Ελλάδα

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Έτοιμη η Αθήνα να απαντήσει σε τυχόν προκλητική συμπεριφορά

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα όσα θα πει στη Θράκη την Κυριακή το πρωί θα προσδιορίσουν το κλίμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, αν η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμείνει εθιμοτυπική και συναντηθεί στην Κομοτηνή με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, τότε η Αθήνα θα τον καλωσορίσει και θα τον τιμήσει με όλους τους τύπους της ελληνικής φιλοξενίας. Αν όμως ο κύριος Τσαβούσογλου ακολουθήσει μια εμπρηστική ρητορική και μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, τότε η Ελλάδα θα του δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.

Όμως το κλίμα με το οποίο προσέρχεται ο κ. Τσαβούσογλου και το κλίμα των προθέσεων του δείχνει ότι θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και μάλιστα σε κατοικημένα νησιά, όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και η Ψέριμος και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Μάλιστα λέει ότι η ελληνική θέση για το Καστελόριζο είναι «παράλογη», και απειλεί λέγοντας ότι η προτίμηση της Τουρκίας είναι η διπλωματία και ο διάλογος, αλλά είναι ικανοί να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση εάν η Ελλάδα επιλέξει.

Καμία ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν πρόκειται να μπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει μάλιστα και απειλή πολέμου (casus belli) από την Τουρκία. Ο κ. Τσαβούσογλου θα συνοδεύεται από τους Τούρκους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, επομένως το συμπέρασμα είναι να μην περιμένει η χώρα μας απτά αποτελέσματα και θεαματική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μήνυμα στην Άγκυρα για τερματισμό των προκλήσεων
Με την ατζέντα του πλήρη διεκδικήσεων για Αιγαίο, μειονοτικό και προσφυγικό καταφθάνει στην Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δείχνοντας τις προθέσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκινά την επίσκεψη του από την Κομοτηνή και δηλώνει ότι η απειλή πολέμου δεν θα αρθεί από την Άγκυρα εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο χωρίς συνεννόηση με την Τουρκία.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».
«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Persona non grata» για τους Πομάκους της Θράκης
Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «persona non grata». Η μόνη περίπτωση, δε, που θα γινόταν δεκτός ο Τούρκος πολιτικός, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, θα ήταν αν επρόκειτο να ζητήσει «βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση: «Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες), για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επισκεφθείτε τα ηρωικά χωριά μας, θα ήταν να ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας. Η δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα Αυστραλία, καθιέρωσε την 26η Μαΐου, ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι άποικοι πρόγονοι των σημερινών Αυστραλών σε βάρος των ιθαγενών κατοίκων, των Αβορίγινων.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπείτε στη σφαίρα των πολιτισμένων χωρών ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζητώντας από εμάς τους αυτόχθονες θρακιώτες, ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Στην αντίθετη περίπτωση είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στα Πομακοχώρια, είστε PERSONA NON GRATA!

Αντί των Πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια, καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το