Ελλάδα

Επιμένει η Γεννηματά στην αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ

Υπογραμμίζοντας πολλές φορές ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτόνομο κόμμα και δεν ετεροπροσδιορίζεται, η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο, επανέλαβε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ακολουθήσει τη δική του πορεία απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ΚΙΝΑΛ δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Από θέση ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας ασκεί κριτική στο λαϊκισμό, στη στασιμότητα, στον συντηρητισμό, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναλύσεις του και η πολιτική του δεν ετεροπροσδιορίζονται. Έτσι θα αξιοποιήσει τη νέα θέση που καταλαμβάνει στο κέντρο του κομματικού συστήματος για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη μιας μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη πορεία μας.

Η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς τού δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

Αναλαμβάνοντας την κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη για λάθη και παραλείψεις στην προεκλογική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά σχολίασε μεν ότι το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό ωστόσο επισήμανε ότι είναι στέρεο για την περαιτέρω πορεία του. Και περιέγραψε τις δύο στρατηγικές που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ από το 2015, εκείνο της στρατηγικής συμπόρευσης με τη ΝΔ και εκείνο του αντιδεξιού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσωπικές στρατηγικές:

«Άλλοι δέχθηκαν τη συμμετοχή τους μόνο “για λίγο” και την ίδια στιγμή μελετούσαν το πώς θα φύγουν, χωρίς να διστάζουν να διαπραγματεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα ομολόγησε ο κ. Τσίπρας. Άλλοι νόμισαν ότι τους “χρωστάει ο χώρος” και έσπευσαν να αποχωρήσουν -με ή χωρίς προσχήματα- όταν διαπίστωσαν ότι δεν μοιράζουμε καρέκλες εξουσίας. Άλλοι δεν πίστεψαν ποτέ στην αυτόνομη πορεία μας. Αντιλαμβάνονταν το Κίνημα Αλλαγής μόνο ως πρόθυμο συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση ΝΔ, ως κόμμα “μιας χρήσης” μια και θα εξαφανιζόμασταν αμέσως μετά. Δεν έχω μάθει να αναζητώ ευθύνες μόνο σε άλλους. Έγιναν και λάθη και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα -που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται- αν θα υπήρχαμε καν σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια. Εμείς ξεκινήσαμε το 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ήταν το 7ο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΙΔΗΣΟ, η Ώρα Αποφάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε πως το ΚΙΝΑΛ είναι καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. «Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος. Ήταν, είναι και παραμένει» τόνισε και επέκρινε τη στάση όσων προσβλέπουν στη κυβέρνηση.

«Όμως κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως δούρειος ίππος για να υπονομεύσουν. Γι΄ αυτό όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα» τόνισε. Παράλληλα, όμως, υπενθύμισε τη προεκλογική δέσμευση της ότι «στα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο, είμαστε σταθεροί στην εθνική συνεννόηση: τα εθνικά θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το υπερταμείο, τη Συνταγματική Αναθεώρηση». «Θέλω να υπενθυμίσω ότι για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τον εκλογικό νόμο έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις» προσέθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι το ΚΙΝΑΛ είναι το τρίτο κόμμα, μόνοι στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και ότι «ο νέος δικομματισμός διαφέρει δομικά από τον προηγούμενο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που παγιώθηκε μετά το 1981». «Η διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά, υπάρχει ένα μεσαίου μεγέθους κόμμα στο κέντρο του κομματικού συστήματος. Και ότι αυτό το κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, μπορεί και είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την αυτονομία του και να ενισχύσει την παρουσία του», εξήγησε.

Επισήμανε ότι η φυσιογνωμία του ΚΙΝΑΛ προσδιορίζει το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που έχει σαφή, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό λόγο, ευδιάκριτα στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού και κυρίως πιστεύει σταθερά σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη, πάντα όμως σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Και με στοχευμένες προτάσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις συνέπειές του, για την οικονομία, την εργασία, τη δημοκρατία και για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

«Είμαστε ο μοναδικός πλέον προοδευτικός πόλος απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης. Το κριτήριο των επιλογών μας έχει τρεις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, τρία προτάγματα: Πρώτα η Ελλάδα, η δημοκρατία, το δικαίωμα του πολίτη», σημείωσε.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως με την πολιτική του και τον καθεστωτισμό του, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή στην εξουσία της παράταξης που χρεοκόπησε τη χώρα και ότι το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι αποτέλεσμα μιας κρυφής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009.

«Ο στόχος και των δύο στρατηγικών είμαστε εμείς. Η αυτόνομη στρατηγική και αυτοδύναμη πορεία της παράταξής μας», ανέφερε. Συμπλήρωσε ότι ο δικομματισμός, πέραν από την κοινή προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να τον επιβάλλουν, πριμοδοτήθηκε συνειδητά και γενναία από μεγάλη μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ η συγκράτηση δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην κυνική χρήση της κρατικής εξουσίας και τη δημιουργία ισχυρών πελατειακών δικτύων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το