Τοπικά

Επιλογή της Τουρκίας η χρήση όπλων – Στο “μικροσκόπιο” του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Συρίγου

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος εκτιμά πως η κρίση με την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε χρήση όπλων καθώς αυτή είναι η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν. Δηλώνει πως η σημερινή κρίση με την Τουρκία δεν έχει προηγούμενο και θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα καθώς οι πιθανότητες για διαπραγματεύσεις είναι ελάχιστες.
«Υπάρχουνε πολλά στάδια πριν φτάσουμε σε ένοπλη σύγκρουση που περιλαμβάνουν μη χρήση όπλων. Εάν τη χρήση όπλων την επιλέξει η άλλη πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Δεν θα ακυρώσουμε τον ρόλο της υπάρξεώς μας ως ανεξάρτητου κράτους. Θεωρώ ότι η χρήση όπλων είναι μέσα στις επιλογές της Τουρκίας και δεν αποκλείεται να συμβεί».

Εκτιμά πως η Τουρκία δεν επιθυμεί κανέναν διάλογο, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει και κάποιο μέλλον σε αυτό το επίπεδο.
Η Τουρκία καθοδηγείται από το ιδεολόγημα της «γαλάζιας πατρίδας», βασικό εργαλείο της οποίας είναι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και ο καθηγητής δηλώνει πως η Ελλάδα με την κρίση της Τουρκίας έχει μπροστά της έναν μαραθώνιο και δεν θα είναι ένας αγώνας δρόμου 100 μέτρων .
Για τον ίδιο, «εάν φτάσουμε σε επίπεδο διαλόγου, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα είναι για το πώς θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο ώστε να λύσει την οριοθέτηση υφαλοκριπίδας και ΑΟΖ. Είναι άλλο πράγμα η συζήτηση με την Τουρκία και εντελώς διαφορετικό πράγμα η διαπραγμάτευση και αυτό πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένο», τόνισε.
«Ο διάλογος και η συζήτηση είναι ένα πράγμα και η διαπραγμάτευση είναι ένα άλλο πράγμα. Το να καθίσουν οι χώρες στον διάλογο και να καταλήξουν στο τι θα διαπραγματευτούν είναι κάτι απολύτως αποδεκτό. Το να πεις ότι διαπραγματεύομαι για όλα, είναι πρόβλημα και είναι κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί, όπως το καθεστώς των ανατολικών νησιών του Αιγαίου.

Αυτό που συμβαίνει είναι μια πραγματική κρίση και δεν υπάρχει προηγούμενο. Είναι μια κρίση που θα διαρκέσει καιρό. Όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα ήταν μια απόπειρα αιφνιδιασμού της Ελλάδος η οποία απέτυχε. Ο Ερντογάν πήρε το μάθημά του, διαπίστωσε πως δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει και τώρα προχωράει σε κανονική επιχείρηση η οποία θα διαρκέσει πολλές βδομάδες και μήνες. Δεν είναι αγώνας 100 μέτρων».
Τονίζει πως γεωπολιτικά δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με την Τουρκία και η πρόσκληση για προσφυγή στη Χάγη εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα της ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο, αφορά οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκριπίδα, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν δεν τα καταφέρουμε μέσω συνομιλιών που είναι και το πλέον βέβαιο θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο. Συζητάμε με την Τουρκία 46 χρόνια και δεν βρέθηκε μέχρι τώρα μια χρυσή τομή διότι οι Τούρκοι ξεκινούν από θέσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα, όπως το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, οπότε εκκινούμε από διαφορετικό σημείο».
Η Τουρκία ωστόσο είναι μια χώρα που η Ελλάδα έχει σε πολλούς τομείς συνεργασία σε ζητήματα δεύτερης γραμμής. Είναι η χώρα που περιλαμβάνεται στις πρώτες πέντε κατευθύνσεις των εξαγωγών μας.
«Σαφέστατα, η Τουρκία είναι η χώρα που μοιραζόμαστε το μεγαλύτερο τμήμα των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας και υπάρχουν σημεία με κοινές δράσεις. Αυτό που σαν χώρα μας διώχνει μακριά είναι η αντίληψή της ότι είναι επικυρίαρχος δύναμη της ανατολικής Μεσογείου».
Η συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου ήταν η αφορμή που αναζητούσε η Τουρκία για να διακόψει τη φάση του διαλόγου με την Ελλάδα, όπως σημείωσε ο καθηγητής, «η Τουρκία έψαχνε αφορμή για να διακόψει την φάση των διαπραγματεύσεων διότι ήθελε να μπει σε αυτή την ιστορία από θέση ισχύος. Ήθελε να μπει σε μια διαπραγμάτευση που ίδια θα είχε μια συμφωνία και εμείς τίποτα.
Η συμφωνία μας με την Αίγυπτο, στρέφεται εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά η Τουρκία θεωρεί πως όλες οι συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να περνούν από την έγκρισή της».
Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική, με τον κ. Συρίγο να παραδέχεται πως η συμφωνία έχει αδυναμίες.
«Η συμφωνία είναι γνήσιο τέκνο των καιρών μας. Πριν τον Νοέμβριο του 2019 δεν θα υπογράφαμε μια τέτοια συμφωνία. Μετά το τουρκολυβικό μνημόνιο αλλάζουν όμως τα δεδομένα και έπρεπε να υπάρξει μια συμφωνία για να ανατρέψει αυτό το μνημόνιο. Έχει αδυναμίες η συμφωνία με την Αίγυπτο και το ξέρουμε».
Ο ίδιος δείχνει συγκρατημένος για τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η ΕΕ καλείται να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις
«Ο λόγος που η Ελλάδα ζητεί σύγκληση είναι οι σοβαρές κυρώσεις προς την Τουρκία, και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θελήσει αυτό μπορεί να συμβεί. Υπάρχει πληθώρα αλληλοσυνδέσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το