Τοπικά

Επίσκεψη εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας στο Eschlikon της Ελβετίας

Εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Ελβετία για να επισκεφθούν τα σχολεία της μικρής πόλης του Eschlikon.
Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μεταξύ των σχολείων του Eschlikon και του 10ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας. Αν και ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα πρότυπα των προγραμμάτων ERASMUS, το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον αντίστοιχο φορέα της Ελβετίας «Movetia», ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκπαιδευτική κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Την πρωτοβουλία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος ανέλαβαν οι διευθυντές των σχολείων, Mr. Thomas Minder και Δρ. Κωνσταντίνος Χαρατσής. Σκοπός του, ήταν οι εκπαιδευτικοί της μίας χώρας να έρθουν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης ανταλλάσοντας εμπειρίες και καλές εκπαιδευτικές πρακτικές.
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί: Βαλασσά Τριανταφυλλιά, Βραχνιά Άρτεμις, Γεωργουλά Ευαγγελία, Ιωαννίδου Ζωή, Κουτσούτη Σταματίνα, Μηλιώκα Μιχαήλα, Ρηγούλη Ελένη, Σκαμαγκούλη Ευθαλία, Σωτοπούλου Ευτέρπη και ο Χαρατσής Κων/νος επισκέφθηκαν δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά και το Γυμνάσιο του Eschlikon, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε εργοστασιακούς και διοικητικούς χώρους της εταιρίας Bühler όπου ένα μεγάλο μέρος μαθητών λυκείου πραγματοποιούν την επαγγελματική τους εκπαίδευση. Η επίσκεψη σε όλες τις βαθμίδες της αντίστοιχης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής έδωσε μία ολοκληρωμένη άποψη του πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελβετίας.
Η παρατήρηση των μαθητών στο περιβάλλον της τάξης έδωσε μία εικόνα της εκεί εκπαιδευτικής μεθοδολογίας και των ιδιαίτερων προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται. Οι εκπαιδευτικοί αποκόμισαν νέες ιδέες για την οργάνωση της τάξης αλλά και καινοτόμες μεθόδους προσέγγισης εκπαιδευτικών αντικειμένων οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα. Οι συζητήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο χωρών ανέδειξαν τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων.
Οι εκπαιδευτικοί και των δύο χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις, προσδοκούν να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των μαθητών / μαθητριών των δυο χωρών.

Εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στον χώρο πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού του Eschlikon.

Εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων κατά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Bühler.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το