Τοπικά

Η “Επιλογή Ευθύνης” για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

βολος

Αναφερόμενη στη διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να μην περιλάβει τον Βόλο στις 13 πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η δημοτική παράταξη “Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά”, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει τα εξής: «Ας αφήσουν κάποιοι τις φτηνές δικαιολογίες και ας δώσουν μια πειστική εξήγηση για το τι παίχτηκε τις τελευταίες μέρες και ο Βόλος δεν προκρίνεται ανάμεσα στις 13 πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Γιατί το επιχείρημα που, σύμφωνα με τη βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. κ,Ζ.Μακρή, επικαλέστηκε ο Υφυπουργός Εργασίας κ.Βασ.Κεγκέρογλου, ότι δηλαδή τις τελευταίες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό και αποφάσισε να προκρίνει την έδρα της κάθε Περιφέρειας για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, κανέναν δεν μπορεί να πείσει.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, με θέμα «Εργασία, Ασφάλιση και Κοινωνική Πολιτική», είχε τονίσει ότι οι 13 τελικά Δήμοι που θα επιλεγούν (ένας από κάθε Περιφέρεια), θα προέρχονται τόσο από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όσο και από αγροτικές, ορεινές, αλλά και νησιωτικές περιοχές.
Για να λέμε, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους, η διαφαινόμενη αρνητική εξέλιξη ήταν, σε μεγάλο βαθμό, προδιαγεγραμμένη. Διότι, δυστυχώς, ο τέως Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ήταν ουσιαστικά ο μόνος που ανέδειξε και διεκδίκησε επίμονα, από την πρώτη στιγμή και παρά την πρόσφατη εκλογική του ήττα, το αίτημα να συμπεριληφθεί ο Δήμος Βόλου στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σκοτινιώτης διατύπωσε για πρώτη φορά το αίτημα προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Γιάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό κ.Βασ.Κεγκέρογλου, ήδη από τις 12 Ιουνίου, πρώτη κιόλας ημέρα εξαγγελίας του μέτρου, για δύο αρχικά Δήμους της χώρας. Το συγκεκριμένο αίτημα ο κ.Σκοτινιώτης επανέφερε στις 17 Ιουλίου, μετά την πληροφορία που τότε υπήρξε, ότι μέχρι τέλους Ιουλίου η κυβέρνηση θα επέλεγε τελικά 5-10 Δήμους για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για “δυναμική διεκδίκηση απ’ όλους τους τοπικούς φορείς, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία, η οποία μπορεί να δώσει μια κάποια ανάσα στη χειμαζόμενη τοπική κοινωνία, που την έχει τόσο πολύ ανάγκη”.
Επρόκειτο, ωστόσο, για “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Γιατί ποιος θέλει να ακούσει τους χαμένους; Δυστυχώς οι νικητές, όπως καθημερινά πια αποδεικνύεται, είχαν και έχουν άλλες προτεραιότητες.
Και μια εύλογη απορία: στη συνάντηση του Δημάρχου Βόλου κ.Μπέου με την βουλευτή κ.Μακρή, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, συζητήθηκε το μείζον αυτό θέμα και αναλήφθηκε κάποια συντονισμένη πρωτοβουλία, όταν μάλιστα ήταν γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση επρόκειτο να πάρει την κρίσιμη απόφαση; Από τις ανακοινώσεις, πάντως, που έγιναν μετά τη συνάντηση, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει.
Σε κάθε περίπτωση, περιθώρια αντίδρασης ακόμη υπάρχουν, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της. Αν επιμείνει να μην περιλάβει τον Βόλο στις 13 πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα πρόκειται για απόφαση εντελώς αυθαίρετη και έωλη, αφού δεν στηρίζεται σε κανένα αντικειμενικό κριτήριο. Θα πρέπει, συνεπώς, να υπάρξει άμεσα συντονισμένη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, των βουλευτών και όλων των τοπικών φορέων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το