Τοπικά

Επιμορφωτικά εργαστήρια για εθελοντές και φροντιστές ατόμων με αναπηρία

Η Πορεία Υγείας κοιν.σ.επ. συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης 4ος Κύκλος» με τη δράση της με τίτλο «Εθελοντές εν τάξει» και υλοποιεί 10 επιμορφωτικά εργαστήρια για εθελοντές, φροντιστές ατόμων με αναπηρία, για άτομα με αναπηρία και για το ευρύ κοινό. Τα εργαστήρια θα συντονίζονται από άτομα με αναπηρία, που τα ίδια, ως οι περισσότερο «ειδικοί», θα αποτελούν τους επιμορφωτές. Τα εργαστήρια εστιάζουν στην κινητική αναπηρία, αλλά γίνονται αναφορές που αφορούν και συνολικά στο πεδίο της αναπηρίας. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη ώρα 17.30 μέσω zoom, αρχίζοντας από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Η συμμετοχή στα επιμορφωτικά εργαστήρια θα είναι δωρεάν. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στον σύνδεσμο https://forms.gle/Yb1GqC6D5a9cmdFQ6.

Η δράση επιχειρεί να προσφέρει ευκαιρίες ενδυνάμωσης και να συμβάλει στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνει η ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ατόμων με κινητική αναπηρία, και ειδικά στον απόηχο της πανδημίας Covid-19. Ειδικότερα, τα επιμορφωτικά εργαστήρια θα περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές:
Αναπηρία και αυτοπροσδιορισμός (20/1): Τι είναι η αναπηρία; Με ποιες σωματικές καταστάσεις και διεργασίες σχετίζεται η αναπηρία; Στάσεις για την αναπηρία. Μύθοι και αλήθειες για την αναπηρία.
Επικοινωνία ενδυνάμωσης (27/1): Κώδικας επικοινωνίας. Υπάρχει επικοινωνία πέρα από τις λέξεις; Τι σημαίνει επικοινωνία ενδυνάμωσης; Τα ναι και τα όχι της επικοινωνίας ενδυνάμωσης.
Ψυχική ανθεκτικότητα (3/2): Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα; Ποια είναι τα συστατικά της ψυχικής ανθεκτικότητας; Στρατηγικές διαχείρισης αντίξοων καταστάσεων. Πρακτικές οδηγίες για άτομα με αναπηρία. Πρακτικές οδηγίες για φροντιστές και εθελοντές. Βιωματική άσκηση.
Φυσική δραστηριότητα ΑμεΑ (10/2): Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Άσκηση και βελτίωση της αυτοεικόνας των ατόμων με αναπηρία. Η ελληνική νομοθεσία για την αναπηρία και τον αθλητισμό. Προσαρμοσμένη φυσική άσκηση.
Μητρότητα και αναπηρία (17/2): Τι είναι η ενδυνάμωση; Το αυτονόητο της μητρότητας. Εγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός. Η αναπηρία της μητέρας από τα μάτια του παιδιού.
Συνηγορία και αυτοβοήθεια (24/2): Μοντέλα για την κατανόηση της αναπηρίας. Τι είναι η συνηγορία; Ετεροβοήθεια και αυτοβοήθεια. Ο ειδικός σε νέο ρόλο.
Υποστήριξη της λειτουργικότητας (3/3): Υποστήριξη στη χρήση αμαξιδίου. Λειτουργικές συναντήσεις. Εργονομικές παρεμβάσεις σε εσωτερικούς χώρους. Η κατάλληλη ράμπα και είσοδος.
Εθελοντισμός και φροντίδα ΑμεΑ (10/3): Τα οφέλη του εθελοντισμού. Εθελοντισμός και προώθηση στην απασχόληση. Η επιβάρυνση του φροντιστή. Οι χρυσές οδηγίες της φροντίδας.
Βιωματικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας (17/3): Ενσυναίσθηση – Ενσυνειδητότητα. Εφαρμογή βιωματικών ασκήσεων «Η επιστολή στον εαυτό μου», «Οι πολλές αισθήσεις μου», «Μες στον δρόμο», «Τοξοβολία».
Προώθηση στην απασχόληση (24/3): Η διέξοδος της επιχειρηματικότητας για άτομα με αναπηρία. Συγκριτικά πλεονεκτήματα των Κοιν.Σ.Επ. για άτομα με αναπηρία. Επιλογή επιχειρηματικής ιδέας και επιχειρηματικός σχεδιασμός.

Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το