Τοπικά

Επίσκεψη του ΓΕΛ Αγριάς στην Τενερίφη με το Erasmus

Στο πλαίσιο του προγράμματος: ERASMUS + με τίτλο «STOP FENCES», «Καταργώντας εμπόδια», δύο καθηγήτριες του ΓΕΛ Αγριάς, η Αναστασία Κουμούτση, χημικός και η Δέσποινα Χρονοπούλου, φιλόλογος, μαζί με πέντε μαθητές – τους Κων/νο- Φοίβο Κούκιο, Νίκο Παναγιώτου, Σοφία Τσιμπανογιάννη, Στυλιανή Παππά και Αλέξανδρο- Ρόμπερτ Στέρεα – είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Icod de los vinos της Τενερίφης. Οι υπόλοιπες, εκτός της Ελλάδας, χώρες που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, είναι οι εξής: Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής: τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021. Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι η εξοικείωση μαθητών και καθηγητών με τις νέες τεχνολογίες καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

Ο κυριότερος ωστόσο στόχος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του προγράμματος, είναι να λάβουν οι συμμετέχοντες εφόδια μέσω της διαδικασίας της διδασκαλίας- μάθησης. Ενδεικτικά αναφέρονται θέματα όπως η γνώση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος κάθε χώρας, η κατανόηση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 18 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε την επιμόρφωση των μαθητών. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες από το ενταγμένο στο πρόγραμμα σχολείο, το «Instituto de educacion IES Lucas Martin Espino».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και εργαστήρια σε σχέση με τα παραπάνω θέματα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο περιβαλλοντικό κέντρο «Cueva del viento», της «σπηλιάς του ανέμου», που αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα σωλήνων λάβας στην Ευρώπη και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρόκειται για τον πιο σύνθετο ηφαιστειακό σωλήνα παγκοσμίως, λόγω της μορφολογίας του σε διάφορα επίπεδα και περάσματα. Εκεί οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν για τον τρόπο σχηματισμού του, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του και την πιθανή μελλοντική εξέλιξή του.

Επιπλέον, ξεναγήθηκαν στο «Εθνικό πάρκο Teide», που το 2007 κηρύχθηκε Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την «Unesco». Εκεί πραγματοποιήθηκε σχετικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για το νησί της Τενερίφης, όπου οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν για την ιστορία του ηφαιστιογενούς νησιού των Καναρίων Νήσων και τους αρχικούς του κατοίκους τους «Guanches».
Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί, ότι πολλοί εξερευνητές ξεκίνησαν τα υπερπόντια ταξίδια τους από εκεί και ότι η χλωρίδα μελετήθηκε ενδελεχώς από επιστήμονες όπως ο Γερμανός Humbolt, που αναφέρει ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό τοπικό ενδημικό σύστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το