Τοπικά

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Δώστε λύση τώρα με παραμονή στο ευρώ και την Ευρώπη

Επιμελητήριο

Την αγωνία του για το μέλλον της χώρας που προδιαγράφουν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, συμφώνησε ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο απεστάλη προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, και στο οποίο τονίζεται ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη περίοδο ύφεσης, φέρνοντας ως παράδειγμα το Νομό Μαγνησίας, όπου η πενταετία της κρίσης έχει προκαλέσει το κλείσιμο 7.000 επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στο ψήφισμά του τονίζει πως είναι ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως θεωρεί δεδομένη την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη. Ζητεί, δε, από τον κ. Τσίπρα, να φροντίσει να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην Ελλάδα, μέσω της διαπραγματευτικής οδού.

Το ψήφισμα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η αγωνία, η ανασφάλεια και ο φόβος έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

Τα συνεχόμενα φοροεισπρακτικά όπως τα έχουμε επανειλημμένα χαρακτηρίσει, μέτρα, έχουν οδηγήσει σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιχειρηματικότητα στο Νομό μας, όπου κατά την τελευταία πενταετία σχεδόν 7.000 επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, μην έχοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Σαφέστατα, η αναγγελία ενός δημοψηφίσματος αποτελεί την ουσιαστικότερη μορφή έκφρασης της Δημοκρατίας, εντούτοις, οποιαδήποτε ερωτήματα τίθενται θα πρέπει τόσο να είναι ξεκάθαρα όσον αφορά στη διατύπωσή τους όσο και να συνοδεύονται από ξεκάθαρες θέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.

Από τη μία πλευρά, είναι δεδομένο ότι κανένας Έλληνας πολίτης και επιχειρηματίας δεν θα επιθυμούσε την εφαρμογή νέων υφεσιακών και φοροεισπρακτικών μέτρων που θα δυσχέραιναν περαιτέρω την οικονομική βιωσιμότητα και θα οδηγούσαν σε νέα επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου.

Από την άλλη, ψηφίζοντας αρνητικά στην τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων και στην εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου, οδηγεί τη χώρα σε «αχαρτογράφητα νερά», με εμφανή τον κίνδυνο πτώχευσής της και φέρνοντάς τη αντιμέτωπη με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται.

Είναι αναγκαία, λοιπόν, τόσο για την επιχειρηματική κοινότητα, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την ελληνική κοινωνία, η εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης δια της διαπραγματευτικής οδού, που θα επιφέρει την πολυπόθητη συμφωνία, θα επαναφέρει την επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα αποτρέψει το ενδεχόμενο διάλυσης του κράτους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την πλευρά μας είναι δεδομένο το κεκτημένο παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, καθώς επίσης και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας. Είναι δύο παράμετροι που για εμάς δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κανενός δημοψηφίσματος.

Τέλος, ύστερα από τη διασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, ευελπιστούμε ότι από κοινού θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας για χάραξη και εφαρμογή νέων αναπτυξιακών πολιτικών και μέτρων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα επαναφέρουν τη χώρα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το