Οικονομία

Επιμήκυνση, σταθερό επιτόκιο και ρήτρα ανάπτυξης στο τραπέζι του ESM

money

Στην τελική ευθεία μπαίνει τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η συζήτηση για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τις διαβουλεύσεις να είναι εξαιρετικά περίπλοκες αφού θα εξελίσσονται παράλληλα τόσο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ, όσο και εντός της Ευρωζώνης.

Οι διαβουλεύσεις για τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο, αλλά έως τώρα, μόνο σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Ομως, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο «Εθνος», οι συζητήσεις αυτές θα αρχίσουν να παίρνουν πιο συγκεκριμένη μορφή, εντός του Απριλίου, παράλληλα με την αξιολόγηση.
Οπως σημείωναν οι ίδιοι αξιωματούχοι, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο πιστωτών, δηλαδή σε επίπεδο χωρών της Ευρωζώνης, καθώς μέχρι στιγμής η συζήτηση για το χρέος δεν έχει φτάσει ποτέ σε επίπεδο Euroworking Group. «Αναμένουμε ότι η συζήτηση θα φτάσει σε επίπεδο πιστωτών, γιατί στην τελική αυτοί είναι που θα αποφασίσουν με ποια μέτρα συμφωνούν να γίνει η ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο «Εθνος».
Η αξιολόγηση
Στις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι η αξιολόγηση και το χρέος είναι δύο διαφορετικά κομμάτια της συμφωνίας, όμως όπως επισημαίνουν, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση είναι πιθανό να επιταχυνθούν, σε αντάλλαγμα με τις προσπάθειες που θα καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων. Οπως εξηγούν καλά πληροφορημένοι κύκλοι των Βρυξελλών, «το θέμα του χρέους είναι πολιτική απόφαση».
Εναπόκειται στις χώρες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν αν θα συνδυάσουν τους στόχους αυτούς με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί, για παράδειγμα, να αποφασίσουν ότι έως ότου λυθεί το ζήτημα του χρέους δεν θα γίνει εκταμίευση χρημάτων και ότι και τα δύο θα γίνουν ταυτόχρονα.
Στο πλαίσιο αυτό, παρεμβάσεις με άξονες τη μετακύλιση του χρόνου ωρίμανσης από το 2023 στο 2043, σύνδεση της αποπληρωμής χρέους με την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, δεκαετή επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων και πλαφόν στα επιτόκια περιλαμβάνουν τα σχέδια που επεξεργάζονται Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εν όψει της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνοκρατών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) είναι:
• Eπιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον ESM που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο του δεύτερου και τρίτου Μνημονίου. Για τα δάνεια αυτά προβλέπεται ότι το κεφάλαιο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2023 έως και το 2043 και εξετάζεται η περίοδος αυτή να αυξηθεί ακόμα και στα 50 χρόνια.
• Επιπλέον περίοδος χάριτος για την πληρωμή τόκων στα δάνεια του ESM, που ξεκινά το 2023.
• Σταθεροποίηση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους για την περίοδο 2023?2033, πράγμα που θα προστατεύσει τη χώρα από τις διακυμάνσεις στο ύψος των επιτοκίων, προσφέροντας παράλληλα στους επενδυτές ένα συγκεκριμένο πλάνο ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους για πολλά χρόνια.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στη βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα στις αγορές και την ανάκτηση πρόσβασης του Δημοσίου στον διεθνή δανεισμό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το