροσβεστική που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού έχει φέρει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση το Μαξίμου.
Το κλίμα είναι βαρύ από τις επικοινωνιακές παλινωδίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να αναζητούν πλέον διέξοδο μέσω ενός νέου αφηγήματος προκειμένου να μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις.
Το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά, σε συνδυασμό με την μη απόδοση ευθυνών που ενδεχομένως να κατεύναζαν την οργή των πολιτών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις περιούσιες τους, δυσκολεύει ιδιαίτερα το έργο της κυβέρνησης που μοιάζει να είναι επικοινωνιακά εγκλωβισμένη. Ο πρωθυπουργός δέχεται μια σειρά από εισηγήσεις με στόχο την αλλαγή κλίματος καθώς η χώρα έχει μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.

Πιο κοντά ο ανασχηματισμός
Στο τραπέζι των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες φαίνεται να έχει πέσει το ζήτημα του ανασχηματισμού ακόμα και πριν από την ΔΕΘ. Μία κίνηση με την οποία θα ανακάτευε την κυβερνητική «τράπουλα» και θα έστελνε ένα μήνυμα επανεκκίνησης προς την κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί οι αλλαγές αυτές να συνδυαστούν με τα όσα συνέβησαν στην Ανατολική Αττική καθώς θα παραδέχονταν ότι υπήρχαν λανθασμένοι χειρισμοί που μας οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.

Δημιουργία υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει πιθανότατα και για τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Μέσα από την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία θα αναβαθμιστεί σε υφυπουργείο με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν ο Γιάννης Καπάκης που έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών στελεχών.
Μια τέτοια όμως απόφαση, όπως και μια πιθανή μετακίνηση ή αποχώρηση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδεχομένως να επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χρειάζεται καθώς υπάρχει πάντα το ανοιχτό θέμα με τα Σκόπια. Τόσο όμως ο υπουργός Εξωτερικών όσο και οι κύριοι Τόσκας και Καπάκης προέρχονται από την κίνηση «Πράττω» που επικεφαλής είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Αν και πληροφορίες θέλουν να έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Απομακρύνονται οι κάλπες για το 2018
Οι πιθανότητες που υπήρχαν για πρόωρες εκλογές μέσα σε αυτή την χρονιά φαίνεται να εξανεμίζονται μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί σε βάρος της κυβέρνησης κάνει απαγορευτικά οποιαδήποτε σχέδια υπήρχαν για κάλπες τους επόμενους μήνες. Στο Μαξίμου πλέον θα προσπαθήσουν να κερδίσουν όσο περισσότερο πολιτικό χρόνο μπορούν προκειμένου να ανατρέψουν την κατάσταση.
Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά πως με τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες που θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή μέσα στην εβδομάδα, συνδυασμό με το πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται η ένταση. Αστάθμητος παράγοντας ο αριθμός των θυμάτων από την τραγωδία καθώς υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί αρκετά λόγω των αγνοούμενων που κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ακριβή εικόνα για το πόσοι είναι.

Χωρίς φιέστες για την έξοδο από το πρόγραμμα
Με την βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κοινωνία ανατράπηκαν και οι εορταστικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί που υπήρχαν για την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου. Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το πως θα χειριστούν επικοινωνιακά το ζήτημα, καθώς οι έρευνες για την εύρεση αγνοούμενων μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα.
Ωστόσο στην κυβέρνηση που είχαν ποντάρει πολλά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν επιθυμούν να περάσει απαρατήρητο. Το βέβαιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι η φιέστα στην Πνύκα και η συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο που ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το