Τοπικά

Επιμνημόσυνη δέηση για τη θυσία των προσκόπων του Αϊδινίου Μ. Ασίας

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας – Βόλου σας προσκαλεί όλους την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στην επιμνημόσυνη δέηση που θα γίνει στην Πλατεία Προσκόπων Αϊδινίου (Ικάρων – Εθνικών Αγώνων) στις 11:30. Οι 31 πρόσκοποι του Αϊδινίου δολοφονήθηκαν όλοι από τους Τσέτες του Αντνάν Μεντερές, μετά από φρικτά βασανιστήρια, στις 18 Ιουνίου 1919.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Παλαιών Προσκόπων αναφέρει:

Οι Τσέτες κάλεσαν τον αρχηγό τους, τον τοπικό έφορο Νικόλαο Αυγερίδη, να αλλαξοπιστήσει με αντάλλαγμα τη σωτηρία του. «Ζήτω η Ελλάς!» ήταν η απάντηση του ήρωα Αυγερίδη. Φρύαξαν οι Τσέτες, λύσσαξαν από το κακό τους. Στο πρόσταγμα του Μεντερές, ένας Τσέτης τράβηξε το μαχαίρι του και τύφλωσε τον Αυγερίδη. Εκείνος όμως δεν λύγισε. Τον κάλεσαν και πάλι ν’ αρνηθεί την Πατρίδα του και τον Χριστό. Αυτή τη φορά απάντησαν όλοι μαζί, βροντοφωνάζοντας: «Ζήτω η Ελλάς!». Τον Νίκο Αυγερίδη του έβγαλαν τα μάτια και τον κατακρεούργησαν. Τον Φιλοκτήτη Αργυράκη τον έγδαραν. Τον 19χρονο Μίνωα Βεϊνόγλου τον αποκεφάλισαν με σκουριασμένο μαχαίρι. Τους άλλους Προκόπους τους λόγχισαν και τους κατακρεούργησαν μετά από φριχτά βασανιστήρια. Αρκετών τα κατακρεουργημένα σώματα και τα μέλη πετάχτηκαν στον Εύδονα ποταμό. Τόση ήταν η μανία των Τούρκων που και νεκρούς ακόμη τους βασάνισαν.

Ο Νίκος Αυγερίδης δεν πήρε ντουφέκι να σκοτώσει, δεν βίασε, δεν βασάνισε, φόρεσε το γαλάζιο προσκοπικό μαντήλι του και έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί. «Να βοηθά κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση». Η οικογένειά του μπορεί να εκτελέστηκε σε μια ελληνική εκκλησία, στην αρμένικη ή στις σπηλιές του Τσακίρογλου που έγινε η τελική σφαγή. Δεν πήγε να τους σώσει, δεν κοίταξε καν να σώσει τον εαυτό του ούτε προσέφυγε σε ξένη πρεσβεία. Έσωσε πολλούς περισσότερους, Έλληνες και Τούρκους άμαχους, με όπλο τον ανθρωπισμό και την πίστη για προσφορά στο συνάνθρωπο, ακόμα και στο ανίκητο αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Ο Πρόσκοπος Νίκος Αυγερίδης ήταν προοδευτικός, ήταν ανθρωπιστής, οι Τούρκοι του χρωστούν μία συγγνώμη και οι Έλληνες ένα ευχαριστώ.
Εάν θέλεις και εσύ να φορέσεις αυτό το γαλάζιο μαντήλι και θέλεις να προσφέρεις συνανθρώπους σου μπορείς να έρθεις μαζί μας στη δικιά μας παρέα. Επικοινώνησε μαζί μας τηλ: ΣΚΟΤΕΙΝΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΛ. 6989614286, ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΛ. 6984718797″.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το