Τοπικά

Επίσκεψη του 5ου Γυμνασίου Βόλου στην Κραϊόβα Ρουμανίας

Στο πλαίσιο των μαθητικών ανταλλαγών του Erasmus + με «Project title: Educated and active citizenship – Reading the Novels – Scenario» η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου κ. Αικατερίνη Γαρυφάλλου και η καθηγήτρια Βασιλική Παρανόμου επισκέφθηκαν το σχολείο – εταίρο της Κραϊόβα Liceul Voltaire από τις 24 Μαρτίου έως τις 30 Μαρτίου, μαζί με 4 μαθητές της Γ’ και της Β’ τάξης (Σκιαθίτη Νικόλαο, Καρατάσιου Μερόπη, Τζένη Πρίφτη, Ιωάννα Χαλάτση), οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών της περιοχής της Κραϊόβα.
Οι μαθητές μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριες παρακολούθησαν μαθήματα και εργαστήρια στο Liceul Voltaire, σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών (Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία), που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα. Επίσης συμμετείχαν σε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Τρανσυλβανίας.

Κύριο θέμα του προγράμματος ήταν η παρουσίαση ενός φημισμένου εθνικού συγγραφέα και ενός μυθιστορήματός του. Η ομάδα του 5ου Γυμνασίου Βόλου επέλεξε να παρουσιάσει τη γνωστή συγγραφέα Άλκη Ζέη και το έργο της «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της». Δραματοποίησαν τις τέσσερις διαφορετικές περιόδους της ζωής της Κωνσταντίνας εμπλουτίζοντας την αφήγηση με μουσική και χορό. Η προσπάθεια της ομάδας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στους Ευρωπαίους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του μυθιστορήματος. Το θερμό χειροκρότημα και η θετική κριτική ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλη την ομάδα.
Το πρόγραμμα της συνάντησης δεν περιλάμβανε μόνο καθημερινές συναντήσεις στο σχολείο για τη διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων, αλλά και πολλές επισκέψεις σε αξιοθέατα της πόλης της Κραϊόβα, αλλά και εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Τρανσυλβανίας.

Ξεναγήθηκαν στο Εθνογραφικό Μουσείο Ολτένια, το οποίο είναι ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο της Κραϊόβα. Επισκέφθηκαν το πάρκο Nicolae Romanescu, που είναι ένα από τα αξιόλογα μνημεία της αρχιτεκτονικής τοπίου στη Ρουμανία. Εκεί όλες οι ομάδες συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες. Στη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή της Τρανσυλαβανίας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο επιβλητικό Κάστρο Bran, το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου έχει επικρατήσει ως η έμπνευση του Bram Stoker για το κάστρο του Δράκουλα. Σαφώς η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στο Κάστρο Peles, εξαιρετικό παράδειγμα νεο-αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.
«Ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία για τα μέλη όλων των ομάδων, τόσο ξεχωριστή, αλλά και διαφορετική. Παράλληλα όλοι μας αναπτύξαμε ισχυρούς φιλικούς δεσμούς τόσο με τους οικοδεσπότες μας, όσο και με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το