Τοπικά

Επίσκεψη του ΓΕΛ Αγριάς στο «ISTITUTO D’ISTRUZIONE SUPERIORE “E. DE NICOLA”» στην Κατάνια της Σικελίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος: ERASMUS + με τίτλο: «STOP FENCES», «Καταργώντας τα εμπόδια», τρεις καθηγητές του σχολείου μας, ο κ. Ευαγγελόπουλος Δημήτριος, φυσικής αγωγής, ο κ. Καμπλιώνης Γεώργιος, θεολόγος και η κα Μούρτζη Αλεξάνδρα, φιλόλογος, με έξι μαθητές/τριες, τους: Αντωνάκη Καλλιόπη, Κορομηνά Αφροδίτη, Ρεμπελάκου Μαριάννα, Κοτσοβό Ελευθέριο, Κοτσοβό Παναγιώτη και Πλαφαδέλλη Παύλο, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κατάνια της Σικελίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και λήγει στις 31.08.2022. Στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση μαθητών και καθηγητών με τις νέες τεχνολογίες καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Ο κυριότερος ωστόσο στόχος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του προγράμματος, είναι να λάβουν οι συμμετέχοντες εφόδια μέσω της διαδικασίας της μάθησης. Οι ομάδες εστίασαν σε θέματα όπως η γνώση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος κάθε χώρας, η κατανόηση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, όπως τα αντιλαμβάνονται οι συμμετέχουσες χώρες, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου 2022. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες από το ενταγμένο στο πρόγραμμα σχολείο, το «ISTITUTO D’ISTRUZIONE SUPERIORE “E. DE NICOLA”». Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχέση με τα παραπάνω θέματα, σε διάφορες περιοχές της Σικελίας.
Την πρώτη μέρα όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Κατάνια, την αρχαία Κατάνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, πατρίδα του Β. Μπελίνι, που βρίσκεται κάτω από τη σκιά της Αίτνας και έχει πληγεί από τη λάβα της αλλά και από καταστροφικούς σεισμούς. Θαύμασαν την παλιά πόλη, ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με τα περίφημα κτίρια σικελικού Μπαρόκ, το αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, τον καθεδρικό ναό της Sant’ Agata, το Πανεπιστήμιο και το περίφημο δημαρχείο της με τις παλιές άμαξες.

Την επόμενη μέρα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων, πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκδρομή στις Συρακούσες. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, θαυμάζοντας την έκταση και το μεγαλείο μιας τόσο ιστορικής πόλης. Στη συνέχεια, περπάτησαν στην Ορτυγία, γνωρίζοντας από κοντά τα ιστορικά μνημεία της, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό της Μεγάλης Ελλάδας, μαθαίνοντας αρχαιοελληνικούς μύθους που συνδέουν τις δύο χώρες και θαυμάζοντας τα παλιά ιστορικά κτίρια και τα ερείπια των ναών.

Ακόμη, επισκέφθηκαν στην περιοχή της Enna, την Piazza Armerina και πιο συγκεκριμένα, τη Villa Romana del Casale, ένα ακόμη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco με τα απίστευτα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά που καλύπτουν μια έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων. Εκεί παρακολούθησαν μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη ξενάγηση από καθηγήτρια του “E. DE NICOLA”, που ήταν πραγματικά άκρως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική.
Επιπλέον, ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων οικιστών της Σικελίας, επισκέφτηκαν την περιοχή Giardini Naxos και την Taormina, το αρχαίο Ταυρομένιο, με το εκπληκτικής ομορφιάς αρχαιοελληνικό θέατρο και τα γραφικά σοκάκια, που μάγεψαν τους συμμετέχοντες. Περπάτησαν στα μέρη που έζησαν εξέχουσες προσωπικότητες και γυρίστηκαν βραβευμένες ταινίες.
Στα εργαστήρια του σχολείου φιλοξενίας οι μαθητές, αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις και με το κείμενο που συνέταξαν και ανήρτησαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος, εξέφρασαν τους λόγους συμμετοχής στο πρόγραμμα και αξιολόγησαν την εμπειρία τους.
Οι εμπειρίες όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ήταν μοναδικές. Το σπουδαιότερο μάθημα όμως ήταν η επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες και οι σχέσεις που κτίσθηκαν μεταξύ τους, αλλά και η συνειδητοποίηση του μεγαλείου του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βρήκε αγνώστους να μαζεύουν τις ελιές από το χωράφι της αδελφής της – Μόλις την είδαν, έγιναν «καπνός»

Άλλο ένα περιστατικό εισβολής σε ελαιώνα και αρπαγής του καρπού από τα δέντρα αναστάτωσε την…

25 Δεκεμβρίου 2023

Αδιανόητα σπάνιο εύρημα: Έμβρυο δεινοσαύρου βρέθηκε τέλεια διατηρημένο σε απολιθωμένο αυγό

Απέναντι σε ένα αδιανόητα σπάνιο εύρημα βρέθηκαν οι επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι εντόπισαν ένα…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη… χυλόπιτα στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης: Οπαδός απορρίφθηκε σε ζωντανή μετάδοση

Άτυχος ήταν οπαδός της Ατλέτικο Μαδρίτης ο οποίος ίσως επηρεασμένος από το πνεύματων Χριστουγέννων φλέρταρε…

25 Δεκεμβρίου 2023

Influencer δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της μπροστά στην κόρη της

Μια influencer από τη Χαβάη πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον εν διαστάσει σύζυγό της μπροστά στην…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χρόνια πολλά εύχεται το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού Βόλου

Τις δικές του ευχές για τα Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο που έρχεται έστειλε το…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος από την ΠΑΕ Νίκη

Ευχές για Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2024 έστειλε η ΠΑΕ Νίκη. "Χρόνια πολλά. Ευχές…

25 Δεκεμβρίου 2023