Τοπικά

Επίσκεψη του Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη στη Μαγνησία – Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί απαίτησε η διοίκηση του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ο κ. Κόκκαλης συζήτησε με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Κίτσιο και τα μέλη του Δ.Σ για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, με θέμα αιχμής την ανάγκη άμεσης κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το μέτρο απέτυχε και ότι επίκειται η κατάργηση του, πράγμα το οποίο χαροποίησε τη διοίκηση του Συνεταιρισμού εν όψει και του επικείμενου τρύγου.
Επί τάπητος τέθηκε και η ανάγκη καταπολέμησης της λαθρεμπορίας του τσίπουρου στην αγορά, με τον Υφυπουργό να δηλώνει ότι η λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος είναι κοντά και ότι «θα μπεί επιτέλους μια τάξη».

Στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων, όπου ενημερώθηκε γενικότερα για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Διανελλάκης έθιξε καταρχάς το θέμα των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι ο Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων έχει κόκκινα δάνεια περίπου 5,5 εκ. ευρώ και δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί. “Η Πολιτεία”, όπως είπε, “θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά μια γενναία διαγραφή και μια ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό. Αν δεν γίνει αυτό, λυπούμαστε αλλά δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα, καθώς αυτή είναι η πραγματικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Διανελλάκης.

Ο κ. Κόκκαλης έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. Όπως, ειδικότερα, ανέφερε από τις 3 Αυγούστου ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που αφορά τους επιχειρηματίες αγρότες και τα Νομικά Πρόσωπα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τους λοιπούς παράγοντες του πρωτογενούς τομέα, που υπάγονται στην «κακιά» Αγροτική Τράπεζα, όπως επίσης και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου”.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η διαμόρφωση των τιμών στα προϊόντα, το ασφαλιστικό- φορολογικό των αγροτών που δημιουργεί πολλά προβλήματα με τη διακίνηση και πώληση των προϊόντων και συρρικνώνει το εισόδημά τους.
Ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη και συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών ενώσεων. “Θέλουμε να στηρίξουμε τον υγιή συνεργατισμό, ο οποίος έχει στόχο να κάνει τον αγρότη πρωταγωνιστή με σωστή εκπαίδευση και πιστοποίηση”, είπε.


Κατόπιν επισκέφθηκε την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Φυτόκο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρύτανη Γ. Πετράκο με θέμα τον πρωτογενή τομέα και θέματα γεωργίας γενικότερα. “Η Γεωπονική Σχολή είναι ένα μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα, που για εμάς εδώ στη Θεσσαλία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο”, επισήμανε ο κ. Κόκκαλης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το